Încă o încercare. UDMR spune că Liceul romano-catolic din Târgu Mureș va funcționa din septembrie
Ministerul Educaţiei a emis joi ordinul prin care este acordată autorizaţia de funcţionare provizorie Liceului romano-catolic din Târgu Mureş, cu predare exclusiv în limba maghiară, anunţă UDMR. Formațiunea condusă de Kelemen Hunor mai spune că a fost acordată, astfel, personalitate juridică unităţii de învăţământ de stat, care îşi poate relua activitatea chiar la începutul acestui an şcolar, iar legea şi regulamentul prevăd, de asemenea, că administraţia locală din Târgu Mureş trebuie să includă, de drept, noua instituţie de învăţământ în reţeaua şcolară. UDMR admite că „a apelat la Guvern” pentru rezolvarea acestui caz, după eșecul de la Curtea Constituțională, și susține că Executivul ar fi modificat o lege prin Hotărâre de Guvern.
„Ministerul Educaţiei a emis joi, 9 august, ordinul prin care este acordată autorizaţia de funcţionare provizorie Liceului romano-catolic din Târgu Mureş. Este o veste bună, deoarece Ministerul Educaţiei a acordat, astfel, personalitate juridică unităţii de învăţământ de stat, care astfel îşi poate relua activitatea chiar la începutul acestui an şcolar. Prin decizia luată joi, Ministerul Educaţiei a aprobat toate nivelurile de învăţământ şi specializările existente în structura de şcolarizare iniţială. Legea şi regulamentul prevăd, de asemenea, că administraţia locală din Târgu Mureş trebuie să includă, de drept, noua instituţie de învăţământ în reţeaua şcolară”, anunţă reprezentanţii UDMR, printr-un comunicat de presă transmis vineri.
Ei spun că în zilele următoare se vor întâlni cu reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice, cu profesorii liceului şi cu membrii comitetului de părinţi, iar ulterior, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, va organiza o conferinţă de presă în legătură cu paşii administrativi şi procedurile demersurile care urmează să fie aplicate.
„După cum se ştie, UDMR a încercat să înfiinţeze Liceul romano-catolic din Târgu-Mureş prin procedură legală. Din cauza contestaţiei înaintate la Curtea Constituţională a României (CCR) de partidele de opoziţie, Parlamentul nu a reuşit să restabilească funcţionarea normală, în condiţii legale a instituţiei de învăţământ; prin urmare, Uniunea a apelat la Guvern pentru rezolvarea acestui caz. Prin Hotărâre de Guvern au fost modificate mai multe articole de lege discriminatorii şi inexacte. Astfel, după decizia de joi, este posibilă înfiinţarea unităţilor de învăţământ pentru minorităţi şi în situaţia în care numărul elevilor înscrişi în sistemul educaţional este mai mic de 300. Anterior ordinului ministerial emis joi a fost adoptată şi o altă hotărâre care prevede ca Liceul Bolyai Farkas din Târgu Mureş să coordoneze procesul de înfiinţare al noii unităţi de învăţământ", adaugă UDMR.
În luna februarie, Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul legislativ al UDMR pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, cu predare exclusiv în limba maghiară.
Legea a fost atacată la Curtea Constituţională de către PNL şi PMP, iar în martie CCR a decis că actul normativ este neconstituţional.
„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că Legea pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc este neconstituţională. În motivarea soluţiei pronunţate, Curtea a reţinut că dreptul de a dispune cu privire la înfiinţarea, desfiinţarea, fuziunea sau divizarea unităţilor de învăţământ de stat, confesional şi particular, preuniversitare, aparţine autorităţilor administraţiei publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor şcolare. Operaţiunea juridică se circumscrie domeniului de reglementare al actelor cu caracter infralegal, administrative, şi nu corespunde finalităţii constituţionale a activităţii de legiferare, care presupune reglementarea unei sfere cât mai largi de relaţii sociale generale, în cadrul şi în interesul societăţii”, preciza CCR.
Scandalul privind desfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş a avut la bază o decizie a Tribunalului Mureş din luna iunie 2017, prin care a fost anulată o decizie din 2014 a Inspectoratului Şcolar Mureş care reglementa înfiinţarea noii unităţi şcolare.
În septembrie 2017, procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei pe Ştefan Someşan, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş care "a emis, fără drept", decizia prin care a dispus înfiinţarea, începând cu anul şcolar 2014-2015, a Liceului Teologic Romano - Catolic din Târgu Mureş, prin divizarea parţială a Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” din acelaşi oraş şi transferarea claselor cu specializarea „cultul romano-catolic” care funcţionau în cadrul acestuia (4 clase cu un număr de 103 elevi) la unitatea şcolară nou înfiinţată.
„În realitate, înfiinţarea unităţilor de învăţământ este atributul administraţiei publice locale şi nicidecum al inspectoratelor şcolare. Acest demers al inculpatului a avut drept consecinţe vătămarea intereselor legitime ale unităţii de învăţământ divizată ilegal (diminuarea bazei materiale fără măsuri compensatorii etc.), vătămarea intereselor legitime ale elevilor de la Liceul Teoretic «Bolyai Farkaş», transferaţi la unitatea şcolară nou înfiinţată, a cărei înfiinţare a fost ilegală, crearea unui folos necuvenit fundaţiei respective, prin înfiinţarea în mod ilegal a unităţii şcolare mai sus menţionate căreia i-a fost atribuită personalitate juridică”, spun procurorii DNA.
Alături de fostul şef al ISJ Mureş, procurorii l-au trimis în judecată şi pe Tamasi Zsolt - Jozsef, director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, pentru infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News