Live

Exclusiv Kelemen Hunor: Bugetul este catastrofal. Au uitat să introducă banii pentru 26 de spitale, dar liberalii spun că sunt uimiți

Data actualizării: Data publicării:
Kelemen Hunor a vorbit luni seara, în exclusivitate la „Săptămâna președinților” din cadrul emisiunii „Jurnalului de Seară” de la Digi24, despre bugetul pentru anul 2024.

Kelemen Hunor a vorbit luni seara, în exclusivitate la „Săptămâna președinților” din cadrul emisiunii „Jurnalului de Seară” de la Digi24, despre bugetul pentru anul 2024. Președintele UDMR spune că acesta este „catastrofal”, iar liberalii nu ar trebui să fie uimiți, pentru că ministrul Finanțelor este de la PNL. „Au uitat să introducă banii pentru 26 de spitale care sunt în programul BEI, în iunie am aprobat, a fost propunerea noastră pentru a construi, a extinde, a moderniza 26 de spitale. Acum apare în bugetul pentru 2024 cu zero lei”, a spus Kelemen Hunor.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Sunt tot mai multe vocile celor din PNL, cel puțin, care își exprimă temerea că în bugetul din 2024 sunt atât de hazardate calculele, încât va fi imposibil să trecem peste anul 2024 fără taxe și impozite mai mari. Aveți această temere, vă temeți că va fi nevoie de surse de finanțare supplimentare?

Kelemen Hunor, președintele UDMR: Eu sunt uimit un pic de ceea ce spuneți, dar PNL a făcut bugetul. Ministrul de Finanțe, dacă știu bine, dacă nu s-a întâmplat ceva în ultimele ore și zile, e de la PNL. Adică să fii uimit, după ce ai trimis un buget catastrofal în Parlament...

Ce să vă spun? Au uitat să introducă banii pentru 26 de spitale care sunt în programul BEI, în iunie am aprobat, a fost propunerea noastră pentru a construi, a extinde, a moderniza 26 de spitale. Acum apare în bugetul pentru 2024 cu zero lei.

Și să spui că e un buget catastrofal... Au dreptate, dar ei l-au făcut.

Mai e o chestiune. Nu în buget, ci în „trenuleț”, că au lucrat mai „mișto”. În ordonanța „trenuleț” au introdus pentru prima dată pentru foarte mulți ani, pentru că noi am luptat ani de zile să rămână impozitele pe venit la autoritatea locală, anul viitor, în 2024, aproape 12 miliarde rămân la nivel național. Nu vor ajunge banii la primării, cu toate că acele impozite pe venit, pe pensii, pe dividende și așa mai departe ar fi trebuit să meargă către bugetele locale. Brusc, în ordonanța „trenuleț” au introdus că nu se repartizează, rămân la bugetul central făcut de PNL, de domnul ministru Boloș.

Din puncul meu de vedere nu știu dacă trebuie mărite taxele și impozitele, datorită, sau din cauza proiectului prost pregătit.

Eu la impozite nu aș umbla absolut deloc, fiindcă până la umbla la ele, mai sunt câteva chestiuni care trebuie clarificate. Ce facem cu veniturile, cum le adunăm? Anual, 13, 14 miliarde, unii spun 30 de miliarde din TVA și așa mai departe, rămân undeva între bugetul național și firme, cei care ar trebui să plătească.

Colectarea este la un nivel catastrofal.

Apoi, munca este taxată mult mai mult decât ar fi trebuit într-o țară cum e România, o țară în curs de dezvoltare. Acolo ar trebui să reducem taxele, nu să mărim taxele.

Mai sunt câteva zone unde ar fi trebuit să umblăm. Avem o problemă cu deficitul structural. Până când guvernul nu va avea curajul, pe de o parte, sau viziunea, sau și curajul și viziunea de a umbla la deficitul structural, aceste improvizații nu vor rezolva nimic. Nici la spitale, nici la pensii, nici la școli.

Noi ar trebui să alocăm câteva zeci de miliarde anual pentru școli, pentru a renova școlile, pentru a pregăti școlile să fie sigure, pentru spitale. Ne trezim cu zero lei și vin liberalii și spun „vai”.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: De ce are nevoie România de un guvern stabil? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Firma plătită de PNL pentru campania care l-ar fi ajutat pe Georgescu face plângere penală pentru „atacare cu boți sau clonare”

Ce spune firma care a derulat campaniile pe TikTok ale PNL despre legătura cu Călin Georgescu

Dezvăluiri: O campanie pe TikTok plătită de PNL l-ar fi promovat, de fapt, pe Călin Georgescu

Partenerii noștri