Live

Exclusiv Guvernul Ciolacu a măsurat imediat după instalare expunerea la agenți chimico-biologici în Palatul Victoria

Cristian Șuțu Data publicării:
Au fost luate probe pentru a se stabili expunerea la agenți chimico-biologici în 25 de puncte din incinta clădirii Guvernului. Foto: gov.ro

La cinci zile după ce Marcel Ciolacu a fost validat în Parlament pentru funcția de prim-ministru, Guvernul României dădea un anunț de achiziționare a unor servicii de măsurare a agenților chimico-biologici din Palatul Victoria. Astfel, în prima săptămână a noului Cabinet au fost luate probe pentru a se stabili expunerea la agenți chimico-biologici în 25 de puncte din incinta clădirii Guvernului. 

Germeni mezofili, germeni hemolitici și colonii fungice. Asta au căutat luna trecută specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Pentru Protecția Muncii în interiorul Palatului Victoria, la doar câteva zile după instalarea lui Marcel Ciolacu și noului cabinet de miniștri. Demersul a fost cerut Secretariatul General al Guvernului, care a făcut o achiziție publică în acest sens. Potrivit acestui anunț, s-a dorit “determinarea nivelului expunerii la agenţii chimico-biologici pentru un număr de 25 de puncte de măsurare” prin servicii de testate, analiză și consultanță tehnică. Mai exact, guvernul a cerut “determinarea și măsurarea expunerii la agenti chimico-biologici în spațiile de lucru. Determinarea microbiotă aer (număr total de germeni mezofili, număr total de germeni hemolitici, număr total de colonii fungice și întocmirea buletinelor de determinare”. Pentru măsurarea încărcăturii microbiologice din Palatul Victoria a fost necesară, în funcție de tipul agentilor biologici, o perioadă de 3-5 zile de incubare a agentilor biologici de la data prelevării, înainte de a fi analizați. 

Pentru aceste analize, Guvernul a plătit suma de 10.250 lei (circa 2000 de euro). 

Germenii mezofili pot fi găsiți în diverse medii, inclusiv în sol, apă, aer și pe alimente. Aceștia pot fi transferați de la un mediu la altul prin contact direct sau prin intermediul apei, aerului sau alimentelor. Germenii mezofili sunt un pericol pentru sănătatea publică, deoarece pot provoca boli precum diaree, vărsături, crampe abdominale și febră. În cazuri grave, se poate ajunge la insuficiență renală și chiar la moarte.

Germenii hemolitici sunt organisme care distrug eritrocitele (globulele roșii din sânge). Aceștia pot fi bacterii, viruși sau paraziți. Germenii hemolitici pot provoca o varietate de afecțiuni medicale, inclusiv anemie, infecții și boli de inimă.

Coloniile fungice pot fi benefice sau dăunătoare. Unele colonii fungice produc alimente, cum ar fi brânza și vinul. Alte colonii fungice sunt folosite în medicină, pentru a produce antibiotice și alte medicamente. Cu toate acestea, unele colonii fungice pot provoca infecții, cum ar fi infecțiile unghiilor, infecțiile pielii și infecțiile tractului respirator.

În legislația din România există mai multe acte normative care vorbesc despre expunerea la agenți chimio-biologici. Una dintre acestea este HG 1092 din 2006 privind protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi biologici în muncă. 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Marcel Ciolacu, la ultima şedinţă de guvern: „Nu a fost un mandat uşor”. Ce mesaj are pentru viitorul cabinet

Scoția interzice aplicația WhatsApp pe telefoanele guvernamentale

Culisele discuțiilor dintre PSD, PNL, UDMR și USR. Mesajele Elenei Lasconi au fost ignorate pe WhatsApp

Tensiuni în coaliția pro-europeană. Întâlnire PSD-PNL-UDMR, fără USR. Elena Lasconi: „M-am dus şi le-am spus că e lipsă de respect”

Partenerii noștri