Live

Florin Cîțu, după discuțiile de la Bruxelles pe PNRR: Rolul meu a fost să conving partenerii că putem să folosim toți banii

Data publicării:
Premierul Florin Cîțu și Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene. Foto: gov.ro

Premierul Florin Cîțu a declarat joi, după ședința de guvern, că România va depune Planul Național de Redresare și Reziliență care va cuprinde toată sumă de 29,2 miliarde de euro pe care Comisia Europeană o va acorda României. După vizita la Bruxelles, unde a avut mai multe întâlniri cu oficialii europeni, premierul a spus că „rolul” său a fost să convingă Comisia că România poate folosi toți banii din PNRR fără să pună în pericol stabilitatea fiscală.

Precizarea a fost făcută de Florin Cîțu în condițiile în care planul de redresare are două componente, una de granturi, aproximativ 13 miliarde de euro, și una de împrumuturi, 16 miliarde de euro. Totodată, Comisia Europeană va acorda banii pentru proiectele pentru care sunt semnate contracte până cel târziu la 31 decembrie 2023, proiecte care trebuie finalizate până la sfârşitul anului 2026. În caz contrar, România trebuie să returneze banii.

„Vreau să fie un program care să fie aprobat când este depus. Președinta Comisiei Europene a spus că România face reforme. A spus asta în baza acestui document. Avem nevoie și de un PNRR care să susțină partea de reforme. Avem o creștere economică peste media UE, reducem deficitele bugetare. Am asigurat Comisia că rămânem pe traiectoria de reducere a deficitului. Este important ca această componentă a PNRR să nu afecteze defecitul bugetar pentru că are o componentă de împrumuturi, componentă pe care foarte multe țări nu și-au asumat-o în întregime. Rolul meu a fost să conving partenerii că putem să folosim toți banii fără să punem în pericol stabilitatea fiscală a României. România va depune un PNRR cu toată suma de 29.2 miliarde de euro”, a declarat premierul.

Acesta a vorbit și despre reformele pe care Guvernul le-a cuprins în Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Câteva dintre reforme: reforma pensiilor, care are rolul de a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii în România. Reforma fiscală care să asigure creșterea veniturilor și o optimizare a cheltuielilor în anii următori. Obiectivul meu clar este de a nu introduse și de a nu crește taxe. Am arătat că se poate în perioada de criză. Reforma salarizării, obiectivul este de a avea o legătură între preformanță și venit. Reforma adminstrației publice, implementarea Băncii Naționale de Dezvoltare și reforme în ceea ce privește trecerea la energie verde”, a spus premierul.

„Pentru prima oară România prezintă un plan credibil”, a mai declarat Florin Cîțu, care le-a cerut miniștrilor „să lucreze 24 de ore din 24 pentru a ne asigura că totul este perfect înainte de a depune PNRR”.

Citeșe și Surse: Comisia Europeană a acceptat ca 27% din banii PNRR să meargă la autostrăzi

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

Apărarea TikTok, după ce Comisia Europeană a anunțat o investigație: „Eliminăm conținutul care încalcă regulile”

Comisia Europeană lansează o investigație oficială împotriva TikTok pentru interferența Rusiei în alegerile prezidențiale din România

Partenerii noștri