Emil Boc, susținut de primari în conflictul cu Ministerul Sănătății: Cu toții suntem nemulțumiți. Cum rămâne cu decontarea?
Este nevoie de respect instituțional, spune președintele Asociației Municipiilor din România, Emil Boc. Primarul din Cluj-Napoca e nemulțumit de o ordonanță de urgență care prevede că administrațiile locale trebuie să înființeze și să doteze centrele de vaccinare anti-Covid-19, însă fără ca documentul să prevadă și sursa de bani. Este o sfidare la adresa primăriilor, spune Emil Boc. Opinia lui este împărtășită de toți primarii, au spus la Digi24 Cristian Gentea, primarul din Pitești și Mihai Chirica, primarul din Iași.
Emil Boc consideră că schimbările în PNL sunt „făcute la timpul lor”
Ieșire nervoasă a lui Emil Boc, după vot
Rafila, despre răniții de la Botoșani
Ce a găsit Corpul de Control la Spitalul Pantelimon
Acuzațiile de la Pantelimon ar fi pornit de la o răfuială internă
Un primar din Mehedinți a pus palmieri pe marginea drumului
Elogii pentru un vicepreședinte al Curții de Conturi și chipul aleșilor locali pe ciocolată
Emil Boc, după ce a fost luat peste picior de Traian Băsescu: „Vom vorbi în privat, la o cafea”
Primarii amenință la Guvern din cauza banilor: Va fi tărăboi
Cristian Gentea: Problema e ce facem cu banii
"Cu toții suntem nemulțumiți. Opinia lui Emil Boc a fost fermă și în concordanță cu ce gândim", a declarat Cristian Gentea.
El a spus că la Pitești a fost reabilitat un complex de cămine de licee, transformat în unitate hotelieră pentru sportivi, și unde au fost amenajate 11 spații independente, absolut noi, dotate cu mobilier nou, pentru derularea campaniei de vaccinare. De asemenea, mai sunt propuse două centre în spații private.
"Problema e ce facem cu banii. Dacă vorbim de operaționalizarea centrului și de plata personalului medical, ne încurcăm. Dacă Guvernul vrea să rezolve problema fără să asigure sursa de finanțare, vom crea multe altele, va trebui să tăiem din alte părți.
Din 2020 avem 2 milioane de lei neacoperiți pentru diverse activități de evitare a răspândirii virusului. Va trebui să tăiem din altă parte.
Sper ca în ordonanță să se regăsească posibilitatea decontării acestor cheltuieli", a spus Gentea.
Mihai Chirica: Vom căuta resursele, dar așteptam și posibilitatea de recuperare
La rândul lui, Mihai Chirica a afirmat la Digi24 că părerea lui Boc este împărtășită de toți primarii.
"Nu e neapărat un conflict, ci e vorba de cum poate fiecare instituție să atragă respectul alteia. Trebuie să facem lucrurile constituțional, pe lege.
La Iași avem 16 centre de vaccinare și 5 unități mobile, în 16 districte.
Vom face totul ca vaccinarea să fie un eveniment de succes. Vom căuta resursele, dar așteptam și posibilitatea de recuperare.
Vrem dialog clar asupra măsurilor pe care le facem împreună", a declarat primarul din Iași.
Emil Boc: OUG privind centrele de vaccinare, o sfidare la adresa primăriilor
Emil Boc, președintele Asociației Municipiilor din România (AMR), a spus, la RFI, că explicațiile ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, nu îi satisfac pe primari. Primarul din Cluj-Napoca e nemulțumit de ordonanța de urgență a guvernului care prevede că administrațiile locale trebuie să înființeze și să doteze centrele de vaccinare anti-Covid-19, însă documentul nu menționează și sursa de bani.
"Aici e vorba de reguli și proceduri. Democrația în esență este un ansamblu de reguli și proceduri, care trebuie respectate, indiferent de cine este ministrul Sănătății și indiferent de cine este președintele Asociației Municipiilor din România. Adică această abordare că trebuie problemele ridicate și rezolvate la nivel personal, asta e specific altor tipuri de guvernare, nu tipurilor de guvernare democratică, pentru că noi suntem reprezentanți doar ai unor instituții și eu și domnul ministru. De aceea, problemele trebuie rezolvate prin acte normative și prin proceduri.
Or, revolta primarilor și nemulțumirea majoră a fost aceea și este în continuare legată de faptul că proiectul de OUG, care este un act fundamental al statului român, care produce efecte juridice, în baza cărora se pot face licitații, se pot întreprinde acțiuni administrative concrete, nu poveștile sau discuțiile dintre persoane fizice, acea OUG redactată de Ministerul Sănătății spune că toată dotarea centrelor de vaccinare, toată plata care vizează personalul care operaționalizează centrele de vaccinare cade în sarcina administrației publice locale.
Or, acest lucru din nou reprezintă o sfidare a administrațiilor locale, administrații cărora li se atribuie de către Guvern, prin Ministerul Sănătății, sarcini, fără să se aloce resurse financiare. Aici nu e vorba de resurse financiare minime sau nesemnificative, e vorba de milioane de euro, în cazul fiecărei primării mari de municipiu, de la trei la cinci milioane de euro sunt costurile doar legate de plata personalului, ca să nu mai vorbim de costurile legate de achiziționarea frigiderelor, a paturilor, a kit-urilor de vaccinare și a altor lucruri, care iarăși se ridică la niște cheltuieli destul de ridicate", a declarat Emil Boc la RFI.
Președintele Asociației Municipiilor din România: Ministerul Sănătății trebuie să știe că nu poate trata administrațiile locale ca pe o Cenușăreasă
"Discuția mea nu vizează persoana particulară a domnului Voiculescu, e raportul instituțional cu Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătății trebuie să știe că nu poate trata administrațiile locale ca pe o Cenușăreasă, adică noi suntem la încasat și domniile lor la dispus. Într-o țară democratică europeană, nici un minister nu-și permite să aloce responsabilități administrației publice locale, fără să discute în prealabil cu aceștia și fără să aloce resursa financiară în vederea implementării acelei sarcini pe care o stabilește. E o chestie de respect instituțional. Cine privește această dispută în termeni de război în coaliție, de conflict personal, exclus, aici nu este vorba nici de un război, nici de un conflict, e vorba de respect instituțional. Fiecare să-și facă datoria conform legii", apreciază Boc.
Ministrul Sănătății a afirmat că banii pentru organizarea centrelor de vaccinare anti-Covid-19 există la Ministerul Dezvoltării.
Președintele Asociației Municipiilor din România atrage atenția că acest lucru nu este specificat în textul OUG: "Unde scrie asta? Poveștile-s povești, noi nu suntem povestitori, cei din administrația publică locală, noi suntem oameni de execuție, oameni pragmatici. Unde scrie acest lucru în textul Ordonanței, că există bani? Există bani probabil și în bănci, dar vreau să știm exact unde există banii, care-i mecanismul prin care se alocă, care-i valoarea în care ne putem încadra în cheltuieli. Nu scrie nimic în această Ordonanță de Urgență".
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News