Declarația comună a miniștrilor de Externe din România, Moldova și Ucraina, adoptată la București
Ucraina și Republica Moldova își vor intensifica eforturile pentru a deveni membri cu drepturi depline în Uniunea Europeană ca urmare a deciziei istorice a Consiliului European de a le acorda celor două state statut de țară candidată, în speranța de a începe negocierile de aderare chiar de anul acesta, un parcurs care a fost promovat și de România, se arată într-o declarație comună a miniștrilor de Externe din România, Republica Moldova și Ucraina semnată în urma discuțiilor dintre cei trei la Conferința privind Securitatea Mării Negre de la București.
"Subliniem importanța deciziei istorice a Consiliului European din 23 iunie 2022 de a acorda Republicii Moldova și Ucrainei statutul de candidat UE și cădem de acord să creștem eforturile pentru a le asigura statutul de membri cu drepturi depline în UE. Așteptăm cu interes evaluarea Comisiei Europene asupra progresului realizat și decizia de a începe de anul acesta negocierile Ucrainei și Republicii Moldova cu UE", se arată în declarația comună semnată de miniștrii de Externe Bogdan Aurescu (România), Nicu Popescu (Republica Moldova) și Dmitro Kuleba (Ucraina), care a participat la discuții prin videoconferință.
Documentul condamnă "invazia militară brutală, ilegală și neprovocată" a Rusiei în Ucraina, care este văzută ca o "continuare a agresiunii începute de Rusia împotriva Ucrainei în 2014".
"Pe lângă atacurile militare asupra Ucrainei, Rusia continuă să folosească tactici hibride menite să intimideze și mai mult Ucraina, Republica Moldova și alte țări din regiune", se arată în declarația comună care adaugă că cele trei țări se angajează să coopereze îndeaproape pentru a contracara propaganda rusă.
"Marea Neagră rămâne o zonă de importanță strategică pentru securitatea continentului european și pentru zona euro-atlantică. Vom continua să lucrăm împreună, atâta timp cât este necesar, pentru a sprijini dreptul oricui de a-și decide politica externă și alianțele, de a-și exercita dreptul legitim la auto-apărare", se mai arată în declarația comună.
România și Republica Moldova au reiterat că sprijină planul de pace în zece puncte propus de președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și au punctuat că autorii crimelor comise pe teritoriul Ucrainei precum și oficialii responsabili trebuie să fie trași la răspunsere, inclusiv prin mecanisme judiciare.
Reprezentanții celor trei țări au subliniat importanța formatului trilateral dintre România, Republica Moldova și Ucraina și au căzut de acord să organizeze o nouă rundă de discuții în viitorul apropiat.
Editor : D.R.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News