Live

Dumitru Borțun: Nicio coaliție politică nu a rezistat în istoria României. Ăștia sunt oamenii noștri politici

Data actualizării: Data publicării:
Scandalul politic care zdruncină Coaliția de guvernare este rezultatul unei lipse de comunicare, a declarat Dumitru Borțun, specialist în comunicare publică. FOTO: INQUAM PHOTOS George Călin

Scandalul politic care zdruncină Coaliția de guvernare este rezultatul unei lipse de comunicare, dar și a unei mentalități tipic românești în care lipsește dialogul, ceea ce a dus la situațiile în care nicio coaliție politică nu a rezistat în România, a declarat la Digi24 Dumitru Borțun, specialist în comunicare publică.

"Situația politică apărută relevă o mentalitate tipic românească. Nu rezistă nicio coaliție politică în istoria României, nu suntem în stare să discutăm despre un scop comun, adică să ne punem pe noi între paranteze de dragul obiectivelor comune. Nu putem face asta, e o mentalitate care se educă din școală, când noi ar trebui să punem copiii să lucreze în echipe. Dialogul constructiv nu există, adică să îl auzi și pe celălalt", a declarat Dumitru Borțun.

Potrivit acestuia, o altă problemă este legată de lipsa de comunicare. 

"Este inacceptabil să vezi la vârful unei țări europene o scenă ca într-un cuplu în care doi soți ajunși în pragul divorțului se jignesc și la mijlocul e copilul. Copilul e interesul național în cazul nostru. Exact ce spunea și Klaus Iohannis, care spune că niciun lider să nu uite că puterea se exercită în interesul oamenilor.

De ce apare acest conflict? Pentru că este vorba despre bani, de 50 miliarde de lei care sunt disponibili până în 2028 pentru administrația locală. Și în familie, și în cupluri conflictul apare când e vorba de bani și de timp.

Fiecare are alte nevoi, cum împărțim banii și timpul? Toate lucrurile țin de faptul că oamenii nu au nevoi, interese comune. Avem nevoie de pluralism democratic, dar nu le poți pune între paranteze de dragul interesului național?

Ăștia sunt oamenii noștri politici, asta e cultura lor, educația lor. Nu avem echilibru în comunicare, nici în situația politică, nici în situația generală din România.

Experiență istorică arată că e posibilă orice modificare pe parcurs. 50% e posibil că premierul să plece, 50% să rămână coaliția, dar cu prețul că premierul să dea un pas înapoi", a conchis specialistul în comunicare publică.

Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri seară, demiterea ministrului Justiției. Lucian Bode va fi ministrul interimar al Justiției. Florin Cîțu i-a reproșat lui Stelian Ion că "șantajează poporul român" prin blocarea unor proiecte de dezvoltare și, de asemenea, că nu a reușit desființarea Secției pentru investigarea magistraților.

Administrația prezidențială a informat, joi dimineață, că președintele Klaus Iohannis a primit cererea de revocare a ministrului Justiției, Stelian Ion și că o analizează.

După anunțul de revocare al lui Stelian Ion, USR PLUS a anunţat că îşi retrage sprijinul politic pentru premierul Florin Cîţu, căruia îi reproşează că „a aruncat ţara în criză” politică. Totodată, aceștia spun că în situaţia în care discuţiile din Coaliţie vor eşua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susţine o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nuclearelectrica a semnat cu un consorțiu de companii din SUA, Canada și Italia contractul pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Marcel Ciolacu: Putem face pasul final spre majorarea salariului minim, la 4050 de lei, din 1 ianuarie

Ciolacu cere demisia șefului Comisiei pentru controlul SRI: „De unde ştie că Simion e spion rus? A atras serviciul în campanie”

Lasconi cere Parchetului General autosesizarea pentru a lămuri dacă Ciucă, Ciolacu și Iohannis au informații despre Simion și Rusia

Partenerii noștri