Klaus Iohannis, după întâlnirea cu președintele Germaniei: Am discutat despre situația gravă de securitate. Rusia trebuie izolată
Președintele Klaus Iohannis l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni pe Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei. Cei doi au discutat despre războiul din Ucraina, parteneriatul bilateral dintre cele două țări, dar și despre susținerea Republicii Moldova.
„Consultările noastre de astăzi au confirmat încă o dată că relația bilaterală privilegiată, cu caracter strategic, dintre România și Germania este foarte puternică și are perspective foarte bune, în pofida perioadei actuale dificile, marcate de multiple provocări, mai ales pe plan securitar. Legăturile noastre economice sunt foarte strânse, Germania fiind, de mulți ani, primul partener comercial al României și al treilea investitor în economia românească”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Acesta spune că a discutat cu Frank-Walter Steinmeier despre „situația gravă de securitate generată de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și pe combaterea efectelor sale multiple”.
„Astfel, am reconfirmat sprijinul deplin pe care România îl acordă tuturor refugiaților din Ucraina care vin în țara noastră, prin măsuri concrete, inclusiv prin operaționalizarea centrului logistic umanitar de la Suceava. Este crucial ca sprijinul Uniunii Europene și al statelor membre să continue, atât pentru Ucraina, cât și pentru refugiații ucraineni. Am prezentat totodată măsurile luate de România pentru a sprijini economia Ucrainei, greu încercată de război, prin facilitarea tranzitului, prin țara noastră, al mărfurilor ucrainene, inclusiv al produselor alimentare, către piețe terțe. Am abordat, de asemenea, necesitatea adoptării de noi sancțiuni pentru Rusia și a continuării demersurilor de izolare a acesteia pe plan internațional. Presiunea trebuie să se intensifice, pentru ca Rusia să înceteze invazia și să pună capăt agresiunii”, a spus șeful statului.
Președintele României a reiterat că țara noastră sprijină procesul de condamnare a crimelor de război din țara vecină.
„În egală măsură, toate crimele de război comise de trupele ruse trebuie anchetate minuțios și pedepsite de justiția internațională, iar România va sprijini acest proces”, spune președintele.
Discuțiile cu președintele Germaniei au abordat și situația din Republica Moldova.
„Am discutat astăzi și despre dificultățile majore cu care se confruntă Republica Moldova în contextul războiului din Ucraina.
Este necesară mobilizarea de sprijin consistent pentru Chișinău, iar România și Germania au aceeași abordare, suntem alături de Republica Moldova și România contează pe sprijinul Germaniei în demersul de organizare, aici, la București, a celei de-a doua Conferințe a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Am reiterat, și cu prilejul întâlnirii de astăzi, faptul că România sprijină pe deplin integrarea Republicii Moldova, a Ucrainei și a Georgiei în Uniunea Europeană”, a declarat Klaus Iohannis.
„Ca aliați NATO, România și Germania împărtășesc obiectivul esențial de asigurare a păcii și securității la Marea Neagră. În acest context, dorim aprofundarea cooperării cu Germania, inclusiv în pregătirea Summitului NATO de la Madrid, unde urmează să luăm decizii importante pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare, mai ales pe Flancul Estic. Am mulțumit, totodată, Președintelui Steinmeier pentru participarea Germaniei la asigurarea poliției aeriene întărite pentru România”, a declarat președintele.
Klaus Iohannis spune că România se bazează pe Germania pentru a sprijini aderarea țării noastre la spațiul Schengen.
„În egală măsură, am reiterat aşteptările legitime ale ţării noastre privind aderarea la spațiul Schengen, exprimând încrederea că vom putea conta pe sprijinul Germaniei pentru identificarea, în cel mai scurt timp, a unei soluţii”, a spus Iohannis.
România dorește să își asume un rol activ în atingerea obiectivelor strategice ale Uniunii Europene privind diversificarea aprovizionării cu gaze naturale, i-a transmis Iohannis lui Steinmeier.
„Am discutat cu Președintele Steinmeier și situația economică la nivel european, în special din perspectiva impactului conflictului din Ucraina. Uniunea va trebui să valorifice toate mecanismele de care dispune pentru a reduce acest impact și a-și consolida reziliența economică. În acest context, am abordat și tema securității energetice, cu accent pe implementarea deciziilor Uniunii de eliminare a dependențelor energetice de Federația Rusă. Am evidențiat faptul că România dorește să își asume un rol activ în atingerea obiectivelor strategice ale Uniunii Europene privind diversificarea aprovizionării cu gaze naturale. Așa cum am mai spus, este necesară optimizarea infrastructurii și creșterea capacităților europene de producție energetică, precum și asigurarea rezilienței energetice pe termen lung, inclusiv printr-o tranziție verde sustenabilă din punct de vedere socio-economic”, a mai spus președintele, în cadrul declarațiilor de presă comune.
