Exclusiv ”Jocurile Foamei” la PSD. Ce s-a discutat de fapt în CEX: ”Trebuie să le dăm bani primarilor pentru că vin alegerile”
Liderii PSD au discutat în ședința CEX al PSD despre gaura bugetară care trebuie acoperită la rectificarea de la finalul lunii iulie pe care trebuie să o împace cu dorințele baronilor locali și ale primarilor și cu nevoile electorale ale partidului.
”Este o presiune foarte mare pe buget, dar trebuie să le dăm bani primarilor pentru că urmează alegerile”, a spus Viorica Dăncilă în cadrul ședinței, potrivit unor surse participante la discuții.
Ministrul Finanțelor le-a promis baronilor locali 1,5 miliarde de lei pentru PNDL, programul de investiții dedicat primarilor, principala sursă de control financiar asupra aleșilor locali. Teodorovici le promisese deja primarilor că le va da la rectificare 1,5 miliarde de lei pentru a acoperi diferența în minus rămasă după scăderea cotei alocate din impozitul pe venit, deci la rectificare vor merge 3 miliarde de lei doar pentru primării.
Teodorovici le-a spus membrilor CEX că va fi nevoit să taie din bugetele ministerelor pentru a putea dirija bani către primării. Potrivit discuțiilor din ședința liderilor PSD, se vor înregistra tăieri de la toate ministerele.
În plus, Teodorovici a prezentat planul său de măsuri de austeritate.
Studenții își pot pierde bursele pe perioada verii și călătoriile cu trenul gratis
Câteva dintre măsurile economice vizează studenții. Ministrul Finanțelor vrea să taie bursele studenților care pe perioada verii nu muncesc. Mai exact, în cele 3 luni de vacanță, studenții care nu au un job, fie el și part-time, nu vor mai primi burse de merit. De asemenea, Teodorovici va propune limitarea călătoriilor gratis cu trenul pentru studenţi la cel mult 12 călătorii anual.
Impozitarea pensiilor speciale
O măsură deja discutată în interiorul partidului este cea privind impozitarea tuturor pensiilor speciale. Conform unor surse guvernamentale, executivul vrea să impoziteze pensiile mai mari de 10 000 de lei. Pragul minim al impozitului, de la care pleaca discuţia în interiorul partidului, este de 30%, însă procentul ar putea fi mai mare, de până la 50%. Trebuie găsită şi o formulă în funcţie de care să se stabilească suma de la care vor fi impozitate pensiile, în funcţie de salariul mediu brut.
Sporurile pentru condiţii periculoase ale funcţionarilor publici vor fi stabilite în sumă fixă
Este vorba de sporurile de periculozitate pe care le încasează funcţionarii publici. Majoritatea încasează un spor în cuantumul a 15% din salariu. Surse din guvern au explicat că în anii următori, ani în care legea salarizării unitare va duce la creşteri de salarii, sporurile respective vor pune presiune pe bugetele administraţiei centrale, motiv pentru care Guvernul vrea să stabilească o sumă fixă pentru aceste sporuri, astfel încât sporurile să nu crească odată cu salariul.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News