Live

Joe Biden a mulțumit României la întâlnirea cu Klaus Iohannis. „Ați depășit toate așteptările”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Presidency

ACTUALIZARE 22:10 Klaus Iohannis face declarații:

  • Am discutat cu președintele Statelor Unite ale Americii, dl. Joe Biden. Vizita coincide și cu un moment aniversar pentru România - s-au împlinit 20 de ani de când am devenit stat membru NATO. Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la fondarea Alianței.
  • Am discutat despre parteneriatul strategic dintre țările noastre, cum îl putem face mai puternic și cum îl putem aprofunda astfel încât să răspundă provocărilor cu care ne confruntăm în acest context complicat. I-am mulțumit președintelui Biden pentru contribuția substanțială SUA la asigurarea securității României și flancului estic și recunoașterea importanței Mării Negre. Prezența trupelor americane pe teritoriul țării noastre reprezintă un factor de importanță și stabilitate nu doar pentru România ci și pentru întreaga regiune.

  • Atât România, cât și SUA împărtășesc obiectivul de a întări relațiile bilaterale fiind recunoscută relația pe care o avem în mai multe domenii, lista e foarte lungă. Am vorbit și de admiterea României în Visa Waiver, aspect important pentru toți cetățenii români, obiectivul nostru e să îndeplinim toate condițiile pentru includerea în acest program și suntem încrezători că se va întâmpla în viitorul nu prea îndepărtat.

  • Am discutat, evident, și despre pregătirea summitului aniversar de la Washington din luna iulie a acestui an și despre obiectivele României acolo. Este important ca la această reuniune să se reconfirme unitatea și coordonarea transatlantică. Pe lângă sprijinul constant și consistem pe care-l acordăm noi Ucrainei este esențial să întărim în continuare postura de apărare și descurajare pe flancul estic și să avem o abordare consolidată în ce privește securitatea la Marea Neagră.
  • România va continua să sprijine Ucraina, prioritatea noastră comună atât a UE cât și a SUA e de a nu permite Rusiei să câștige războiul din Ucraina.

  • (în legătură cu candidatura la NATO) Și acest punct a fost atins în discuția noastră tete-a-tete și am decis să continuăm dialogul.
  • (Visa Waiver) Sunt foarte multe discuții tehnici, știți că Visa Waiver nu discuție politică, se bazează pe date statistice, MAE de la noi și ambasada acționează serios, putem avea speranța legitimă să se rezolve într-un viitor apropiat și această chestiune.
  • (Războiul din Ucraina) România stă extraordinar de bine cu decizia de 2,5% din PIB pentru apărare, sunt mulți aliați care-s foarte departe chiar de 2%: în măsura în care tensiunile cresc, discuția se va relua și va fi nevoie și asta am spus-o și în discuția cu președintele Biden, trebuie să fim foarte lucizi și să vedem că industriile noastre de apărare trebuie să crească producția, altfel nu putem să facem față.
  • (discuții cu republicani) Cutumiar este ca președintele să se întâlnească cu administrația în funcție și asta am făcut. Aș menționa câteva obiective - întărirea Flancului Estic. Avem acele battle groups, avem trupe, dar, după părerea mea nu e suficient, e nevoie și de descurajare, dar asta nu înseamnă să aducem și mai mulți soldați, ci să fim echipați, să avem o producție suficientă. Știți bine că ajutorul pentru Ucraina gâfâie într-o zonă sensibilă - proiectilele de apărare. Descurajare înseamnă să devenim noi mai puternici, iar pentru asta trebuie să alocăm sume mai mari pentru industria de apărare. Lucrurile merg mult mai departe, dacă vrem un sistem funcțional pe flancul de est, el trebuie să aibă o acoperire logistică pe măsură, pentru carburanți de exemplu. Strategia pentru Marea Neagră - războiul e acolo, nu în altă regiune. În final, trebuie să ajungem la o pace care să satisfacă și obectivele Ucrainei.
  • (candidatura la NATO) Aceste discuții nu se fac publice și nu o să mă apuc eu să zic ce a spus președintele Biden. Dar discuția nu a fost lungă, a fost relativ scurtă. Există riscul să nu fie consens și tocmai de aceea cred că e foarte bine să fie două candidaturi, doi candidați în general considerați acceptabili amândoi pentru că o organizație puternică are nevoie și de competiții puternice și, până la urmă, unul dintre cei doi va fi ales viitorul secretar general. Dar să nu amestecăm lucrurile - au spus unii că dacă sunt doi candidați se rupe unitatea. E bine să fie doi candidați pentru că atunci se deschid noi teme și atunci facem lucrurile să meargă mai bine.