Președintele Germaniei: Vom fi alături de Ucraina
România şi Germania sunt „strâns” legate din punct de vedere politic, economic şi al societăţii civile, a declarat, miercuri, preşedintele Frank-Walter Steinmeier, aflat în vizită la Bucureşti, subliniind că ţara sa va fi alături de Ucraina în perioada grea cu care acest stat se confruntă.
„În aceşti 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie, între România şi Germania s-au întâmplat foarte multe. Cred că statele noastre au folosit acest timp pentru a apropia şi mai mult ţările noastre. Suntem legaţi foarte strâns, astăzi, din punct de vedere politic, economic, din punct de vedere al societăţii civile. În egală măsură, subliniez acest lucru pentru că poate niciodată nu a fost atât de limpede ca în aceste vremuri cât de importantă este unitatea în Europa, cât de importantă este unitatea şi în cadrul alianţei transatlantice într-o asemenea vreme în care războiul cumplit de agresiune al Rusiei are loc împotriva Ucrainei: distrugere, mii de morţi, răniţi, milioane de refugiaţi şi multă suferinţă”, a afirmat Frank-Walter Steinmeier, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis.
El s-a declarat convins că întreaga Uniunea Europeană şi întreaga Alianţă Nord-Atlantică se vor situa de partea Ucrainei.
„Şi pentru mine, pentru amândoi este extrem de important ca această legătură strânsă să nu fie doar subliniată, ci şi să o menţinem în viitoarele săptămâni şi luni în care acest război va continua. Şi împreună (...) suntem convinşi că noi, nu doar Germania şi România, ci întreaga Uniunea Europeană şi întregul NATO, ne vom situa de partea Ucrainei, vom fi lângă Ucraina, o vom sprijini cu tot ce este necesar în această situaţie de urgenţă. Cred că ajutorul nostru, sprijinul nostru va mai fi necesar multă vreme. (...) Vom rămâne alături de Ucraina în această cea mai grea perioadă cu care se confruntă, nu îi vom lăsa singuri”, a adăugat oficialul german.
Frank-Walter Steinmeier a spus că germanii sunt impresionaţi de solidaritatea şi umanitatea din România faţă de refugiaţii din Ucraina.
„Simţim respect, recunoştinţă pentru sprijinul acordat. Ştiu că sunt între 600.000 şi 700.000 de sosiri, dintre care 80.000 sau 90.000 au rămas în România şi faptul că acest sprijin s-a exprimat nu doar prin sprijin din partea autorităţilor, ci foarte multe iniţiative ale societăţii civile şi ale persoanelor individuale care ajută refugiaţii de a găsi linişte, de a se simţi protejaţi. Doresc să spun în mod clar că ceea ce face România are tot respectul nostru şi Germania este conştientă de acest lucru şi Germania va ajuta în continuare refugiaţi şi le va acorda sprijinul de care au nevoie în aceste vremuri. În Germania avem 350.000 de refugiaţi înregistraţi, la care se mai adaugă aproximativ 100.000 încă neînregistraţi şi care se bucură de o mare ospitalitate în Germania”, a adăugat preşedintele.
El a evidenţiat că solidaritatea Germaniei în cadrul NATO este indubitabilă.
„Într-o ţară care nu se află în apropierea atât de mare a conflictului ca Germania, spre deosebire de Republica Moldova, unde am fost acum câteva săptămâni, pot înţelege că aici, în România, nu doar în cadrul politicii, ci şi în rândul populaţiei, situaţia de securitate este discutată. Aş dori să spun, săptămâna trecută am spus şi în Slovacia, că solidaritatea noastră în cadrul Alianţei este indubitabilă şi am arătat acest lucru în mod diferit, fie prin prezenţa de soldaţi în Lituania, tocmai aţi precizat că forţele germane au contribuit la securitatea aeriană, au fost şase avioane Eurofighter care au făcut parte dintr-un proiect rotativ”, a menţionat oficialul german.
Potrivit acestuia, „unitatea este un bun preţios în aceste vremuri în care alţii încearcă să dezbine Europa şi NATO”.
„Unitatea şi coeziunea există în relaţiile bilaterale între România şi Germania şi au existat întotdeauna. La acest lucru contribuie şi multiplele relaţii interumane care au existat dintotdeauna între statele noastre şi care au fost un ajutor, au reprezentat chiar o punte. Miile de studenţii români care studiază în Germania, forţă de muncă, dar şi în România minoritatea germană. Toate acestea, toţi aceştia împreună sunt făuritori de punţi care au contribuit la bunele relaţii între România şi Germania spre care privim astăzi. Mă bucur că în decursul acestei zile vom discuta şi cu minoritatea germană, vom avea prilejul să discutăm şi cu prim-ministrul”, a adăugat Frank-Walter Steinmeier.
Editor : R.K.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News