Gorghiu: Vrem să aflăm de la ministrul finanțelor ce se întâmplă cu taxarea OMV Petrom. Dacă cineva a greșit, să spună că a greșit
Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat, luni, că în cazul plății taxei de solidaritate de către OMV Petrom, „dacă cineva a greșit, să spună că a greșit”, după ce compania a transmis că nu se încadrează legal în această categorie. Senatorul PNL Daniel Fenechiu spune că ministrul finanțelor, Adrian Câciu, fiind responsabil de transpunerea directivei europene, trebuie „să dea explicații pentru modul în care arată ordonanța și să aducă modificările care se impun”.
„Evident, titularul acelor modificări și cel care trebuia să se ocupe de modificările la regulament este Ministerul Finanțelor. Noi așteptăm, în continuare, să aflăm ce se întâmplă cu acea taxare pe care statul român trebuie s-o impună OMV Petrom și vom vedea poziția Ministerului Finanțelor, sper eu, foarte curând. Dacă nu mă înșel, chiar din partea Comisiei de buget finanțe s-a transmis o comunicare către Minister. Ar fi păcat să nu fim în stare să ne asumăm răspunderea, dacă cineva a greșit, să spună că a greșit, din neștiință, din neputință, motivul pentru care s-a greșit este mai puțin important.
Dacă nu s-a greșit, să se iasă cu argumentele și să lămurim această controversă destul de mare din spațiul public. Ar fi păcat să practicăm aruncatul pisicii de la unul la altul.
La PNL aceste discuții au fost foarte clare, așteptăm Ministerul Finanțelor să lămurească problema, fără să acuzăm pe nimeni. Ne dorim ca românii să înțeleagă care va fi următorul pas.
Vrem să vedem prima dată care este concluzia Ministerului și în funcție de acest lucru sunt sigură că la nivelul Guvernului se va lua o decizie”, a afirmat Alina Gorghiu.
De asemenea, senatorul PNL Daniel Fenechiu spune că „este datoria ministrului Câciu să dea explicații pentru modul în care arată ordonanța și să aducă modificările care se impun”.
„Dintre toate statele europene, România are cea mai defectuoasă aplicare a Regulamentului european 1854, lăsând OMV-Petrom în afara ariei de taxare. Ministerele de Finanțe ale altor state europene au aplicat soluții care au avut în vedere interesul bugetului țării respective. Aflăm din presă ce au făcut alte state: Cehia a introdus în legea ei coduri CAEN suplimentare, pentru a nu lăsa nicio portiță de scăpare, iar state mai avansate precum Germania, Franța sau Olanda nu au trecut niciun cod de activitate.
În România, Ministerul de Finanțe a aplicat soluția neinspirată a scrierii în ordonanță a unor coduri CAEN care au făcut ca OMV-Petrom să scape de taxă. Recentele încercări ale PSD de pasare a vinei la Ministerul Energiei nu o să aducă bugetului miliardele pe care OMV-Petrom le datorează. Ordonanța românească are nevoie de o corecție, pentru ca profiturile excedentare obținute de companiile energetice în ultimul an să fie taxate conform recomandărilor europene. Este datoria ministrului Câciu să dea explicații pentru modul în care arată ordonanța și să aducă modificările care se impun”, a scris, pe Facebook, senatorul PNL Daniel Fenechiu.
Toate calculele făcute au dus la concluzia că cifra de afaceri a OMV Petrom în sectoarele prevăzute de Ordonanţa 186/2022 pentru plata contribuţiei de solidaritate este sub 75% şi astfel nu datorează această taxă, dar, dacă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ajunge la altă concluzie, bineînţeles că o va plăti, a declarat Alina Popa, directorul financiar al companiei.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că toate companiile din energie, inclusiv OMV Petrom, vor achita taxa de solidaritate la finalul lunii iunie. Iar până atunci, ANAF va continua verificările.
Editor : Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News