Live

Klaus Iohannis, despre „Green Deal”: O parte din cheltuieli să fie suportată din fonduri europene

Data actualizării: Data publicării:

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi cu privire la „The European Green Deal” - planul istoric pentru lupta împotriva schimbărilor climatice – că va fi unul „foarte complicat” pentru economiile din țările estice și și-a exprimat speranța ca o parte din cheltuieli să fie suportată din fondurile europene. Șeful statului participă, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, pe agendă aflându-se subiecte referitoare la viitorul buget multianual al UE pentru perioada 2021 - 2027, combaterea schimbărilor climatice, precum şi relaţiile externe ale Uniunii.

Declarațiile președintelui Iohannis:

Avem azi și maine pe agendă tema schimbării climatice, „Green Deal”, și bugetul multianual, care urmează să fie discutat și sperăm să fie aprobat în 2020. Ambele teme sunt foarte complicate.

Schimbările climatice - se propune spre discuție un obiectiv foarte ambițios neutralitatea climatică până în 2050 – asta însemnând să reducem emisiile foarte, foarte mult.

Pentru economiile din partea estică este un obiectiv foarte complicat care poate fi obținut însă numai cu o cheltuială foarte mare.

O parte din cheltuieli sperăm să fie suportată din fonduri europene însă discuția nu va fi simplă deloc și cred că vom mai avea multe consilii pe aceste două teme.

Mâine avem un eurosummit extins și o discuție pe Brexit, după ce aflăm primele rezultatele din Marea Britanie vom putea vorbi mai mult pe acest subiect mâine.

Despre propunerea finlandeză pentru bugetul multianual al UE:

Nu sunt deloc cu această propunere finlandeză, nu ne convine din niciun punct de vedere și se pare că nu suntem singurii. Lipsesc chestiuni esențiale, de exemplu flexibilitatea între fonduri, banii alocați pentru coeziune sunt prea puțini, pentru politica agricolă comună împrățirea banilor și condiționalitățile de asemenea nu ne satisfac. Politica agricolă și coeziunea sunt extrem de importante pentru noi. Nu voi agrea sub nicio formă propunerea finlandeză și cu siguranță vom ajunge la ce se propune în concluzii, să delegăm președintelui Consiliului munca de elaborare a unui nou draft pentru MFF (multiannual financial framework).

Despre revizuirea în jos a perspectivei României:

Nu mă aștept la un impact foarte mare, dar să vedem de unde vine această retrogradare și este suficient să citim comunicarea: s-a făcut din cauza derapajului bugetar făcut de guvernul anterior. Acesta nou abia a venit și a găsit situația deteriorată. Vom avea un buget mult mai solid pentru 2020, un comportament bugetar adecvat, și România va reveni la acest rating. Pentru omul de rând impactul nu va fi măsurabil. Unii investitori se vor gândi încă odata în plus dacă vor investi în România și e posibil să apară și o mica influență pe piața valutară.

Despre summitul PPE de dinaintea Consiliului European:

La summitul PPE s-au discutat exact aceleași teme cu un accent sopecial pe „Green Deal”, dar este strans legat de tema shimbărilor climatice pe care urma să o disctuăm și evident legat și de MFF.

Redactor: G.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Protestatarul Marian Ceauşescu, amendat după ce l-a făcut „borfaş” pe Iohannis. Ce spune Poliția

Iohannis va fi chemat în Parlament ca să-și justifice deplasările externe (Surse)

Mesajul lui Iohannis la 1.000 de zile de război la granița țării: „România va continua să sprijine Ucraina”

„Trăim a șasea mare extincție”. Avertismentul celebrei experte în cimpanzei, Jane Goodall: Viitorul este aproape sortit dezastrului

Partenerii noștri