Klaus Iohannis, în Italia: „Situația este foarte complicată în România. Independența justiției este în pericol”
Situaţia din România este foarte complicată, pentru că există ameninţări la adresa independenţei justiţiei, a spus preşedintele Klaus Iohannis la Florenţa, în cadrul unei conferinţe despre democraţie în secolul XXI şi provocările la adresa ei. Şeful statului a spus că românii vor avea ocazia să decidă ce fel de sistem vor. El a făcut referire atât la referendumul privind justiţia de pe 26 mai, cât şi la alegerile europarlamentare de la aceași dată.
Poliția maghiară intervine cu explicații după ce Iohannis l-a ignorat pe Viktor Orban
Iohannis, cheltuieli uriașe pe vizitele externe. Cum au evoluat costurile cu deplasările sale de când a ajuns la Cotroceni
Ce cheltuieli a avut Klaus Iohannis în deplasările externe, în doi ani de mandat
Rareș Bogdan îi ia din nou apărarea lui Iohannis
Rareș Bogdan, despre terenul de golf de la vila Neptun: „E o pajiște cu trei găuri. Așa pot să fac și eu”
Ciolacu, despre terenul de golf de la vila lui Iohannis
Ponta: Ciolacu va intra în turul 2 al prezidențialelor/ Ce spune consilierul premierului despre soarta liderului PSD dacă va pierde
Liberalii cred că declarațiile lui Iohannis „îngroapă” șansele lui Ciucă
Ciolacu spune că nu s-a discutat în aprilie despre „legea Iohannis”
„Situaţia este foarte complicată în România. Nu vreau să o zugrăvesc în culori mai vii decât este în realitate. Independenţa justiţiei este în pericol, avem abordări populiste, avem tot felul de situaţii complicate şi dacă vorbim de arhitectura sistemului nostru politic, avem o coabitare dificilă între preşedinte şi majoritatea guvernamentală. Este foarte complicat şi este deranjant pentru cetăţeni, pentru administraţia publică şi cred că va trebui foarte curând să avem un răspuns de la cetăţenii noştri şi îl vom avea”, a explicat președintele Klaus Iohannis în fața audienței de la Florența.
Pe de altă parte, șeful statului este optimist în ceea ce privește viitorul democrației. „Dacă îndrăznim, vom izbândi. Nu, nu cred că democraţia este în pericol, cred că democraţia este sub presiune”, a spus Klaus Iohannis.
„În România avem o situaţie internă complicată şi destul de des sunt întrebat dacă democraţia din România este în pericol, societatea este în pericol, iar eu răspund: nu, doar că avem o democraţie foarte vie. Cred că exact se întâmplă şi în privinţa alegerilor europarlamentare”, a adăugat președintele.
El crede că populiștii nu au șanse de supraviețuire politică. „Mulţi politicieni se tem de aceste alegeri, pe motiv că populiştii vor obţine multe voturi, curentul euroscpetic este în creştere. Dar asta nu ar trebui să ne sperie, pe noi, ar trebui să ne încurajeze pe politicienii care credem în Europa, în integrarea europeană, într-o Europă puternică, ar trebui să ne facă mai puternici şi să găsim modalităţi de a-i convinge pe europeni că avem un viitor solid, că noi, politicienii, ştim cum să asigurăm acest viitor”, a subliniat Klaus Iohannis.
Transcrierea intervențiilor pe care le-a avut președintele, în limba engleză, la conferința de la Florența poate fi citită aici.
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, vineri, în calitate de invitat de onoare, la Conferinţa „The State of The Union”, organizată de Institutul Universitar European de la Florenţa şi a avut cu această ocazie și o întrevedere cu premierul italian Giuseppe Conte.
Aflată la cea de-a IX-a ediţie, conferinţa a avut ca temă principală democraţia în secolul XXI în Europa, cu accent pe contextul electoral european. Lideri politici europeni, jurnalişti, membri ai corpului academic şi reprezentanţi ai societăţii civile au participat la această dezbatere.
Institutul Universitar European din Florenţa este o instituţie academică europeană consacrată, contribuind de-a lungul timpului la dezvoltarea procesului de integrare europeană, prin activităţi de cercetare academică şi programe educaţionale la cel mai înalt nivel.
Participarea preşedintelui Klaus Iohannis la Conferinţa „The State of The Union” a avut loc în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, găzduirii Summit-ului de la Sibiu, precum şi cu prilejul aniversării unui deceniu de la aderarea României la Convenţia privind înfiinţarea Institutului Universitar European de la Florenţa.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News