Live

Legea care prevede introducerea educației sexuale în școli, blocată în coaliție. Liderii PNL și UDMR nu știu cum să-și convingă colegii

Data actualizării: Data publicării:
Liderii coaliției nu s-au pus de acord asupra legii care prevede introducerea educației în școli. Foto: Inquam Photos / George Călin

Liderii partidelor de guvernare nu s-au pus de acord în legătură cu legea care prevede introducerea educației sexuale în școli. Mai exact, în actuala propunere legislativă termenul de „educație sexuală” a fost înlocuit cu „educație sanitară” și condiționează participarea elevilor la ore de acordul scris al părinților. Klaus Iohannis a cerut reexaminarea, pentru că legea nu definește noțiunea de „educație sanitară”. USR PLUS este singura formațiune care susține reexaminarea legii. Orban și Cîțu ar fi de acord, dar șeful Camerei Deputaților spune că nu poate trece peste partid în acest caz. La fel și liderul UDMR.

Propunerea USR PLUS ar fi ca legea să prevadă posibilitatea ca acei părinți care nu vor să își lase copiii să participe la orele de educație sexuală să aibă posibilitatea să îi retragă, față de varianta actuală care prevede un acord scris al părinților pentru participarea copiilor la ore.

„În loc să avem - și asta e poziția susținută de USR PLUS - un mecanism prin care acei părinți care din considerente religioase sau orice alte considerente își retrag copiii de la ora respectivă - și este într-adevăr dreptul lor, avem o lege care spune că la oră participă doar acei copii cu cei mai responsabili părinți”, a declarat, luni, Dan Barna.

Subiectul a fost discutat la ședința Coaliției, unde Ludovic Orban și liderii UDMR au spus că deși sunt de acord cu propunerea venită din partea USR PLUS, problema apare în momentul în care trebuie prezentată această lege în partid, pentru că sunt membri atât din PNL cât și din UDMR care nu sunt de acord cu modificarea propusă de USR PLUS.

Citiți și:
PNL și PSD au eliminat prin lege educația sexuală din școli. „Decizia este la părinți, nu la unii care vor să smintească națiunea”

Surse din cadrul coaliției au declarat că Dan Barna nu vrea sa renunțe la varianta introducerii educației sexuale în școli, iar Ludovic Orban vrea amânare acestor discuții. Pe de altă parte, Kelemen Hunor spune că nu știe cum să își convingă colegii pe legea asta. Cei din UDMR îi dau dreptate lui Barna, dar se gândesc cum vor arăta discuțiile în partid.

La rândul său, Orban spune că el și Florin Cîțu sunt de acord, dar că nu pot trece peste partid, mulți liberali nefiind de acord cu educația sexuală în școli. Potrivit unor surse participante la discuții, ar fi fost invocat argumentul că ar fi o lege „pro-gay”.

Momentan, legea este blocată în Senat. 

Comisiile din Senat nu au ținut cont de criticile președintelui din cererea de reexaminare

În noiembrie 2020, președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea în Parlament a legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului, prin care Parlamentul a înlocuit termenul de „educație sexuală” cu „educație sanitară” și a condiționat participarea elevilor la ore de acordul scris al părinților. Anterior, legea fusese contestată de președinte și la Curtea Constituțională, însă judecătorii CCR au declarat-o constituțională. Legea nu definește noțiunea de „educație sanitară”, susținea președintele în cererea de reexaminare pe care o trimisese Parlamentului.

Klaus Iohannis critica și eliminarea mențiunii „cel puțin o dată pe semestru” spunând că devine neclar dacă intenția legiuitorului a fost de a transforma materia într-o disciplină predată pe tot parcursul anului școlar sau, dimpotrivă, este eliminată acea garanție că măcar o dată pe semestru elevii vor putea beneficia de programele de educație pentru viață.

De asemenea, președintele susținea că este neclar momentul în care părintele trebuie să își dea acordul pentru predarea educației sanitare și dacă acesta sintagmă cuprinde și programe în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.

Anterior, legea fusese contestată de președinte și la Curtea Constituțională, însă judecătorii CCR au declarat-o constituțională.

În comisiile de specialitate din Senat s-a luat însă decizia că educația sexuală în școli rămâne în varianta inițială. Se va numi educație sanitară și copiii vor participa la ore numai cu acordul părinților.

Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva modificărilor cerute de președintele Iohannis și în favoarea proiectului așa cum a mers el la promulgare anul trecut. Cei de la USR au venit cu amendamente, însă toate au picat la vot.

Barna: Trebuie să ne gândim la copii și nu la himerele medievale ale părinților

Vicepremierul Dan Barna spune că legea cu privire la educația pentru sănătate ar trebui modificată astfel încât copiii să nu mai poată face lecții de educație sexuală doar cu acordul părinților. Legea, în actuala ei formă aflată în dezbatere parlamentară, este „o lege medievală”, a spus el.

Un alt subiect care este în dezbatere parlamentară - și e foarte bine că s-a reușit deblocarea lui - este legea privind educația pentru sănătate, așa-numita lege pentru educație sexuală, și aici poziția este foarte clară: președintele a retrimis-o în Parlament tocmai din acest motiv. E de neacceptat ca exact acei copii care sunt cei mai vulnerabili să nu poată participa pentru că părinții lor nu sunt conectați la agenda publică, ca să fiu elegant. Exact acei copii nu au șansa să participe la ore de educație sexuală pentru că așa cum este legea acum, se spune că la ora de educație pentru sănătate, implicit educație sexuală, un copil participă doar dacă părintele merge cu el de mână și își dă acordul”, a spus Dan Barna într-o conferință de presă.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce consecințe poate avea pentru Netanyahu mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională

Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025. Peste 200.000 de bucureșteni nu au instalate încă astfel de aparate

Promovarea modului de viață fără copii a fost interzisă prin lege în Rusia. Care sunt amenzile

Klaus Iohannis a promulgat legea privind achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Partenerii noștri