Live

Moțiunea de cenzură la adresa Guvernului a căzut

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Moţiunea de cenzură "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!" nu a trecut de votul Parlamentului. A primit chiar mai puține voturi decât numărul semnatarilor.

Foto: InquamPhotos/ Octav Ganea

Actualizare 15:08. Moțiunea de cenzură a fost respinsă. Au fost 161 de voturi „pentru” și 3 „împotrivă”. Parlamentarii PSD-ALDE și cei ai UDMR nu au votat.

Pentru ca moțiunea să treacă, era nevoie de cel puțin 233 de voturi.

Actualizare 14:30. A început votul pe moțiunea de cenzură.

Actualizare 13:18. Kelemen Hunor ține un discurs critic la adresa Guvernului, deși, cu o zi înainte, a anunțat că nu va vota moțiunea de cenzură.

Actualizare 13:08. A luat cuvântul Dan Barna, președintele USR: „România e condusă de un condamnat penal și un prim-ministru care are probleme să citească un text pe care i l-au pus alții în față”. „Acum două seri ați furat României 3 miliarde de euro”, a mai spus Barna.

Citește și

Viorica Dăncilă, către parlamentari: „Mulți vă bucurați de ce a făcut Tudorel Toader”

Florin Roman (PNL): „Doamna Dăncilă, pentru dumneavoastră Dumnezeu înseamnă Liviu Dragnea?”

Actualizare 12:50. Parlamentarii PNL au luat cuvântul. Au vorbit Raluca Turcan, Florin Roman și Florin Cîțu.

„Vreți să transformați instituțiile în bulan. Credeți în Dumnezeu. Nu vă bântuie noapte chipurile românilor bătuți pe 10 august? Ați umplut străzile cu violatori, tâlhari doar ca să eliberați corupții voștri”, a spus Florin Roman. „Mai credeți în Dumnezeu sau pentru dumnoavastră Dumnezeu înseamnă Liviu Dragnea? Cereți iertare românilor și plecați”, a adăugat el.

Citește și Fotografia la care se uita Liviu Dragnea în timpul moțiunii de cenzură

Actualizare 12:15. A luat cuvântul Viorica Dăncilă. În sală au intrat Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Viorica Dăncilă a afirmat că textul moţiunii de cenzură este profund neserios, a precizat că a schimbat miniştrii care au rămas în urmă şi că va mai schimba oricâţi va fi nevoie. Ea a susţinut că, dacă ar fi un vot secret pentru Tudorel Toader, voturile ar fi în favoarea acestuia cu mult peste majoritatea PSD-ALDE, pentru că mulţi dintre cei din opoziţie sunt foarte bucuroşi de ce a făcut Toader. 

„Aş fi vrut să cred că puteţi da dovadă de onestitate. (...) Mi-a fost foarte greu să înţeleg logica acuzaţiilor şi argumentelor contradictorii. (...) Mă aşteptam să trataţi cu seriozitate acest instrument pe care îl aveţi. E un text profund neserios, mă aşteptam să vă respectaţi în primul rând pe dvs., să vă respectaţi datoria pe care o aveţi faţă de cei pe care îi reprezentaţi”, a afirmat Dăncilă.

Ea a spus că i se cere să dea socoteală pentru remanierile făcute de premierii Grindeanu şi Tudose. „Să-i întrebaţi pe dânşii”, a adăugat ea.

„Fiecare ministru pe care l-am numit avea o obligaţie clară, i-am schimbat pe cei care au rămas în urmă. Ce aţi fi vrut să fac, să îi menţin? Ce aţi fi vrut de la acest guvern, să ţină sau nu un ministru care nu dă rezultate? Nu vă mai înţeleg cetăţenii. (...) L-aţi criticat pe Lucian Şova, dar când l-am propus pentru remaniere aţi devenit apărătorii lui. (...) Voi schimba oricâţi miniştri va fi nevoie pentru ca să facem ce avem în programul de guvernare”, a mai declarat premierul.

„M-ați criticat că am încredere în doamna Carmen Dan. Ce ar trebui să fac, să o remaniez?”, a spus Dăncilă, moment în care din sală s-a auzit „Da!”, după care a adăugat că nu o va remania din motivele invocate de Opoziție, anume violențele jandarmilor de la protestul din 10 august.

„Am avut senzaţia că citesc o moţiune împotriva lui Macron, pentru că asta am văzut la Paris recent - tunuri cu apă, gaze lacrimogene”, a continuat premierul.

Dăncilă a vorbit şi despre reforma în justiţie promovată de Tudorel Toader.

