Live

Iohannis: Autoritățile trebuie să le asigure tinerilor condițiile pentru a-și atinge potențialul, indiferent de mediul din care provin

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos / George Călin

Klaus Iohannis, a transmis, joi, un mesaj în cadrul în cadrul celei de-a VII-a ediții a Summitului Tinerilor. Președintele felicită Guvernanța Programului Capitala Tineretului din România pentru organizarea unei noi ediții a Summitului Tinerilor, „o dovadă a angajamentului noilor generații de a contribui activ la construcția unui viitor sustenabil”. Pentru că „ultimii ani au fost marcați de evenimente dramatice, care au avut un impact semnificativ asupra vieții tinerilor, sutoritățile trebuie să le asigure acestora condițiile pentru a-și atinge potențialul, indiferent de mediul din care provin”, spune șeful statului. De asemenea, Iohannis se declară bucuros să vadă preocuparea pe care tinerii o au deja în ceea ce privește încălzirea globală, precum și disponibilitatea lor de a se implica în voluntariat pe teme legate de schimbări climatice.

„Ultimii ani au fost marcați de evenimente dramatice, care au avut un impact semnificativ asupra vieții tinerilor. Pandemia de COVID-19 a făcut mai dificil accesul la educația de calitate, cu precădere în rândul tinerilor din mediul rural. Autorităților le revine responsabilitatea să remedieze aceste deficiențe și să le asigure tinerilor condițiile pentru a-și atinge potențialul, indiferent de mediul din care provin sau de situația financiară a familiei”, spune Klaus Iohannis în mesajul prezentat de consilierul de stat Cătălina Galer.

Potrivit președintelui, „pentru tineri, găsirea unui loc de muncă într-o societate extrem de dinamică impune o adaptare permanentă, iar statul ar trebui să găsească soluții mai apropiate de nevoile reale ale pieței muncii”. „Spre exemplu, dificultățile din anii de pandemie au impus ajustări astfel încât activitățile să devină mai flexibile, iar alternativa de a lucra de la distanță să fie o opțiune încurajată în toate domeniile în care acest lucru este posibil. Este o schimbare de raportare la locul de muncă pe care tinerii o resimt într-o mai mare măsură și care necesită în continuare un cadru legislativ adaptat așteptărilor și nevoilor noilor generații.

Într-o democrație matură și sănătoasă, toți membrii societății trebuie să fie reprezentați, în mod echitabil, la nivel decizional. De aceea este nevoie de o reprezentativitate mai mare a tinerilor și de încurajarea lor să fie activi și vocali, inclusiv prin exprimarea opțiunilor de vot. Pericolul cel mai mare pe care o democrație trebuie să îl evite este neimplicarea cetățenilor în mecanismele democratice, iar absenteismul tinerilor ar fi catastrofal pentru viitorul nostru, al tuturor.

Tinerii pot contribui semnificativ la construcția unor societăți mai tolerante, incluzive și lipsite de discriminare și prejudecăți, în care sunt promovate valori precum empatia, altruismul și solidaritatea. Un exemplu elocvent în acest sens este modul în care tinerii au acționat, în mod voluntar, în timpul pandemiei, dar și în sprijinirea refugiaților din Ucraina, încă de la începutul războiului”, mai spune președintele.

Protecția mediului înconjurător și limitarea efectelor schimbărilor climatice reprezintă teme de impact în special pentru tinerele generații, consideră Klaus Iohannis. „Este esențial să ne asigurăm că protejăm mediul și că folosim resursele planetei în mod responsabil și sustenabil”, spune acesta.

„Avem nevoie de o conștientizare mai largă la nivelul societății asupra schimbărilor climatice și a efectelor devastatoare ale acestora, care devin tot mai evidente în ultima perioadă. În egală măsură, trebuie să știm care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm la nivelul societății și la nivel individual pentru a răspunde eficient acestor provocări. Introducerea „Săptămânii Verzi” în structura anului școlar constituie din punct de vedere educațional un pas important în acest sens.

Pe parcursul celor două mandate de Președinte, m-am implicat direct în susținerea unor măsuri care să facă accesibilă tuturor educația privind schimbările climatice și mediul, care să crească gradul de sustenabilitate a instituțiilor de învățământ și să susțină pregătirea tinerilor pentru locurile de muncă din domeniul schimbărilor climatice. În implementarea acestor proiecte este nevoie de sprijinul și de participarea voastră”, adaugă șeful statului.

„Remarc cu bucurie preocuparea pe care tinerii o au deja în ceea ce privește încălzirea globală, precum și disponibilitatea lor de a se implica în voluntariat pe teme legate de schimbări climatice. În ultimii ani, am participat la astfel de acțiuni de voluntariat alături de mulți tineri, iar interesul și entuziasmul vostru îmi dă speranță că împreună putem construi un viitor sustenabil pentru noi toți”, transmite Klaus Iohannis în încheierea mesajului.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Selly încurajează tinerii să meargă la vot: „Gândiți-vă la viitorul vostru”. Are însă și un avertisment

Forumul 24 TRENDS FOR 2024. Educația, baza unei națiuni

Copiii români de la țară, victimele sărăciei. 250.000 dintre ei se culcă flămânzi seară de seară. „Am învățat că nu trebuie să renunț”

Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații. Elevă: „Trebuie să convingem sponsorii”

Partenerii noștri