Live

Marcel Ciolacu vrea să interzică făina de insecte în cozonacii românești

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu vrea să interzică făina de insecte în cozonacii românești. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Liderul PSD Marcel Ciolacu a depus un proiect de lege prin care cere să se interzică folosirea făinii de insecte în produsele tradiționale.

El spune că inițiativa lui urmează modele din alte țări europene și pledează ca produsele alimentare din import care conțin ingrediente obținute din insecte să fie expuse pe rafturi separate în magazine.

"Protejăm produsele tradiționale românești! Am depus astăzi proiectul de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale.

Așa cum au făcut și alte țări europene, la fel trebuie să facem și noi! În plus, toate produsele alimentare care vin din import și conțin ingrediente obținute din insecte trebuie să fie expuse separat pe rafturile magazinelor. Oamenii trebuie să știe ce cumpără, iar eticheta să fie clară și să conțină informații complete cu privire la aceste produse.

Patriotismul economic înseamnă protejarea producătorilor locali și a produselor și mâncării tradiționale românești", este mesajul postat de Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

Proiectul prevede amenzi de până la 100.000 de lei

Prin proiectul de lege se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a făinii de insecte în prepararea/producerea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale (RNPT).

Dispozițiile ar urma să se aplice tuturor operatorilor economici care produc, prepară și comercializează în România, produsele prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale (RNPT) către populație.

Articolul 2 al proeictului prevede: "Se interzice producerea/prepararea/comercializarea produselor sub denumirea utilizată inițial, dacă acestea nu aveau printre ingrediente făina de insecte autorizate.

(2) În cadrul denumirii produselor vor fi folosite doar nume proprii distincte ce vor conține în mod obligatoriu oricare dintre sintagmele “cu…”, “din…” urmat de numele popular al speciei de insecte, indiferent de procentajul acesteia, în produsul final".

La articolul 3 al proiectului se prevede ca "produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi provenite din spațiul Uniunii Europene, să fie prezentate în suprafețele de vânzare clasice directe într-un stand separat, delimitat de standurile ce conțin produsele consacrate care nu sunt/nu conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi.

Pentru corecta informare a consumatorilor şi pentru a le da acestora posibilitatea să afle informaţii clare și complete cu privire la produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi provenite din spațiul Uniunii Europene, operatorii economici au obligația de a afișa, la loc vizibil, ușor accesibil, lângă standul separat prevazut la art.2, informația că produsele alimentare sunt/conțin specii de insecte. Afişarea informaţiei prevăzute la alin. (1) va fi realizată prin grija operatorului economic, pe suport sau panou, într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului, Suportul sau panoul pe care se face afişarea trebuie să fie monocolor, fără degradeuri ori alte însemne grafice sau culori, indicate în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit, cu font Times New Roman – font size  20. 

Indicarea informațiilor privind produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, comercializate prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanţă, se face astfel încât informaţiile să fie disponibile şi accesibile înainte de finalizarea comenzii, pe suportul de vânzare la distanţă, pe eticheta de preţ sau ambalajul de transport, precum şi în orice material publicitar", potrivit proiectului.

Încălcarea acestor prevederi va reprezenta contravenţie şi ar urma să se sancționeze cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei. 

Proiectul va impune oferirea către consumatori a informațiilor esențiale corecte, complete și precise legate de natura produselor alimentare ce urmeaza a fi achiziționate în vederea consumului, se arată în expunerea de motive.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban vine la București. Premierul Ungariei se va întâlni cu Marcel Ciolacu

Kelemen Hunor: PSD „are prima șansă” să dea premierul pentru noul guvern. Ce spune despre varianta Marcel Ciolacu

Bilanțul lui Ciolacu după ultima ședință de guvern: „Toate datele oficiale arată că acest guvern şi-a făcut treaba”

Marcel Ciolacu, la ultima şedinţă de guvern: „Nu a fost un mandat uşor”. Ce mesaj are pentru viitorul cabinet

Partenerii noștri