Video Negocieri în coaliție: PSD ar urma să dea premierul, împărțirea ministerelor rămâne neclară. Ce spun partidele despre cererile USR
Partidele proeuropene au continuat miercuri discuțiile pentru formarea unui nou guvern. Deși au convenit că premierul va fi din partea PSD, conform surselor Digi24, împărțirea ministerelor nu este încă finalizată. UDMR e nemulțumită de ce a obținut și a avansat chiar scenariul de a se retrage și să fie instalat un guvern din care să nu facă parte, dar pe care Uniunea să-l susțină în Parlament. USR a pus condiții stricte pentru a rămâne în coaliție, iar liderii celorlalte partide au spus în comunicatul transmis la finele negocierilor că cererile acestora sunt „doar un pretext de a se disocia de proiectul comun de guvernare și de a nu-și asuma răspunderea într-un moment dificil pentru țară”.
Potrivit surselor Digi24, PSD ar urma să preia nouă ministere, PNL cinci, iar UDMR două, însă această împărțire nu este pe deplin acceptată de toate părțile implicate. UDMR a cerut un minister suplimentar, iar PNL ar fi dorit și el mai multe funcții. UDMR a avansat chiar scenariul de a nu mai face parte din noul guvern, pe care să-l susțină însă din Parlament.
USR a transmis un ultimatum coaliției, cerând adoptarea bugetului pe 2025 până săptămâna viitoare și revocarea șefilor serviiclor secrete și al AEP și demisia președintelui Klaus Iohannis, când i se încheie mandatul.
Conform unui comunicat de presă, liderii Coaliției pro-europene au transmis că „în realitate, documentul transmis astăzi de USR sub forma unui «to do list» fără a fi și argumentat în cadrul Coaliției reprezintă, din păcate, doar un pretext de a se disocia de un proiect comun de guvernare și de a nu-și asuma răspunderea într-un moment dificil pentru țară”.
Cu toate acestea, Coaliția pro-europeană „va trata cu seriozitate toate punctele transmise. În acest sens, una dintre priorități este asigurarea rapidă a unei guvernări stabile susținute de o majoritate puternică și alcătuirea unui calendar pentru alegerile prezidențiale imediat după instalarea în funcție a noului Guvern”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, toate formațiunile pro-europene „au avansat în grupurile de lucru de la Parlament în vederea finalizării programul de guvernare în cursul zilei de vineri. Prioritatea momentului este ca România să fie o țară guvernată, stabilă și predictibilă, iar acest lucru cere maturitate și rigurozitate în realizarea tuturor etapelor până la instalarea noului Parlament și a unui nou Guvern. În plus, liderii Coaliției pro-europene au reiterat necesitatea unui candidat comun la președinție, care să fie ales prin consens la nivelul tuturor partidelor”.
Marcel Ciolacu nu ar mai dori să fie premier. Președintele PSD și Sorin Grindeanu se luptă pentru șefia Camerei Deputaților (surse)
USR pune opt condiții ca să intre la guvernare. Reacția PSD-PNL-UDMR la cererile anunțate de Elena Lasconi
Culisele discuțiilor dintre PSD, PNL, UDMR și USR
Dominic Fritz anunță că, până joi cel târziu, se va tranșa dacă USR va face sau nu parte din noul guvern
Tensiuni în coaliția pro-europeană. Întâlnire PSD-PNL-UDMR, fără USR
Romașcanu, PSD, după anunțul primarului Capitalei: Avem doar la USR doi candidați
Prim-vicepreședintele PNL Ciprian Ciucu, despre candidatura lui Nicușor Dan „Nu a cerut sprijinul și nu i s-a oferit”
Reacția USR, după discuția pentru viitorul buget
Editor : Ș.A.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News