Live

Iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice” a fost votată în Camera Deputaților

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Camera Deputaţilor a votat marți legea "Fără penali în funcţii publice". La vot s-au înregistrat 295 de voturi „pentru” și o singură abținere.

ACTUALIZARE Legea "Fără penali în funcţii publice" a trecut de Camera Deputaților, cu 295 de voturi „pentru” și o abținere, și va merge la Senat, cameră decizională.

Potrivit proiectului votat, Constituția va avea un nou articol, care va interzice accesul în funcții publice a cetățenilor condamnați definitiv pentru infracțiuni săvârșite cu intenție.


„La începutul sesiunii extraordinare s-a găsit pe ordinea de zi proiectul 'Fără penali în funcţii publice'. Pentru că sesiunea se încheie mâine, pentru a nu muta dezbaterile pentru sesiunea următoare, eu v-aş propune ca membrii Comisiei juridice să se reunească şi până la finalul zilei să dăm şi un vot şi să trecem de Camera Deputaţilor iniţiativa care interzice celor condamnaţi să candideze în alegeri”, a propus liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, potrivit Agerpres.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a afirmat că liberalii susţin această propunere.

„Grupul PNL susţine dezbaterea şi votul pe această iniţiativă cetăţenească în speranţa că va rămâne o iniţiativă cetăţenească şi nu va fi transformată politic. Deja am văzut o cuplare cu o propunere de organizare a unui referendum împreună cu localele. (...) 5 milioane cetăţeni, nu doar 900.000 au votat referendumul organizat de preşedintele Klaus Iohannis. Iniţiativa cetăţenească trebuie discutată în paralel cu cele două proiecte de lege depuse după referendum. (...) PNL va vota această iniţiativa cetăţenească şi vom discuta şi celelalte două proiecte depuse în Parlament”, a susţinut Roman.

Și liderul USR Dan Barna a susținut propunerea.

"Suntem în faţa unui moment autentic istoric. (...) Fiecare pas a fost o luptă. Iată că am ajuns în acest moment în care mai trebuie să facem doi paşi. (...) Încurajez să facem aceşti paşi. În privinţa alegerilor, îndemn cetăţenii să se pronunţe asupra acestei iniţiative de igienă morală", a transmis Barna.

În 29 iunie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis convocarea sesiunii extraordinare în perioada 1 - 15 iulie, printre proiectele care se aflau pe ordinea de zi fiind şi iniţiativa USR "Fără penali în funcţii publice".

Potrivit formei propuse, Constituția va avea un alineat nou la art. 37: 

"Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării."

Camera Deputaţilor este convocată într-o nouă sesiune extraordinară, în perioada 16 - 31 iulie, în prelungirea actualei sesiuni extraordinare.

Forma propusă penttu vot poate fi consultată aici: Initiativa Fara penali in functii publice

Editor: B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mituirea funcționarilor publici străini va fi infracțiune. Ce pedepse prevede proiectul adoptat de Camera Deputaților

Proiectele USR privind reformarea serviciilor de informații au trecut de Camera Deputaților. Care sunt schimbările propuse

Camera Deputaților a eliminat obligația prosumatorilor de a-și instala baterii de stocare a energiei

Asistenții maternali pot obține atestatul doar dacă au absolvit studii liceale sau învățământul profesional

Partenerii noștri