Liberalii își împart funcții în Guvernul Ciucă. Șansele ca premierul desemnat să obțină voturile necesare învestirii scad
Liberalii se reunesc vineri, la ora 11, într-o ședință a Biroului Executiv Național pentru a decide soarta Guvernului Ciucă, cu doar o zi înainte de termenul limită până la care premierul desemnat trebuie să depună în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare. Până la această oră, toate datele arată că se va merge pe varianta guvernului minoritar PNL-UDMR, deși Nicolae Ciucă ar fi preferat o flexibilizare a mandatului dat de partid pentru a discuta posibilitatea formării unei coaliții de guvernare care să îi asigure voturile necesare. Între timp, liberalii au început să își împartă funcțiile din guvern.
Surse din PNL susțin că partidul nu își dorește intrarea la guvernare a PSD sau USR, motiv pentru care în Parlament va fi depusă o listă cu miniștri PNL și UDMR. Șansele ca un guvern minoritar să fie votat de parlamentari scad, ținând cont de opoziția PSD și USR în a susține un astfel de executiv.
Deși președintele PNL, Florin Cîțu, s-a declarat, joi, încrezător că România va avea guvern săptămâna viitoare, acesta a anunțat că partidul susține în continuare varianta guvernului minoritar. Premierul desemnat și-ar fi dorit o „flexibilizare” a mandatului de negociere și spunea cu o zi în urmă că aceasta „urmează să fie discutată și decisă, dacă va fi cazul”, însă nu mai târziu de ziua de vineri.
„Îmi voi juca șansa până la capăt. În niciun caz nu îmi depun mandatul”, mai declara Nicolae Ciucă.
Premierul desemnat ar fi trebuit să aibă noi discuții cu USR și cu PSD, însă până la această oră nu au fost stabilite detaliile acestor întâlniri.
Surse din PSD insistă că partidul nu va susține un guvern minoritar, în același timp și cei din USR transmit că nu vor vota guvernul PNL-UDMR.
O întâlnire între conducerea PNL, premierul desemnat și președintele Klaus Iohannis ar urma să mai aibă loc în următoarele ore, după ce șeful statului se întoarce din Egipt.
Pentru învestirea guvernului, Nicolae Ciucă are nevoie de 234 de voturi. În acest moment, PNL și UDMR se mai bazează pe cel mult 158 de voturi, după ce mai mulți liberali, în frunte cu Ludovic Orban, au anunțat că părăsesc grupul parlamentar al partidului, și cel mai probabil nu vor vota guvernul. Celor 158 de voturi li s-ar putea adăuga 18 voturi ale minorităților naționale, însă tot ar mai fi nevoie de aproape 60 de voturi.
Cum ar putea arăta Guvernul Ciucă
Între timp, liberalii își împart funcții în Guvernul Ciucă. Astfel, în executiv ar putea intra Florin Roman, propus la ministerul Economie, sau Cristian Bușoi, la ministerul Transporturilor. Pentru același minister este luat în calcul și fostul secretar general al partidului, Robert Sighiartău. De asemenea, la ministerul Sănătății ar urma să fie propus Nelu Tătaru.
Mai mulți miniștri care au făcut parte din Guvernul Cîțu vor fi propuși pe aceleași portofolii și în Guvernul Ciucă. Printre ei se numără Raluca Turcan, Virgil Popescu, Sorin Cîmpeanu, Bogdan Aurescu sau Lucian Bode. La ministerul Agriculturii ar putea fi propus Daniel Constantin, în timp ce mai multe portofolii sunt încă discutate.
Cei de la UDMR ar urma să primească, pe lângă cele trei ministere pe care le ocupă în prezent, și ministerul Fondurilor Europene, însă liderii UDMR sunt nemulțumiți că strategia PNL este greșită și aceștia nu reușesc să găsească voturi în Parlament astfel încât să fie învestit guvernul.
Premierul desemnat Nicolae Ciucă urmează să depună sâmbătă la Parlament lista de miniștri și programul de guvernare.
Nu este exclus ca după depunerea listei de miniștri și a programului de guvernare să continue negocierile cu PSD sau USR.
Editor : Robert Kiss
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News