Live

Începe scandalul între USR-PLUS și PNL pe alegerile locale. Miza - voturile celor care nu au viză de flotant

Data actualizării: Data publicării:
Președintele PNL, Ludovic Orban și președintele USR, Dan Barna. Foto: Digi24.ro

Alianța USR-PLUS contestă modificarea făcută de Guvern privind restricționărea dreptului de vot pentru cetățenii care dobândesc viza de flotant cu mai puțin de 90 de zile înainte de data alegerilor. Modificarea este inclusă în proiectul pentru care guvernul și-a angajat răspunderea și care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

„O astfel de restricție nu poate fi justificată de fenomenul “turismului electoral” în condițiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu. Un număr foarte mare de cetățeni, studenți, tineri în general, nu vor putea vota la alegerile locale, dacă legea este promovată în forma trimisă de guvern”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Alianța USR-PLUS.

Guvernul a motivat introducerea articolului respectiv prin faptul că astfel va fi împiedicat turismul electoral.

Conform unor date din 2016, când au avut loc alegeri locale, peste 70.000 de persoane şi-au schimbat domiciliile sau reşedinţele în preajma alegerilor, cu aproape 75% mai mult faţă de un an în care nu au loc alegeri, în unele localităţi, populaţia crescând şi cu 70%. În raportul realizat de Expert Forum se arată că au fost sate în care populaţia, în acte, a crescut cu  până la 70%, în lunile aprilie-iunie.  

Modificarea însă îi dezavantajează pe cei din USR-PLUS care adună voturi de la tineri și studenți care vor avea probleme să voteze în localitățile în care locuiesc, dar nu au domiciliul. Dacă legea va intra în vigoare, aceștia vor putea vota doar dacă obțin viza de flotant până în luna martie.

„Parlamentarii USR vor introduce un amendament în acest sens și solicităm ferm guvernului să țină cont și să renunțe la articolul respectiv”, se mai arată în comunicatul Alianței USR-PLUS.

Ludovic Orban: Nu renunțăm la interdicție

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că PNL nu renunță la interdicția de vot într-o localitate pentru cei care s-au mutat de curând, spunând că liberalii au ajuns la concluzia că propunerea este foarte corectă și că se poate discuta doar asupra perioadei, în loc de 90 de zile să fie 60 sau 45 de zile.

„Putem discuta asupra perioadei, că nu sunt 90, ci 60 sau 45 de zile, dar ceea ce își doresc colegii noștri afectează procesul de vot”, a spus Ludovic Orban.

Ce prevede articolul introdus de Guvern în legea electorală:

„Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.”

Editor: Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu cere demisia șefului Comisiei pentru controlul SRI: „De unde ştie că Simion e spion rus? A atras serviciul în campanie”

Lasconi cere Parchetului General autosesizarea pentru a lămuri dacă Ciucă, Ciolacu și Iohannis au informații despre Simion și Rusia

Alegeri prezidențiale 2024: Nicolae Ciucă, ostașul liberal care promitea că nu intră în politică

Care dintre partide propun cei mai mulți traseiști la alegerile parlamentare din 2024 (Raport Expert Forum)

Partenerii noștri