Live

Video Ciolacu discută la Guvern cu partidele despre calendarul prezidențialelor. USR, AUR, UDMR și SOS s-au întâlnit cu premierul

Data actualizării: Data publicării:
Europarlamentarul Diana Șoșoacă și partidul ei - SOS România, la discuții cu premierul Marcel Ciolacu. Foto: Guvern

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat încă de săptămâna trecută că va face consultări cu partidele parlamentare pentru stabilirea calendarului alegerilor prezidențiale. De la negocieri va lipsi liderul PNL, Nicolae Ciucă, însă din partea liberalilor va fi prezent la dezbatere ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.

Cseke Attila (UDMR): Aceste alegeri pot fi stabilite pentru luna octombrie 

ACTUALIZARE 15:30 Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat luni că Uniunea Democrată Maghiară din România susţine separarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare şi a propus, la consultările cu premierul Marcel Ciolacu, de la Palatul Victoria, ca alegerile pentru preşedintele ţării să fie stabilite în luna octombrie, transmite Agerpres. 

„Am transmis premierului câteva principii pe marginea cărora credem că ar trebui stabilită data privind alegerile prezidenţiale. În primul rând, credem că această problemă trebuie închisă cât mai rapid. Este responsabilitatea coaliţiei guvernamentale, iar atributul legal al emiterii datei alegerilor este exclusiv al Guvernului. Un al doilea principiu pe care l-am enunţat este cel referitor la necesitatea, după părerea noastră, a separării alegerilor prezidenţiale de alegerile parlamentare. Practic, de 20 de ani votăm într-un asemenea sistem şi credem că este o soluţie bună. Atribuţiile preşedintelui României sunt atribuţii care sunt separate de cele ale Parlamentului, provocările preşedinţiei sunt altele decât provocările Parlamentului”, a spus Cseke Attila, la Guvern. 

El a adăugat că primul tur al alegerilor prezidenţiale pe data de 15 septembrie nu mai este posibil decât dacă Executivul emite marţi hotărârea în acest sens, aceasta fiind ultima zi când mai este posibil acest lucru. 

„Dacă nu mai este posibilă data alegerilor pe 15 septembrie şi 29 septembrie turul doi, aşa cum coaliţia a stabilit iniţial, atunci credem că aceste alegeri pot fi stabilite pentru luna octombrie. Dacă nu va exista un acord în coaliţia de guvernare, atunci alegerile prezidenţiale vor trebui organizate undeva în noiembrie. Există posibilitatea organizării alegerilor prezidenţiale, ca să ne încadrăm şi în termenele constituţionale, în 24 noiembrie primul tur, în 30 noiembrie alegerile parlamentare, şi în 8 decembrie turul doi al prezidenţialelor. Aici ne-am încadra în termenul constituţional legat de convocarea noului Parlament”, a afirmat acesta.

Diana Șoșoacă (SOS România): Acest guvern şi această conducere comasată nu duce România decât spre încălcarea legii 

ACTUALIZARE 15:10 Preşedintele Partidului SOS România, Diana Şoşoacă, a declarat luni, înaintea consultărilor de la Palatul Victoria pe tema datei alegerilor prezidenţiale, că „acest Guvern şi această conducere comasată nu duce România decât spre încălcarea legii”. 

„Nu cred că mai trebuie să demonstreze încă o dată românilor şi lumii întregi că acest guvern şi această conducere comasată nu duce România decât spre încălcarea legii. Cât despre curiozitatea de ce am fost noi invitaţi aici, am fost mirată, pentru că ei în momentul ăsta respectă Constituţia şi legile ţării. Despre Parlamentul European se vorbeşte în Constituţia României, după ce a fost modificată în anul 2003, deci partidele europarlamentare sunt egale partidelor parlamentare. Nu vreau să fac discuţii pe superioritatea Constituţiei faţă de dreptul european, dar mi se pare că cine l-a sfătuit pe domnul Ciolacu să ne cheme l-a sfătuit bine, pentru că oricum a fost atacat, oricum notorietatea sa este în scădere, susţinerea publică nu a existat niciodată şi atunci cred că este un pas pentru a-şi repara el imaginea. Nu o să şi-o poată repara decât dacă vreodată în viaţa lui îşi va da demisia de onoare împreună cu tot Guvernul şi vor da naţionaliştilor, în speţă Partidului SOS România, guvernarea, nu vor mai frauda alegerile, astfel încât să putem recupera ceea ce ei au distrus timp de 34 de ani”, a susţinut Diana Şoşoacă, conform Agerpres. 

Întrebată cum comentează faptul că, în cel mai recent sondaj, apare pe primul loc în ceea ce priveşte notorietatea, dar pe ultimul în ceea ce priveşte nivelul de încredere, Diana Şoşoacă a răspuns: „Într-adevăr sunt pe primul loc la notorietate, dar nu am 97,5, ci am 100% şi vă spun din datele Parlamentului European. Dacă o să vă uitaţi la INSCOP, (...) de fapt pe primul loc la neîncredere este domnul Kelemen Hunor, cu 6 virgulă nu ştiu cât la sută, după care vine domnul George Simion şi după care aş veni eu, cu 20,2% faţă de 34% Mircea Geoană”. 

Care este programul stabilit pentru consultările cu partidele parlamentare

„Având în vedere intenția Guvernului de a finaliza calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare -2024, luni, 1 iulie, vor avea loc consultări cu partidele politice, la Palatul Victoria, după următorul program”:

  • 10.00 - USR
  • 11.00 - AUR
  • 14.00 - UDMR
  • 15.00 - SOS
  • 16.00 - Grupul Minorităților Naționale
  • 17.00- PUSL

Negocierile cu alte formațiuni politice vor continua și marți, 2 iulie. Din partea Guvernului vor fi prezenți premierul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul social-democrat Marian Neacșu și vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, liberalul Cătălin Predoiu. 

Consultările de la Palatul Victoria vin în contextul în care PSD și PNL nu au reușit să decidă de comun acord asupra calendarului alegerilor prezidențiale. Deși inițial au convenit ca data pentru primul tur al prezidențialelor să fie pe 15 septembrie, liberalii vor acum ca alegerile să se desfășoare la finalul anului, în luna noiembrie.

La orele 13:00, conducerea PNL va redeschide discuțiile despre calendarul alegerilor în cadrul unei ședinței a Biroului Politic Național .

Conform news.ro, până la momentul de față, celelalte partide parlamentare au confirmat prezența la consultările cu echipa Guvernului.

Editor : Rebeca Manea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu îi felicită pe Laburiști pentru victoria în alegerile din Marea Britanie. Ce spune despre Keir Starmer

Putin îl preferă în continuare pe Biden, chiar și după dezbaterea dezastruoasă cu Trump: „Ce, nu ştiam ce se poate întâmpla? Ştiam”

Guvernul va finanța academiile de fotbal pentru copii și juniori. Ciolacu:Să asigurăm naţionalei o resursă constantă de tineri valoroși

Simion, despre data alegerilor: „Tâlharii de la PSD-PNL au mai făcut o comasare”

Partenerii noștri