Există și oameni fericiți. Revoluția fiscală aduce mii de lei în plus pentru parlamentari
În tot haosul creat de legea salarizarii şi transferul contribuţiilor, există şi oameni fericiţi. Parlamentarii au primit cu 800 de lei în plus la indemnizaţie. Ceea ce înseamnă automat că le creşte considerabil şi suma forfetară. 25 de mii de lei lunar, de unde până acum era de aproximativ 20 de mii de lei. Şi asta în condiţiile în care birourile din circumscripţie stau mai mult închise.
Atac în Parlamentul României. Un bărbat a provocat un incendiu și a reușit să fugă
Ce spune poliția despre atacul de la Parlament
Nicuşor Dan: „Sunt îngrijorat că dreapta nu se coalizează la nivel naţional”
Cum explică Vîlceanu scandalul cu Roman din Parlament
Șoșoacă îl acuză pe Iohannis că bagă România în război
Ce a răspuns Isărescu când a fost întrebat despre un nou mandat la BNR
2 ani de închisoare pentru cei care creează și distribuie deep fake
Încăierare în timpul unei dezbateri, în Maldive
Purtătorul de cuvânt al PNL a votat, din greșeală, pentru autonomia Ținutului Secuiesc
Facem o precizare din start. Aceste cifre nu sunt deloc transparente. Pe site-ul Parlamentului sunt prezentate nişte sume generale, greu de calculat. Aşadar, am încercat sa facem propriile calcule, deci unele vor fi aproximative. Totuşi, avem imaginea de ansamblu.
În legea salarizării, aleşii au coeficient 9. Înmulţim cu salariul minim pe economie, 1.900 de lei, şi rezultă o indemnizaţie brută de 17.100 de lei. Acum putem calcula suma forfetară, care reprezintă o indemnizaţie şi jumătate. Rezultă 25.650 de lei pe lună pentru senatorii şi deputaţii fără funcţie. Sunt 463 în total, deci cheltuiala e de cel puţin 11,8 milioane de lei. Creşterea sumei forfetare faţă de anul trecut este de aproximativ 5000 de lei pentru fiecare ales.
Nu sunt singurele cheltuieli ale aleşilor. Pentru cazare primesc 4.600 de lei pe lună. Dacă renunţă la maşină de serviciu, primesc în jur de 1.000 de lei pentru combustibil. Li se decontează transportul cu trenul, o cursă dus-întors cu avionul pe săptămână şi deplasările în străinătate. Au telefon de serviciu şi tabletă. De asemenea, primesc 2% din indemnizaţie dacă se cazează, în ţară, la hoteluri care nu depăşesc 4 stele. Iar pentru prezenţa la lucrările Parlamentului, mai primesc, pe zi, 2% din indemnizaţie, adică 342 de lei.
Democraţia costă. Aşa este. Doar că, de multe ori, aceste multe facilităţi nu sunt folosite cum ar trebui. Azi, am mers la birourile aleşilor din teritoriu ca să vedem cum se achită de obligaţia de a vorbi cu cetăţenii. Rămâneţi alături de noi. Aflaţi în jurnalele următoare dacă i-am găsit sau nu pe aleşi la muncă într-o zi de vineri.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News