Live

Hurezeanu, despre aderarea la Schengen: Mă aștept la o decizie concretă în a doua jumătate a anului. Anul viitor ar fi foarte complicat

Data actualizării: Data publicării:
Ambasadorul în Austria, Emil Hurezeanu, spune că se așteaptă la o decizie concretă privind aderarea României la Schengen "în a doua jumătate a anului". FOTO: Facebook Ambasada României în Austria

Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declarat într-un interviu pentru publicația austriacă Profil, că se așteaptă la o decizie concretă privind aderarea României la Schengen "în a doua jumătate a anului". Potrivit lui Hurezeanu, la anul vor ave aloc alegeri "pretutindeni la nivelul UE, în Austria, în România", ceea ce face ca situația "să fie mai complicată".

Reporter: Cum vă explicați opoziția Austriei față de aderarea României?

Emil Hurezeanu: Austriecii susțin că zeci de mii de migranți ilegali ajung în Europa prin România. Nu este adevărat. În România erau înainte mai puțin de două procente. Apoi au existat speculații: de ce au fost respinse România și Bulgaria, dar nu și Croația.

Reporter: Ce credeți?

Emil Hurezeanu: Poate austriecilor le place mai bine Croația. Ei își petrec vacanțele acolo. Înțeleg că se încearcă să mobilizeze cât mai mulți alegători înainte de alegerile regionale. Dar a câștigat Partidul Popular Austriac (ÖVP) alegerile din Austria Inferioară cu o politică de migrație mai strictă? Nu!

Reporter: De atunci s-au întâmplat multe. În ce stadiu sunt acum negocierile?

Emil Hurezeanu: De atunci au fost mai multe întâlniri bilaterale, dar nu am auzit nimic concret dinspre zona politico-diplomatică. Am fi încântați dacă ministrul de externe Alexander Schallenberg și ministrul pentru Europa Karoline Edtstadler s-ar angaja în discuții mai serioase cu noi. Știm că mulți politicieni de aici nu aprobă decizia. Vicecancelarul, primarul Vienei, ecologiștii. Toată lumea așteaptă votul cancelarului. Dar aceasta se lasă așteptată.  

Reporter: Cât timp credeți că mai durează?

Emil Hurezeanu: Înțeleg că cancelarul Karl Nehammer trebuie să-și salveze imaginea. Până la urmă, el a spus la sfârșitul lunii ianuarie că veto-ul va rămâne. Care politician ar spune după două luni că: a fost o glumă, iar acum suntem în favoarea aderării? La Bruxelles, politicienii austrieci vorbesc mereu despre solidaritate, unitate și răbdare strategică. Dar răbdarea noastră nu este fără sfârșit. Nu vrem să mai așteptăm doi sau trei ani. Avem nevoie de o foaie de parcurs.

Reporter: Cum ar putea arăta acest calendar?

Emil Hurezeanu: Lăsăm în urmă furia și emoțiile care au urmat veto-ului. Dar nu vrem să așteptăm până când spațiul Schengen va fi reformat la nivelul UE. Suntem dispuși să lucrăm ca partener. Un nou centru de repatriere a refugiaților la granița cu Serbia este fezabil. Dar când ministrul Karner va veni la noi și ne va spune, ca și în Bulgaria, că trebuie să construiți un gard la frontieră chiar aici, asta nu ne bucură. Vrem să fim tratați ca parteneri egali. Și vrem ca oamenii să ne spună că anul acesta mai există o posibilitate.

Reporter: Asta înseamnă că vă așteptați la un anunț clar anul acesta?

Emil Hurezeanu: Da, (mă aștept – n.r.) la o declarație în iunie și la o decizie concretă în a doua jumătate a anului. Anul viitor ar fi foarte complicat. Peste tot sunt alegeri – la nivelul UE, în Austria, în România. Ne aflăm într-o situație dificilă din cauza războiului, a inflației și a veto-ului. Ne vom confrunta cu un populism intens, în România dar și în alte părți ale Europei. 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință

Karl Nehammer anunță începerea negocierilor pentru coaliția de guvernare. Ce plan are cancelarul austriac

Mai multe țări din Europa cumpără gaze ieftine de la Gazprom, după ce Rusia a întrerupt livrările către Austria

Țara de lângă România al cărei spațiu aerian a rămas neprotejat în weekend: de ce și-au luat liber piloții militari

Partenerii noștri