Live

Deputat: Protocolul SRI-PICCJ din 2009, un subiect fals lansat de PSD. Putem închide subiectul

Data actualizării: Data publicării:

Celebrul protocol încheiat de SRI și Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție era cunoscut parlamentarilor încă din 2009, a spus Lucian Viziteu, deputat USR și membru în Comisia permanentă pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. El a adăugat că „a fost un subiect fals lansat de PSD pentru alte scopuri. Putem închide lejer acest subiect al protocoalelor”.

Citiţi şi: De ce îl detronează baronii pe Dragnea

Lucian Viziteu s-a declarat „lămurit complet” în legătură cu protocoalele cu SRI din Justiție, după audierea timp de opt ore a directorului SRI, Eduard Hellvig.

„Acest subiect este o temă falsă. Protocoalele erau cunoscute de foarte mult timp. Primele documente normative pe care le-am găsit sunt din 1998. Sunt OUG, Hotărâri de Guvern care vorbesc încă de pe atunci despre protocoale interinstituționale. În 2001, Guvernul Năstase dădea o Hotărâre de Guvern pentru un plan anticorupție, în care vorbea de echipe mixte și protocoale de colaborare, până la OUG 16, care din nou vorbește despre protocoale”, a subliniat depuatul USR din comisia ce control asupra SRI.

„Tema a fost închisă în comisie și în mandatul fostului preşedinte Adrian Ţuţuianu și redeschisă, din păcate, de domnul Manda. Despre faimosul protocol cu ICCJ, comisia știa de el din 2009 și tot Parlamentul știa, din moment ce au aprobat raportul de activitate al SRI, în care menționa explicit rezultatele acestui protocol. A fost un subiect fals lansat de PSD pentru alte scopuri”, a afirmat Viziteu.

El a mai spus că acum este vorba despre o „resetare” la nivelul conducerii SRI de a colabora cu instituțiile din justiție strict în baza legii.

„Protocoalele rămase active sunt obligații clare din lege. Unul este tehnic, de acces la infrastructura de interceptare pentru parchete, iar celălalt este legat de terorism, specificat în legea 535. Putem închide lejer acest subiect al protocoalelor”, a mai spus deputatul USR, la emisiunea Jurnalul de seară.

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a anunțat joi seară, după audierea în comisie a directorului SRI, Eduard Hellvig, că Serviciul a semnat, începând din 1990, peste 560 de protocoale sau acorduri, dintre care 137 sunt active. Dintre acestea, 18 au fost semnate cu instituţiile din justiţie şi mai sunt în vigoare două, ambele pe securitate naţională, care sunt însă secrete. 

Citiți și

C. T. Popescu, despre adevărata "veste proastă" pentru Dragnea: Aţi văzut tonul domnului Manda?

Toader a refuzat de ȘAPTE ori să răspundă la o întrebare: a văzut protocolul PICCJ-SRI înainte să fie publicat de Vâlcov?

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au reacționat ferm, după ce UEFA i-a spus ”NU” României în urma meciului cu Kosovo: ”Nici n-a stat pe gânduri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O celebră ciocolată elvețiană se află în centrul unui proces colectiv în SUA. Metale grele, printre ingrediente

Bolojan face apel la un candidat unic de dreapta: „Să găsească o soluţie în al 11-lea ceas”. Răspunsul Elenei Lasconi

Comisia Europeană dă în judecată România și Bulgaria pentru poluare. Nu tratăm corespunzător apele urbane reziduale

ÎPS Teodosie poate fi judecat în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influenţă, a decis Curtea de Apel Constanța

Partenerii noștri