„Dacă ar fi un vot secret pentru Tudorel Toader, voturile ar fi în favoarea dlui ministru cu mult peste majoritatea pe care o avem noi în Parlament. Mulţi dintre dvs. sunteţi foarte bucuroşi de ce a făcut dl ministru. Şi în rândurile dvs. sunt care au fost anchetaţi abuziv. (... ) Mă refer în primul rând la PNL”, a afirmat Viorica Dăncilă.

„Nu voi da niciodată socoteală în afara țării”, a mai spus ea, reproșând că europarlamentari români au votat în Parlamentul European rezoluția împotriva României.

Premierul Viorica Dăncilă le-a spus parlamentarilor opoziţiei că, nefiind implicat Guvernul în adoptarea legilor justiţiei, nu are ce să le răspundă la criticile pe acest subiect.

„Legile din justiţie au fost adoptate de Parlament, nu prin OUG aşa cum s-a întâmplat în guvernarea Cioloş şi nici prin asumarea răspunderii, aşa cum a fost în guvernarea PDL cu ministrul Monica Macovei. Nefiind implicat Guvernul, n-am ce să vă răspund. Guvernul s-a implicat ulterior doar pentru a introduce unele recomandări ale Comisiei de la Veneţia”, a afirmat premierul Dăncilă.

Pe de altă parte, Viorica Dăncilă a susţinut că în guvernarea PSD-ALDE plusul este în buzunarele românilor, iar minusul doar în moţiunea opoziţiei.

„Vă asigur că atunci când pensionarii se uită pe fluturaşul de pensie văd cu plus şi oricât încercaţi să spuneţi că albul e negru adevărul e altul”, a mai afirmat ea, susţinând că creşterea pensiei a fost cu mult peste rata inflaţiei.

Ea a acuzat opoziţia că, dacă vine la guvernare, va opri creşterile de pensii.

„Noua lege a pensiilor nu poate fi pusă în aplicare de dvs. Dacă veniţi la guvernare, opriţi creşterile de pensii. Pensionarii care ne privesc acum îşi doresc din tot sufletul să nu treacă această moţiune de cenzură”, a afirmat Dăncilă.

Premierul a mai susţinut că, în primele zece luni ale mandatului său, investiţiile publice au crescut, iar investiţiile străine directe au atins cea mai mare valoare de după criză.


Actualizare 11:40. Plenul reunit al Parlamentului a început dezbaterea moţiunii de cenzură. Şedinţa a fost reluată şi parlamentarii PSD au revenit în sală.

Ordinea de zi care conţine doar dezbaterea moţiunii de cenzură a fost aprobată cu 257 de voturi ”pentru”.

Moţiunea de cenzură este citită de către deputatul USR Claudiu Năsui.


Actualizare 11:25. Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a declarat joi, după ce parlamentarii social-democraţi au ieşit din sala plenului reunit, că reprezentanţii Opoziţiei „nici măcar nu au cvorum şi încearcă golănii”, el adăugând că „e o premieră când trei sau patru partide care depun moţiune de cenzură fug de propria lor moţiune”.

El a precizat că parlamentarii PSD vor reveni în sala plenului reunit.

„Vom reveni”, a spus Suciu.

Liderul deputaţilor PSD a cerut, în plenul Parlamentului, pauză de consultări şi le-a spus deputaţilor şi senatorilor social-democraţi să iasă din sala de şedinţă.

Propunerea a venit după ce liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a cerut introducerea pe ordinea de zi, înaintea dezbaterii moţiunii de cenzură, a două declaraţii pe tema Justiţiei şi a situaţiei economice. 


Citiți și:  Orban: Cine nu votează moțiunea de cenzură e „mai prost decât Dăncilă” și „mai ticălos decât Dragnea”

Actualizare 11:00. Este scandal în Parlament, unde erau prezenți 249 de deputați. Parlamentarii PSD au părăsit sala, pentru consultări, urmând să revină, totuși, pentru asigurarea cvorumului. Scandalul a început după ce opoziția a cerut suplimentarea ordinii de zi, solicitare refuzată. Parlamentarii USR au venit în Parlament cu pancarte pe care scrie „Nu dați OUG”.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, discută în biroul său cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și cu ministrul justiției, Tudorel Toader.

Moțiunea nu a fost nici măcar citită. Conform procedurii, după ce se citește, urmează discursuri, apoi mesajul premierului și luările de poziție ale liderilor de grupuri.

Actualizare 10:40 Ședința din Parlament a fost suspendată pentru consultări, la cererea USR. 

Actualizare 10:30 PNL cere ca plenul reunit al Parlamentului să adopte două declaraţii - una pentru transpunerea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, iar cealaltă privind situaţia economică dezastruoasă din România. Florin Iordache, preşedintele de şedinţă, a refuzat să propună plenului suplimentarea ordinii de zi: ”În niciun caz nu voi supune la vot”.

