Mircea Geoană se aşteaptă la un conflict lung în Ucraina: Niciuna dintre părţi nu va sfârşi războiul prin ocuparea capitalei celeilalte
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că în prezent nu sunt condiţii politice pentru ca războiul din Ucraina să fie încheiat la masa negocierilor, motiv pentru care conflictul din ţara vecină ar putea fi unul de lungă durată, dat fiind că nici Rusia, nici Ucraina nu au capacitatea de a "ocupa capitala celeilalte".
"Astăzi nu vedem condiţii politice pentru ca cele două părţi să ajungă la masa negocierilor. De obicei, războaiele se concluzionează la masa negocierilor. (...) Este foarte clar că niciuna dintre părţi nu va sfârşi războiul prin ocuparea capitalei celeilalte. Nici ucrainenii nu ajung la Moscova, cum încearcă să zică Putin, nici ruşii nu au cum să ajungă la Kiev", a spus Mircea Geoană într-o emisiune la Prima TV.
"Va fi un război care va continua cu o intensitate probabil sporită odată cu venirea primăverii. Este o ciclicitate a anotimpurilor care influenţează războiul şi nu este prima dată când iarna creează condiţii pentru o parte puţin mai lentă deşi Rusia a încercat să declanşeze o ofensivă, mai degrabă o încercare de a testa punctele vulnerabile din lanţul de apărare ucrainean, este un front pe flancul estic şi pe flancul sudic al frontului ucrainean de o mie şi ceva de kilometri. E lung, dar se pare că aceste încercări ale Rusiei de a declanşa o ofensivă de iarnă-primăvară, dacă vreţi, nu a mers foarte, foarte bine, aşa cum nu a mers deloc bine întregul război pentru Federaţia Rusă", a declarat Mircea Geoană.
Acesta a adăugat că România este norocoasă să fie în NATO în contextul în care Europa se confruntă din nou cu un război.
"De asemenea, trebuie să spunem şi un alt lucru dacă războaiele pe care noi le ţinem minte prin arhive sau bunicii şi străbunicii noştri chiar le-au şi trăit, săracii de ei, har Domnului că suntem în NATO, pentru că acest lucru nu se mai întâmplă pe teritoriul României. Asta este frumuseţea de a fi în NATO", a spus Geoană.
Acesta a adăugat că tactica folosită de ruşi în Ucraina este una veche, sovietică, de "folosire a cantităţii".
"Vedem o tactică veche, rusească şi sovietică de folosire a cantităţii, vedem cum efortul de recrutare de noi militari continuă mai discret, mai puţin vizibil. Şi inclusiv cei care au fost eliberaţi din închisorile ruseşti, recrutaţi de Wagner, cei care au murit acum atât de mult în acest început de ofensivă rusească au fost în principal prizonierii eliberaţi. Oamenii au crezut că scapă de sentinţa de acolo şi s-au dus la sentinţa cea mai gravă pe câmpul de luptă", a spus Geoană.
"Deci trebuie să fim pregătiţi pentru un război care va continua, care va creşte în intensitate în următoarele luni. Opinia noastră este că aceste câteva luni pot să dea o anumită direcţie pentru viitorul acestui conflict", a spus Geoană.
"I-am ajutat pe ucraineni să treacă la cultura de armată de tip NATO"
Acesta a adăugat că ajutorul oferit Ucrainei a făcut ca această armată să treacă de la cultura de tip sovietic la cea de armată NATO.
"Este clar că Ucraina este o ţară care se luptă cu mic, cu mare pentru propria lor supravieţuire, pentru existenţa lor, pentru libertatea lor. O fac foarte, foarte bine, ajutaţi şi de noi, trebuie să spunem că şi noi i-am ajutat. Şi nu îi ajutăm exclusiv cu echipamente militare, i-am ajutat cu doctrina militară, cu transformarea unei culturi de armată de tip sovietic într-una de tip NATO şi de asta sunt foarte performanţi", a precizat Geoană.
"Noi sperăm şi îi ajutăm pe ucraineni ca ei să aibă capacitatea de a putea să reziste şi, de ce nu, să aibă o contraofensivă de succes care să le permită să elibereze cât mai mult teritoriul ocupat ilegal de către Federaţia Rusă”, a adăugat el.
Secretarul general adjunct al NATO a adăugat că luptele care se dau acum la Bahmut au căpătat o importanţă simbolică.
"E o luptă sângeroasă de câteva luni bune deja. E un loc care are o importanţă strategică relativă, dar cred că a căpătat o relevanţă simbolică masivă. Ruşii au nevoie de un mic succes, mai ales de când au trebuit să elibereze zona Herson şi de când nu reuşesc să avanseze în mod semnificativ pe pe front. Au nevoie undeva să demonstreze că dinamica războiului s-a schimbat. Deci acolo într-adevăr este o luptă, o luptă straşnică", a spus Geoană.
"Grupul Wagner are şi militari profesionişti, mercenari profesionişti. Îi vedem şi în Africa. Uitaţi-vă câte regimuri africane preferă aceasta ofertă din partea grupului Wagner, care, de fapt, este o mână înarmată exterioară a Federaţiei Ruse. În interior sunt şi discuţii pentru un joc de putere în interiorul Kremlinului şi este clar că între conducerea armatei şi conducerea grupului Wagner există o rivalitate, inclusiv politică, dar asta nu face ca linia de comandă verticală către Putin să se fi schimbat şi de aceea considerăm că vom avea şi forţe ale Federaţiei Ruse, forţe militare propriu zise, care vor intra în luptă cât de curând. Nu vedem să fie mai bine antrenaţi, să fie mai motivaţi, să fie mai bine echipaţi, dar vor veni în cantităţi mari, în număr mare. Şi acest lucru în sine este o escaladare a acestui război care deja este suficient de sângeros şi de păcătos", a spus Mircea Geoană.
Editor : D.R.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News