Live

Kelemen Hunor: Este de înţeles poziţia Ungariei privind embargoul asupra petrolului rusesc. Nu poți să ruinezi economia unui stat

Data publicării:
Președintele UDMR Kelemen Hunor. Foto: Inquam Photo/George Călin

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, că decizia Ungariei de a nu susţine embargoul asupra petrolului rusesc "este de înţeles", având în vedere dependenţa ţării de importul de energie. Vicepremierul a mai spus că toţi europenii vor plăti costurile războiului, respectiv costurile sancţiunilor impuse Rusiei.

Prezent vineri la Arad, Kelemen Hunor a fost întrebat ce poziţie are UDMR faţă de refuzul Ungariei de a susţine embargoul asupra petrolului rusesc, el declarând că poziţia ţării vecine este de înţeles.

"Este de înţeles, ei depind într-o măsură foarte mare - dar nu numai ei, şi Slovacia, Bulgaria, Cehia şi alte state - şi nu poţi să ruinezi economia unui stat. Costurile războiului, costurile sancţiunilor, le vom plăti noi în primul rând, europenii. Uniunea Europeană plăteşte în primul rând, nu altcineva. Dacă vrei să impui nişte sancţiuni şi mai dure pe piaţa ţiţeiului, trebuie să oferi ori o perioadă de acomodare, despre asta se discută şi probabil că aici va fi soluţia, ori trebuie să ai o soluţie prin care înlocuieşti din alte surse pierderile pentru aceste state", a spus Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

De asemenea, potrivit liderului UDMR, "România este într-o situaţie mult mai bună, dar nu confortabilă".

"Până acum, toate măsurile care au ajuns pe masa Consiliului, că acolo se iau deciziile - sunt discuţii, negocieri, dezbateri, discutăm despre proiecte - toate proiectele care au ajuns pe masa Consiliului au fost votate de toţi membrii Uniunii Europene, altfel nu se poate. Aici, pe produsele de ţiţei şi gaze naturale, există o discuţie, pentru că începând de la Germania, Ungaria, Slovacia, Cehia, Italia, dependenţa este foarte mare", a adăugat Kelemen Hunor.

Vicepremierul a precizat că "România este de acord cu aceste sancţiuni".

"Sigur că preşedintele şi ministrul de Externe stabilesc cadrul de negociere pentru România şi limitele, dar acest lucru nu înseamnă că nu vedem, nu simţim cu toţii consecinţele. Noi vom plăti aceste costuri", a mai spus Kelemen Hunor.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Angel Tîlvăr s-a întâlnit cu ministrul ucrainean al Apărării la Conferinţa de la Munchen. „România rămâne un partener ferm”

JD Vance acuză presa că i-a răstălmăcit vorbele privind posibila trimitere de trupe americane în Ucraina. Reacția Kremlinului

Trimisul special al lui Trump pentru Ucraina spune că Europa nu va fi la masa negocierilor de pace. „S-ar putea să vă enerveze puțin”

Viktor Orban: Ucraina ar putea deveni „Afganistanul” Uniunii Europene

Partenerii noștri