Live

Legea prin care statul ia impozit de două ori pe unele terenuri agricole, contestată la CCR de USR și Forța Dreptei: „Este o mizerie”

Data actualizării: Data publicării:
Curtea Constituțională a României. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Deputaţii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea prin care PSD şi PNL îi obligă pe români să plătească un impozit suplimentar de 80% pentru terenurile agricole din extravilan pe care le vând mai repede de 8 ani de la momentul dobândirii.

„Este o mizerie, PSD şi PNL îi obligă pe oameni să plătească de două ori impozit pentru acelaşi lucru, pentru că acest impozit de 80% dublează impozitul din Codul fiscal de 3%. E unul din proiectele prin care marii arendaşi şi latifundiari, precum Paul Stănescu de la PSD, ţin blocată piaţa terenurilor din România. Tot promovează astfel de legi pentru a concentra, prin hiperbirocraţie şi impozitare excesivă, terenurile în mâna unui grup mic de oameni, cu încălcarea principiului liberei circulaţii a terenurilor şi capitalurilor”, a explicat deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, potrivit unui comunicat de presă preluat de News.ro.

Sesizarea depusă la CCR vizează legea de aprobare a OUG 104/2022, adoptată pe 12 decembrie, prin votul PSD, PNL, UDMR şi al minorităţilor naţionale.

Legea încalcă mai multe prevederi din Constituţie, inclusiv cele referitoare la egalitatea în drepturi şi dreptul la proprietate privată.

Concret, legea afectează dreptul de proprietate privată prin crearea unei diferenţe de tratament între terenurile agricole în funcţie de caracteristicile lor specifice, ceea ce conduce la o aplicare inegală a legii şi la o restricţionare sau discriminare indirectă a drepturilor de proprietate privată ale unor proprietari de terenuri.

De asemenea, legea este neconstituţională din cauza introducerii unei duble impuneri fiscale, pe lângă impozitul pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare. Practic, sunt impuse două taxe distincte pentru acelaşi procedeu sau activitate economică, mai spune sursa citată.

„Nu în ultimul rând, legea operează modificări în ceea ce priveşte regimul general al proprietăţii, pentru care Senatul este Cameră decizională, nu Camera Deputaţilor. Or, atunci când o lege este adoptată de o Cameră care nu este desemnată ca fiind decizională pentru acea materie, se încalcă principiile de bază ale separării şi echilibrului puterilor în stat, aşa cum sunt ele prevăzute în Constituţie”, mai arată comunicatul USR.

Cât despre ordonanţa de urgenţă aprobată prin lege, dincolo de faptul că nu exista vreo situaţie excepţională care să justifice adoptarea ei de către Guvern, în momentul adoptării exista deja în dezbaterea Parlamentului un proiect pentru reglementarea vânzării terenurilor agricole situate în extravilan.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kelemen Hunor: PSD „are prima șansă” să dea premierul pentru noul guvern. Ce spune despre varianta Marcel Ciolacu

Prim-vicepreședintele PNL Ciprian Ciucu: Viitorul guvern trebuie să renunțe la indexarea pensiilor și a salariilor

Nouă ședință a partidelor proeuropene. Moșteanu (USR): Astăzi, cel târziu mâine, trebuie clarificată formula de coaliţie

Nicușor Dan: „Ieșirea unui partid din coaliție ne-ar lăsa cu un sprijin parlamentar șubred”. Ce spune primarul despre Călin Georgescu

Partenerii noștri