Live

Florin Roman (PNL) cere respingerea Codului Administrativ iniţiat de UDMR: Vizează „atingerea obiectivului autonomiei”

Data publicării:
Deputatul PNL Florin Roman. Foto: Facebook

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, solicită includerea pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate a proiectului de lege privind Codul administrativ iniţiat de UDMR, precum şi respingerea acestuia, apreciind că iniţiativa vizează atingerea obiectivului autonomiei.

Deputaţii PNL solicită includerea pe ordinea de zi, sau pe ordinea de zi suplimentară a plx 190/2020, la toate cele patru comisii de raport şi la cele doua comisii de aviz, pentru a fi respins prin vot. Solicităm totodată trimiterea de urgenţă a avizelor şi rapoartelor în plen, pentru a acorda un vot împotriva acestui proiect. O nouă dovadă a înţelegerii dintre PSD şi UDMR, după adoptarea tacită la Camera Deputaţilor a proiectului de lege privind Autonomia Ţinutului Secuiesc, arată liderul deputaţilor PNL, într-un comunicat citat de Agerpres

Florin Roman adaugă că proiectul, adoptat tacit de Senat, a fost susţinut şi votat de senatorii PSD în comisiile de specialitate, semn că de aceasta dată, acordul PSD a fost unul la vedere, de susţinere pentru proiectul UDMR.

Acesta reprezintă practic un nou Cod Administrativ, rescris în varianta UDMR şi susţinut prin vot de PSD, o nouă dovadă clară că adoptarea tacită a proiectului de lege privind Autonomia Ţinutului Secuiesc nu a fost un simplu accident. Printre altele, proiectul UDMR, adoptat tacit de Senat creează cadrul 'legal' pentru obligativitatea oficializării limbii române, dar şi pentru arborarea drapelului Ungariei sau a aşa-zisului Ţinut Secuiesc. Practic, prin tot soiul de amendamente, UDMR, susţinută de PSD, încearcă atingerea obiectivului autonomiei: dacă înainte se putea folosi limba maghiară, şi subliniez, se putea, acum sunt obligate, şi repet, obligate autorităţile locale să asigure folosirea acestei limbi. Dacă în textul iniţial se prevedea folosirea limbii maghiare doar în administraţia publică locală, acum UDMR, susţinut de PSD transferă obligativitatea folosirii limbii maghiare şi în zona Poliţiei Române. E doar un exemplu despre modul în care acest nou proiect de lege marca UDMR-PSD, încearcă să transpună în practică autonomia de tip Ţinutul Secuiesc, a spus Roman.

El subliniază că PNL respinge categoric orice proiect de lege al UDMR, susţinut de PSD, de enclavizare şi federalizare a României şi cere celor două partide să rupă frăţia intereselor de partid, care nu pot prevala interesului naţional şi constituţional al statului naţional, unitar şi suveran.

Proiectul de lege privind Codul Administrativ a fost iniţiat de către 30 de parlamentari UDMR, fiind adoptat tacit de Senat pe 23 aprilie şi înregistrat pe 29 aprilie la Camera Deputaţilor în vederea dezbaterii. Acesta a fost înregistrat la Senat pe 24 februarie.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kelemen Hunor: PSD „are prima șansă” să dea premierul pentru noul guvern. Ce spune despre varianta Marcel Ciolacu

Nicușor Dan: „Ieșirea unui partid din coaliție ne-ar lăsa cu un sprijin parlamentar șubred”. Ce spune primarul despre Călin Georgescu

Elena Lasconi, despre principiile agreate de PSD, PNL, UDMR și minorități: Nu am primit răspuns despre cum arată bugetul pe 2025

Ce au agreat PSD, PNL, UDMR și minoritățile după discuțiile de la Guvern. USR nu este menționat în comunicat

Partenerii noștri