ACTUALIZARE 21:31 Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis pentru activitatea României în cadrul NATO, după 20 de ani de la aderarea țării noastre.

„Domnule președinte, bine ați venit. Ați depășit toate așteptările de acum 20 de ani când v-ați alăturat NATO. Vă mulțumim pentru toate lucrurile pe care le faceți ca parte a Alianței”, a spus Biden.

Cei doi președinți se află în Biroul Oval de la Casă Albă.

„Am încercat nu doar să fim membri NATO, ci și să lucram la relațiile bilaterale. România încearcă să facă tot ce poate mai bine pentru a împiedica Rusia să câștige războiul (n. red. - din Ucraina)”, a spus Klaus Iohannis.

ACTUALIZARE 21:05 Președintele României a ajuns la Casa Albă și urmează să facă declarații de presă la ora 21:30.

Știrea inițială:

Întâlnire importantă azi, la Casa Albă, unde președintele României Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden. Șeful statului se află în Statele Unite, în vizită oficială, până joi.

ACTUALIZARE Klaus Iohannis va susține marți, la ora 21.30, declarații de presă în cadrul vizitei de lucru în SUA.

Întâlnirea între Klaus Iohannis și Joe Biden va începe la ora 20.30, ora României.

Știrea inițială

În timpul întâlnirii de la Casa Albă, vor fi discutate teme prioritare ale agendei internaționale și bilaterale. Un loc aparte în schimbul de opinii al celor doi șefi de stat îl va ocupa situația din Ucraina și din bazinul Mării Negre, precum și întărirea securității în spațiul euroatlantic. Dialogul la nivel înalt va fi o bună oportunitate pentru ridicarea profilului Parteneriatului Strategic cu Statele Unite și reconfirmarea relațiilor bilaterale privilegiate dintre cele două state și a cooperării multisectoriale.

Vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea rolului României ca furnizor de securitate și actor activ în gestionarea crizelor internaționale și respectat de către partenerii Alianței Nord-Atlantice.

Din delegația oficială care îl va însoți pe Klaus Iohannis la Washington vor face parte ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, și viceprim-ministrul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.

„Președintele Biden îl va primi pe președintele Klaus Iohannis la Casa Albă pe 7 mai. Liderii vor sărbători cel de-al 20-lea an al României ca membru al NATO. Președintele Biden îi va mulțumi președintelui Iohannis pentru găzduirea militarilor americani în România și va recunoaște numeroasele contribuții pe care România, un aliat ferm al NATO, le-a adus la securitatea flancului estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre. Liderii vor sublinia sprijinul lor continuu pentru Ucraina, în timp ce aceasta continuă să se apere împotriva agresiunii Rusiei. De asemenea, vor trece în revistă numeroasele domenii în care România și Statele Unite lucrează împreună, inclusiv energia, cooperarea economică și valorile noastre democratice comune”, se arată în comunicatul transmis de Casa Albă.

Președintelui îi va fi decernat premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024

Totodată, miercuri, președintelui îi va fi decernat premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards. Consiliul Atlantic din SUA a decis ca pentru anul 2024 să acorde acest premiu președintelui României, ca o recunoaștere a carierei sale și a rolului său de lider transatlantic și european, mai transmite Administrația Prezidențială.

Președintele Klaus Iohannis este primul șef de stat european onorat cu această distincție, în cei 24 de ani de la înființarea premiului.

Consiliul Atlantic este o prestigioasă organizație americană de tip „think tank”, fondată în anul 1961, cu o activitate bogată în domeniul afacerilor internaționale.

Anual, Consiliul Atlantic premiază un număr restrâns de personalități care întruchipează esența relației transatlantice și care au contribuit la consolidarea acesteia, în toate dimensiunile sale (politic, economic, securitate și apărare, artă, activități umanitare etc.).

Printre personalitățile cărora li s-a acordat de-a lungul timpului The Atlantic Council Distinguished Leadership Awards se numără Președinții Statelor Unite ale Americii George W. Bush (2018), William J. Clinton (2010) și George H.W. Bush (2009), Vicepreședintele SUA Joseph R. Biden, Jr. (2011) – actualul Președinte al SUA, Președinții Comisiei Europene Ursula von der Leyen (2021) și Jose Manuel Barroso (2014), Prim-ministrul italian Mario Draghi (2022), Cancelarul german Helmut Kohl (2009), Prim-ministrul britanic Tony Blair (2008), precum și alți șefi de stat și de guvern sau lideri de organizații internaționale.

Editor : A.D. | B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Statutul deputaților și senatorilor, modificat. Au fost înăsprite sancțiunile pentru abaterile disciplinare. Ce riscă parlamentarii

Partenerii noștri