Live

Deputat PNL: Dezbatem în Parlament Codul urbanismului până ajungem la un proiect uşor de aplicat

Data actualizării: Data publicării:
Proiectul prevede reducerea termenului de aprobare a PUG-urilor și a PUZ-urilor, crearea unei platforme digitale la nivel național pentru emiterea certificatelor de urbanism, a avizelor și autorizațiilor de construire. Foto: Digi24

Parlamentarii vor dezbate marți Codul urbanismului până vor ajunge la un proiect mai ușor de aplicat. Deputatul Christine Thellmann susține ideea ca în această vară să existe la comisie o serie de întâlniri și dezbateri asupra legii, pentru ca în toamnă să fie votată cea mai bună variantă.

"Consider că noul cod al urbanismului trebuie să fie un instrument util pentru cei care construiesc în România, şi nu o piedică în dezvoltarea localităţilor. Avem în dezbatere publică în Parlament, la Comisia de administraţie, proiectul de lege iniţiat de Guvernul Ciucă, prin care aproape 20 de acte legislative, printre care ordonanţe, hotărâri de Guvern, legi şi ordine de miniştri vor fi comasate într-un singur Cod privind amenajările teritoriale, urbanismul şi construcţiile. Îmi doresc ca cei care au nevoie de studii de fezabilitate, autorizaţii de construcţie sau de alte acte necesare începerii unui şantier să nu mai aştepte sute de zile după fiecare semnătură sau ştampilă din partea autorităţilor statului. Cu cât mai puţină birocraţie şi costuri care nu sunt necesare, cu atât mai bine şi mai eficient", transmite Christine Thellmann, deputat PNL.

Proiectul prevede reducerea termenului de aprobare a PUG-urilor și a PUZ-urilor, crearea unei platforme digitale la nivel național pentru emiterea certificatelor de urbanism, a avizelor și autorizațiilor de construire, prin ghişeul unic naţional al construcţiilor, astfel încât să nu mai existe suprapuneri sau contradicţii între bazele de date, strategii de dezvoltare, masterplanuri ale diferitelor instituţii, facilitând şi simplificând procedurile pentru obiectivele majore de investiţii.

"Prin această lege, înfiinţăm un Registru naţional al clădirilor, care va conţine toate informaţiile despre clădirile din România, inclusiv date ce ţin de riscul seismic al clădirilor. Avem nevoie de un cadru legislativ simplificat, coerent şi stabil. Astfel, se va îmbunătăţi calitatea mediului construit, echilibru între interesul general şi cel individual, stabilitate şi predictibilitate", mai spune oficialul.

Christine Tellmann mai arată că a urmărit ce spun specialiștii. Din acest motiv, pentru crearea unui Cod funcțional, "care să facă mai mult bine în societate, să ajute constructorii, arhitecţii şi investitorii trebuie să îi avem la aceeaşi masă".

Aceasta mai precizează ca pe parcursul acestei veri, la Comisia de administraţie, să aibă loc mai multe întâlniri şi dezbateri asupra legii, "astfel încât în toamnă să votăm cea mai bună variantă, fără vulnerabilităţi şi fără a fi criticată de specialiştii din domeniu".

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicușor Dan: „Începând de azi voi semna eu avizele de circulație pentru PUZ-uri, PUD-uri și autorizațiile de construire”

Nicușor Dan, întrebat de Ciucu despre avizul pentru PUZ-ul Sectorului 6: Mai are de așteptat o lună, două

Ce îi răspunde Nicușor Dan lui Robert Negoiță: Soluția la traficul din București nu e să faci poduri

Câinii cu bot scurt suferă de tulburări ale somnului din cauza formei capului. Bulldogii sunt „leneși” ziua pentru că nu dorm noaptea

Partenerii noștri