Excluderea incomozilor, o practică recurentă în PSD
Noi excluderi ar fi pregătite în culisele Partidului Social Democrat. Preşedintele executiv, Niculae Bădălău, şi secretarul general adjunct, Codrin Ştefănescu, ar putea fi sancţionaţi, pentru că au fost de partea premierului Mihai Tudose. O hotărâre ar urma să fie luată miercuri, în şedinţa conducerii PSD. Şi n-ar fi prima dată când disidenţii sunt eliminaţi din formaţiunea aflată la guvernare.
George Simion: Nea Gigi mi-a spus tot, e iscoada perfectă. PSD-ul „frecventabil” e ca cel al lui Năstase și Dragnea, aceleași metehne
Nicușor Dan e de acord, de principiu, cu întrebarea lui Ciolacu la referendum
Câciu spune că PSD nu înțelege ce l-a apucat pe Ciucă
Ciolacu: „Multe tâmpenii se spun în campania electorală”
Laura Vicol, șefa comisiei juridice din Camera Deputaților, a demisionat după dezvăluirile despre afacerile soțului ei
Marcel Ciolacu amenință din nou că va demisiona dacă PNL pleacă de la guvernare
Cu cine ar vota Ciolacu la prezidențiale, dacă nu s-ar putea alege pe sine însuși
Ciolacu: „Chiar vreau să învăț să fac covrigi”
Ponta: Ciolacu va intra în turul 2 al prezidențialelor/ Ce spune consilierul premierului despre soarta liderului PSD dacă va pierde
Niculae Bădălău a propus la începutul anului ca Executivul să fie restructurat, tot cu Mihai Tudose în frunte. Ideea a fost respinsă de şeful de partid. La rândul lui, preşedintele executiv al PSD n-a susţinut la vot propunerea lui Liviu Dragnea de schimbare a Guvernului.
„M-am abținut și am considerat că a fost un Guvern bun, a închis anul bine”, declara Niculae Bădălău după Cex-ul din 16 ianuarie. Întrebat dacă a înțeles votul de demitere a lui Tudose, Bădălău a mărturisit că nu și a adăugat: „Nici nu trebuie să-l înțeleg”.
Numărul doi din PSD a criticat şi modul în care Liviu Dragnea conduce formaţiunea, într-un aşa numit proiect politic pentru 2018, pe care l-a propus colegilor de la vârful partidului.
Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, s-a certat la rândul său cu Liviu Dragnea la votul privind miniştrii cabinetului Dăncilă. Neînţelegerile au apărut mai ales din cauza propunerilor pentru Ministerul Educaţiei.
Liviu Dragnea: Te rog să te oprești Codrine, acum vorbesc eu!
Codrin Ștefănescu: De ce mă întrerupi?
Liviu Dragnea: Așa cum spuneai și tu... pentru că pot!
Codrin Ștefănescu: Și eu te pot întrerupe oricând și pot spune lucruri cu care sărim în aer!
Liviu Dragnea: Te întrerup pentru că sunt încă președintele PSD!
Codrin Ștefănescu: Ai spus bine... încă!
Acum, Liviu Dragnea vrea să calmeze spiritele.
„La noi în partid votul nu este niciodată o execuţie”, a declarat vineri președintele PSD.
Citiți și: Ștefănescu și Bădălău în dizgrație? Dragnea vorbește de „proști” și de „fake news”
Există, totuşi, precedente. Sprijinul pentru Mihai Tudose l-a lăsat pe primarul Iaşiului fără carnet de partid.
„PSD Dragnea este o organizaţie proastă, care nu funcţionează pe principii democratice”, a reacționat Mihai Chirica.
Citiți și: Reacția lui Chirica, după excluderea din PSD: „Un exercițiu în favoarea lui Dragnea”
Primarului din Iași îi sare în ajutor un alt adversar politic al liderului PSD, fost apropiat al lui Liviu Dragnea.
„Eu am fost exclus de Dragnea din Partid pentru ca am sprijinit Guvernul PSD condus de Grindeanu. Mihai Chirica a fost exclus de Dragnea din Partid pentru ca a sprijinit Guvernul PSD condus de Tudose! Dragnea, ca orice PD-ist de la Şcoala lui Băsescu face curăţenie în Partid pe principiul „niciun pesedist nu mai trebuie să rămână în PSD!!!” - a scris pe Facebook fostul premier și președinte al PSD Victor Ponta.
Un alt caz de disidență fățișă este cel al europarlamentarului social-democrat Cătălin Ivan, fost purtător de cuvânt al PSD. Liviu Dragnea declara anul trecut că acesta nu mai este „de mult” membru al formaţiunii, fiind exclus „de ceva vreme” de organizaţia PSD Sector 1. Numai că excluderea acestuia din PSD este doar de facto, pentru că Ivan spune că își plătește în continuare cotizația de membru PSD, la organizația din Iași. Astă-vară, Cătălin Ivan a susținut că există un grup în interiorul PSD care lucrează la un proiect politic nou, menit să scoată partidul de sub influenţa lui Liviu Dragnea şi să ia distanţă de agenda personală a unor lideri cu probleme penale.
În 2016, PSD a renunţat şi la fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, tot pentru că i se împotrivea lui Liviu Dragnea.
Istoria eliminărilor oponenţilor preşedinţilor PSD e însă mult mai lungă. Când partidul era condus de Victor Ponta, Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şova au fost şi ei excluşi, prin vot, într-o şedinţă a PSD din 2014.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News