Live

Senatorii şi deputaţii se pregătesc să-şi mai voteze un privilegiu... pe viaţă

Data actualizării: Data publicării:

Senatorii şi deputaţii se pregătesc să-şi mai voteze un privilegiu: legitimaţii pe viaţă pentru acces în Palatul Parlamentului. Acum, foştii parlamentari sunt trataţi asemenea cetăţenilor de rând, lucru care unora li se pare inacceptabil. Aşa că, deputaţii minorităţilor naţionale au depus un proiect de lege prin care foştii aleşi să poată intra oricând în Parlament şi să meargă oriunde vor.

Toma Petcu, jurnalist Digi24: În acest moment un fost parlamentar poate intra în clădirea parlamentului ca orice ceătăţen de rând. Asta înseamnă că înainte de toate trebuie să primească o invitaţie din partea unui angajat sau a unui funcţionar de aici de la Parlament şi cu cartea de identitate merge la biroul unde se face accesul.

Vorbim de situaţiile în care o persoană merge la o comisie, la plen sau la biroul vreunui parlamentar şi nu de cazul în care vrea să viziteze clădirea în scop turistic. Aleşii vor ca atunci când nu vor mai fi senatori sau deputaţi să poată intra in Parlament oricând doresc, fără să le mai ceară nimeni socoteală.

Mariana Popescu, deputat minorităţi, iniţiatorul legii: În momentul în care îşi fac lichidarea, vechii deputaţi trebuie să vină de fiecare dată să sune, să ia acces la grup, mi se pare că e o formă de respect pentru ei.

Doar că lichidarea se face o singură dată, iar foştii aleşi ar putea primi legitimaţii de acces pe viaţă. Actualii deputaţi spun că foştii colegi le-ar fi de ajutor dacă ar putea veni oricând în vizită, pentru că îi mai consiliază la treburile parlamentare.

Daniel Vasile, deputat minorităţi: Experienţa lor să ştiţi că este benefică grupului parlamentar al minorităţilor şi al celorlalte grupuri parlamentare.

Există însă şi voci care susţin că foştii senatori şi deputaţi nu ar trebui să aibă statut special şi să se poată plimba prin Parlament oricând doresc.

Dan Barna, preşedintele USR: Simplul cetăţean nu poate intra în parlament decât în condiţii speciale. De ce un la fel de simplu cetăţean care a fost acum 20 de ani sau 15 ani parlamentar, de ce ar trebui să aibă încă un privilegiu? În realitate arată logica aceasta de dispreţ faţă de cetăţeanul simplu şi sentimentul „eu sunt deputat, eu sunt deasupra legii, deasupra comunităţii”, ceea ce este revoltător.

Legea urmează să fie dezbătută în toamnă, când va începe sesiunea parlamentară.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis

Parlamentul și-a ales noua conducere. Cum și-au împărțit partidele funcțiile

Parchetul General s-a autosesizat, după ce Diana Șoșoacă și apropiații săi au agresat o jurnalistă în Parlament

Statutul deputaților și senatorilor, modificat. Au fost înăsprite sancțiunile pentru abaterile disciplinare. Ce riscă parlamentarii

Partenerii noștri