Meleșcanu, despre rechemarea lui Maior: În cel mult trei săptămâni vom face o propunere președintelui
Ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, e încă nehotărât în ceea ce priveşte soarta lui George Maior, ambasadorul României în Statele Unite. Teodor Meleşcanu spune că a avut o întâlnire privată cu diplomatul, după audierea din Comisia de politică externă a Senatului. Parlamentarii au recomandat rechemarea lui George Maior din post, pe motiv că ambasadorul ar fi făcut declarații fără a fi mandatat de București în acest sens.
Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri, că la acest moment se face o evaluare a activităţii ambasadorului României la Washington, George Maior, iar în cel mult trei săptămâni va fi făcută o propunere preşedintelui Klaus Iohannis, care poate lua decizia privind o eventuală rechemare de la post a lui Maior.
„Procedura de rechemare este inițiată la nivelul Președinției, care numește și recheamă ambasadori. Ceea ce am făcut a fost să analizăm care sunt problemele apărute și care au creat reacții la nivelul Parlamentului. Cercetarea e în curs”, a declarat, vineri, Teodor Meleșcanu.
Întrebat dacă s-a întâlnit cu George Maior la New York, atunci când a fost la Adunarea Generală a ONU, Meleșcanu a confirmat și a spus că a dorit să-l informeze despre dezbaterea din Comisia de politică externă și a vrut să asculte argumentele ambasadorului.
Sunteți mulțumit de activitatea lui? a mai fost întrebat șeful diplomației române. „Sunt mai multe chestiuni. Nu e vorba de mulțumirea mea ca persoană. Ambasadorul într-o țară precum SUA relaționează cu foarte mulți membri ai Guvernului și am vrut să știu care sunt și opiniile lor”.
Cum e văzut Maior la Washington
Întrebat dacă va cere rechemarea de la post a ambasadorului George Maior, ministrul de Externe a spus că nu poate da un răspuns „cât timp este în curs o cercetare disciplinară”.
De asemenea, întrebat despre opinia autorităţilor americane legat de activitatea lui Maior, ministrul de Externe a afirmat că opiniile autorităţilor americane sunt diverse.
„Autorităţile americane sunt mai multe, sunt diferite, fiecare are opinia lui. Există şi aprecieri pozitive, pe segmentele de apărare şi securitate. Există tot felul de aprecieri, dar eu dau partea bună a paharului. Există o evaluare şi se vor face propuneri din punctul nostru de vedere către preşedinte. Cred că e vorba despre două-trei săptămâni, nu e vorba despre ceva foarte lung”, a declarat ministrul Meleşcanu.
În 12 septembrie, ambasadorul României la Washington, George Maior, a fost audiat în Comisia de politică externă a Senatului, unde a spus că el şi-a făcut datoria în interesul naţional românesc şi profesional, iar parteneriatul dintre SUA şi România este la cel mai înalt nivel calitativ. Maior a afirmat că, dacă există un interes politic pentru a fi rechemat din postul de ambasador, acesta trebuie explicat, dar ar fi o greşeală politică, reamintește News.ro.
„Din punct de vedere profesional, nu am ce să îmi reproşez. Ar fi, după părere mea, o greşeală politică în ceea ce priveşte relaţia româno-americană, dar aceasta este la latitudinea factorului politic, eu sunt un singur om care încerc să îmi fac datoria, ei sunt o coaliţie care deţin puterea”, a declarat George Maior, după audieri.
De asemenea, Maior a afirmat, la Comisia de politică externă din Senat, că a discutat cu ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, cu privire la declaraţiile sale în legătură cu scrisoarea trimisă de avocatul preşedintelui american, Rudolph Giuliani, dar Meleşcanu nu i-a comunicat că s-a demarat vreo procedură de rechemare a sa de la postul de ambasador.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, membru în Comisia de politică externă, spunea că Maior „a ratat ocazia de a tace (sic! - n.r.) când trebuie să o facă, iar în comisie, când trebuia să vorbească, a ratat ocazia să ne dea nişte explicaţii”.
Scrisoarea lui Giuliani, motivul scandalului
Ambasadorul României la Washington, George Maior, afirma, în luna august, referitor la scrisoarea transmisă autorităţilor de la Bucureşti de avocatul preşedintelui preşedintelui american Donald Trump, Rudolph Giuliani, către oficialii români, în care se cerea verificarea protocoalelor secrete ale SRI, că acesta este un personaj „spumos şi combativ”, el reprezentând „expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe” care vor să apere persoane din România cu probleme penale.
Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că poziţia exprimată de ambasadorul României la Washington, George Maior, nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau de Guvern, iar un ambasador al României ar trebui să fie preocupat „să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat”. În acest context, ministerul preciza că îl va chema pentru explicaţii pe George Maior.
De asemenea, liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, la finalul lunii august, că i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă să îi ceară ministrului de externe, Teodor Meleşcanu, să înceapă demersurile pentru rechemarea de la post a ambasadorului României în SUA, George Maior.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News