Live

Video Guvernul și-a luat robot. Îl cheamă Ion și este consilierul lui Ciucă

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Nicolae Ciucă interacționează cu AI-ul (inteligența artificială) „Ion", în deschiderea ședinței de Guvern. Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, un proiect de inteligență artificială (AI) conceput de cercetători și profesori români, numit „Ion”, care a fost făcut „să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetățenii români, informând Guvernul în timp real cu propunerile, cu problemele și cu dorințele românilor”.

ACTUALIZARE 17:06 Coordonatorul echipei de cercetători români, Nicu Sebe, a declarat la finalul ședinței de Guvern că românii vor avea „posibilitatea să se facă simțiți” prin proiectul Ion, AI-ul urmând să facă o sinteză a ceea ce spun. Iar Guvernul va putea astfel „să audă această voce, să se uite la această sinteză și să înțeleagă și domeniile emergente care pot apărea din aceste interacțiuni cu românii”.

„Sunt două chestii importante. Pe de o parte ne-am gândit să folosim inteligența artificială ca să dăm posibilitatea românilor să se facă simțiți. Și sunt foarte mulți români. Deci cu siguranță vom putea face o sinteză a ceea ce zic ei. Pe de altă parte, să avem un sistem în care Guvernul și guvernanții noștri să poată să audă această voce, să se uite la această sinteză și să înțeleagă și domeniile emergente care pot apărea din aceste interacțiuni cu românii.

Este o echipă formată din experții în inteligență artificială în România, experții academici, profesori, dar și experți din industrie. Echipa a fost formată și se lucrează în mod complet voluntar și sperăm că în acest mod reușim să avem această inițiativă care este o inițiativă unică la nivel național și probabil și la nivel internațional.

Acest Ion, acest sistem nu e neapărat oglinda pe care ați văzut-o, e mai mult o metaforă pentru faptul că tu te uiți în oglindă și spui ce înseamnă să fii român, cine sunt eu...dar software-ul care este în spate și care folosește Large Language Models, care reușesc să ia aceste opinii ale românilor și să le sintetizeze pentru Guvern. Cu această ocazie aș vrea, pe de o parte, să invit alți colegi, echipa este deschisă, aș vrea să fie cât mai mulți care să poată participa, să se unească cu noi în acest efort și aș vrea să invit și românii să participe la acest sistem care poate fi util pentru toată lumea.

Ca să fac și un slogan pentru a justifica numele de «Ion», practic «noi» în oglindă este Ion”, a explicat Nicu Sebe.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a explicat, la rândul său, că proiectul va agrega mesajele transmise de public prin site-ul ion.gov.ro pentru a analiza la un moment dat toate aceste informații și a întocmi rapoarte cu problemele prioritare ale românilor. Acesta nu a dat detalii despre cum vor fi alcătuite aceste rapoarte, doar că ar putea fi extrase din mesaje cheie care au fost introduse de mai multe ori și analizate sub formă de grafice sau liste, ulterior devenind politici publice.

Totodată, ministrul și coordonatorul echipei de cercetători români au explicat că algoritmul „Ion” va „învăța” din informațiile introduse, fără a putea comunica cu utilizatorul precum alte sisteme ca cel dezvoltat de OpenAI. Această inteligență artificială dezvoltată de cercetătorii români ar urma astfel să crească și să poată fi folosită pentru alte scopuri, un exemplu fiind dat în domeniul „educației” și informării.

„Proiectul este gândit în faze, aşa funcţionează o inteligenţă artificială. Ion este în faza de învăţare, deci este foarte important pentru români să îi transmită gândurile lor, ce probleme au, ulterior, pe baza acestor date, Ion le va procesa, le va sintetiza şi va putea să producă rapoarte care vor informa deciziile şi politicile publice ale Guvernulului”, a mai spus Burduja.

El a menţionat că „este un instrument extrem de important, de puternic, prin care vocea românilor este auzită, informaţiile sunt sintetizate iar deciziile privitoare la deciziile publice pentru români vor fi mult mai riguroase, mult mai bune”, a mai afirmat ministrul Digitalizării.

Sebastian Burduja a ţinut să menţioneze că este un proiect pro bono, care nu a implicat resurse din partea statului român, un proiect dus de cercetători români.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a declarat că şi forma online a acestui experiment este activă, ion.gov.ro. „Este accesibilă şi din datele pe care le avem în primele ore care au trecut de când premierul a interacţionat cu consilierul său virtual au existat deja foarte multe accesări”, a spus Cărbunaru.

„Un proiect care, dincolo de forma sa spectaculoasă pe care ați putut s-o vedeți în sala de ședințe, implică de fapt și o componente puternică de soft prin intermediul căreia românii nu trebuie să se afle în fața acelei interfețe fizice pentru a putea transmite sau pentru a-și face vocea auzită atunci când există anumite politici guvernamentale a căror nevoie o resimt”, a mai declarat purtătorul de cuvânt.

Burduja a mai afirmat că utilizatorii îi pot da tag lui Ion, folosind @noisuntemION pe reţelele de sociale şi acele informaţii vor fi transmise către Ion. Un al canal de transmitere a mesajelor este în persoană, iar robotul va merge în comunităţi, dând exemplu locații precum „la metrou, în mediul academic”, şi acolo va prelua în persoană ceea ce românii îi spun.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Traian Băsescu, apel pentru susținerea lui Lasconi. „Cel mai bine plasat candidat de dreapta poate intra în turul 2, cu o condiție”

Fenechiu spune că PNL nu l-a plătit pe Dani Mocanu pentru melodia despre Ciucă. Reacția manelistului

(P) Inteligența Artificială - amenințare sau oportunitate?

Dosar privind finanțarea panourilor pentru promovarea cărții lui Nicolae Ciucă. Precizările DNA și reacția liderului PNL

Partenerii noștri