Live

Dispute în Coaliție. UDMR vrea o taxă de 1% din cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro. Câți bani ar aduce la buget

Data publicării:
Măsura a fost primită cu opoziție de companiile din România. Foto: Profimedia Images

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a cerut în discuțiile coaliției pe tema bugetului introducerea unei taxe de 1% din cifra de afaceri pentru companiile care au o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro. Propunerea UDMR nu a fost însă acceptată de liberali. Fostul premier Florin Cîțu a anunțat că PNL se opune, însă premierul Ciucă a declarat că discuțiile continuă. „Am să discut cu fiecare dintre cei care sunt responsabili în cadrul coaliţiei pe acest subiect şi vom lua o decizie împreună”, a spus premierul.

Surse participante la ședințele coaliției în care s-a discutat acest subiect susțin că una dintre concluzii a fost că introducerea taxei încă de la începutul anului viitor ar da dovadă de impredictibilitate pentru mediul de afaceri. Deși ar fi de acord cu taxarea, acest lucru este susținut și de social-democrați. „Nu ai cum să schimbi taxe de pe o zi pe altă”, susțint surse din PSD.

Pentru introducerea taxei de 1% insistă UDMR. Kelemen Hunor spune că „taxa de solidaritate” poate fi introdusă pentru cel mult trei ani, fiind discutat inclusiv varianta introducerii sale doar în 2021. Estimarea UDMR este că această taxă ar putea aduce la bugetul de stat în jur de 5 miliarde de lei. Vor fi taxate peste 300 de mari companii atât private, cât și de stat.

„Este o propunere pentru o perioadă scurtă, de un an de zile, de a creşte veniturile la buget într-o perioadă dificilă, când eşti nevoit, din cauza inflaţiei, a creşterii preţurilor la energie, să mai aduci la buget nişte sume cu care poţi să îi ajuţi pe acei oameni care au nevoie de ajutor, dar, în acelaşi timp, trebuie să faci şi investiţii în sănătate, în educaţie, în domenii importante. Eu am propus această taxă, nu este ceva uzual, trebuie o discuţie şi cu oamenii de afaceri. Au existat mici discuţii, unii acceptă mai uşor, alţii mai greu. Eu propun o taxă de 1% din cifra de afaceri pe anul 2021, pe un an de zile, care înseamnă un venit important şi care va avea ca destinaţie investiţii în sănătate şi educaţie, domenii prioritare, nu cheltuieli permanente”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

Kelemen Hunor consideră că, prin discuţii cu mediul de afaceri, se poate stabili o soluţie, se poate merge pe diferite variante.

„A fost o propunere, o direcţie de acţiune. Se poate merge apoi pe deductibilităţi, se pot găsi modalităţi prin care firmele să fie ajutate pe termen mediu şi chiar lung, dar în acest moment avem nevoie de resurse bugetare, iar această taxă este una dintre resursele posibile”, a concluzionat liderul UDMR.

Președintele PNL, Florin Cîțu spune că taxa nu se justifică.

„Din punctul meu de vedere, nu susțin astfel de taxări. Bineînțeles că am susținut asta în coaliție. Așa pe hârtie pot să scriu multe. Ea nu se justifică în context economic, am avut economia închisă 2 luni, bugetul a fost susținut de astfel de companii. Nu-și are loc astfel de taxă. Ea este susținută de partenerii din coaliție, dacă și premierul este de acord. Este vorba de impozitarea pe cifra de afaceri vs impozitarea pe profit", a declarat Florin Cîțu.

Măsura a fost primită cu opoziție de companiile din România. Camera de Comerț Americană în Romania (AmCham) a cerut coaliției de guvernare să renunțe la intenția de a introduce o taxă de solidaritate, precizând că o astfel de măsură descurajează investițiile și extinderea companiilor în România. Și Consiliul Investitorilor Străini solicită renunțarea la această măsură, despre care susține că penalizează exact acele categorii de companii care se conformează fiscal şi care au reuşit să performeze în condiţiile sanitare restrictive.

Editor : Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

PSD, PNL și UDMR și-au împărțit funcțiile, în încercarea de a depăși blocajul din negocieri. Bolojan preia șefia Senatului (surse)

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Submarine, rachete, artilerie. Bundestagul aprobă planuri de achiziții pentru Apărare în valoare de 21 de miliarde de euro

Blocaj în negocierile pentru Guvern. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Partenerii noștri