Preşedintele de şedinţă, Florin Iordache, a invocat o prevedere din Regulament care stabileşte că documentele care se doresc a fi introduse pe ordinea de zi trebuie înaintate Birourilor permanente cu cel puţin zece zile înainte de şedinţa plenului. Prin urmare, Iordache a susţinut că nu este regulamentar să propună plenului introducerea acestora pe ordinea de zi.

Actualizare 9:40. Viorica Dăncilă și miniștrii au ajuns la Parlament și la această oră se află în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaților.


UDMR a anunţat deja că nu va vota moţiunea, dar că parlamentarii săi vor participa la şedinţă, argumentul fiind că „şansele matematice nu sunt reale”.

Vicepreşedintele PSD Florin Iordache exprima dubii sâptămâna trecută, inclusiv în legătură cu realizarea cvorumului, el precizând că miercuri este de fapt ultima zi de lucru în Parlament, toţi parlamentarii urmând să plece în teritoriu.

Cu toate acestea, preşedintele Klaus Iohannis declara miercuri că opoziţia are şanse bune de reuşită.

„Eu le doresc mult succes şi cred că au şanse bune de reuşită”, a spus Iohannis.

Întrebat dacă ar fi putut face mai mult pentru susţinerea acestui demers, Iohannis a spus că este strict treaba Parlamentului.

„Cred că trebuie să fim conştienţi că separarea puterilor în stat nu înseamnă să nu meargă preşedintele la Guvern, fiindcă sunt ambii din executiv. Deci, nu există separarea puterii între Guvern şi preşedinte, şi Guvernul şi preşedintele reprezintă latura executivă a puterii statului, dar Parlamentul este puterea legislativă şi în niciun caz nu este treaba preşedintelui să facă program Parlamentului. (...) Această chestiune se tranşează în Parlament prin procedurile prevăzute acolo” a mai spus Iohannis.

Şeful statului a adăugat, însă: „Personal, îmi permit să am o simpatie faţă de o parte şi antipatie faţă de altă parte”.

Textul moțiunii de cenzură

Opoziţia a depus vineri, moţiunea de cenzură "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!", demersul fiind semnat de 163 de parlamentari. PNL, USR şi PMP afirmă, în document, că programul de guvernare ar trebui să se numească „Programul de Guvernare după anul 2021 ...”, toate angajmentele fiind amânate după această dată.

În plus, potrivit opoziţiei, pentru un incompetent dovedit, PSD-ALDE are cel puţin alte 3-4 rezerve şi mai slab pregătite, România e aruncată în instabilitate pentru Liviu Dragnea, moartea pândeşte în spitalele româneşti, educaţia e subfinanaţată, iar în privinţa infrastructurii se înregistrează cel mai mare deficit. Guvernului i se reproşează numărul mare de ministere, de secretari şi de subsecretari de stat plătiţi regeşte.

Carmen Dan este prezentată ca ministrul care a dirijat bastoanele şi lacrimogenele împotriva cetăţenilor paşnici, ministrul Agriculturii drept "groparul zootehniei româneşti”, Tudorel Toader este icoana la care se închină toţi condamnaţii din penitenciare şi recidiviştii eliberaţi, iar ministrul. Finanţelor este cel care "încă mai confundă ministerul cu discotecile".

În opinia semnatarilor, este periculos pentru interesele naţionale ca ţara să rămână pe mâna acestui grup infracţional organizat, care distruge statul de drept şi dinamitează stabilitatea politică şi economică a României.

Dezbaterea și procedura de vot a moțiunii de cenzură

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale Cmerei Deputaţilor şi Senatului, după prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele care conduce şedinţa comună dă cuvântul prim-ministrului sau, în cazul imposibilităţii participării acestuia, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Guvernului. 

În continuare, preşedintele dă cuvântul deputaţilor şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt.

După încheierea dezbaterilor, se trece a votarea moţiunii de cenzură. Votul este secret, cu bile. Conform Constituţiei, moţiunea se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Sursa: Digi24, News.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Campanie a PNL împotriva Elenei Lasconi: Reclame plătite de o firmă a unui liberal care a dat lovitura în anul electoral 2024

Traian Băsescu, apel pentru susținerea lui Lasconi. „Cel mai bine plasat candidat de dreapta poate intra în turul 2, cu o condiție”

Fenechiu spune că PNL nu l-a plătit pe Dani Mocanu pentru melodia despre Ciucă. Reacția manelistului

Ilie Bolojan a discutat cu Lasconi şi Geoană, dar neagă că le-a cerut să se retragă din cursa pentru Cotroceni

Partenerii noștri