Live

Laura Codruța Kovesi: Nu îmi dau demisia

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, declară că nu intenționează să-și prezinte demisia, în condițiile în care majoritatea PSD-ALDE așteaptă un decret de revocare a sa din funcție, ca urmare a deciziei Curții Constituționale.

Șefa Direcției Naționale Anticorupție a făcut precizarea privind o eventuală demisie a sa la solicitarea g4media.ro.

De asemenea, Laura Codruța Kovesi a arătat că nu și-a delegat atribuțiile.

Decizia Curţii Constituţionale, care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedinte, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, şi a stabilit că preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, a fost publicată în 7 iunie în Monitorul Oficial.

În 12 iunie, preşedintele Klaus Iohannis a avut o primă reacţie după publicarea motivării CCR, spunând că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări, dar poate că o aprofundare ulterioară „va duce mai aproape de adevăr". El a mai afirmat că PSD „încearcă să amputeze puterile preşedintelui pentru că preşedintele are altă părere" şi că este evident că decizia CCR „vine exact în linia PSD de amputare a puterilor preşedintelui". 

Întrebat de mai multe ori dacă va semna decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, şeful statului a afirmat că va reacţiona într-un timp rezonabil, precizând că nu se poate aştepta până în decembrie, de exemplu, dar că nu crede că cineva serios se aşteaptă de la el să aplice o decizie într-o zi sau două. El a mai spus că „nu va exista nicio suspendare” a sa, pentru că nu există niciun temei pentru un astfel de demers.  

De asemenea, Klaus Iohannis a declarat că, după publicarea motivării deciziei CCR, este nevoie de o dezbatere amplă la care să participe toţi cei interesaţi, pentru că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări ale căror răspunsuri sunt esenţiale pentru arhitectura statului: „Care mai este statutul procurorilor în România? Avem un nou superministru al Justiţiei care decide şi preşedintele execută? Ce mai este CSM?”.

Preşedintele a aprecizat că un referendum ar putea fi organizat la finalul acestei dezbateri.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA în dosarul Economatul. Ce acuzații i se aduc

Kelemen Hunor: Arătarea cu cătuşe a primarului din Târgu Mureş „transmite un mesaj pe care nu îl putem accepta”

Anchetă DNA la Primăria Iaşi privind achiziţiile de cărbune pentru încălzirea oraşului. Ce spune primarul Mihai Chirica

Polonia a aderat la Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi

Partenerii noștri