Live

Daniel Zamfir, la un pas de excludere din PNL

Data actualizării: Data publicării:

Propunerea ca senatorul, fost președinte al Comisiei economice din Camera Superioară, să fie exclus din PNL aparține chiar președintelui partidului, Ludovic Orban.

Decizia de excludere ar putea fi luată în ședința de miercuri după-amiază, dar ea trebuie să fie validată de Consiliul Național al PNL. Senatorul a fost invitat să-și prezinte punctul de vedere.

Liberalii sunt nemulțumiți de faptul că Daniel Zamfir ar fi deviat de la linia PNL. De altfel, după întoarcerea din vacanța parlamentară, senatorul a rămas fără funcția de conducere din Comisia economică, iar colegii liberali au anunțat că nu susțin mai multe dintre propunerile legislative inițiate de el, cum ar fi cea referitoare la plafonarea dobânzilor la bănci pentru creditele în lei.

Acum câteva zile, pe surse a apărut informația că senatorul Daniel Zamfir ar urma să se alăture grupului ALDE.

În luna ianuarie a acestui an, Daniel Zamfir a pierdut preşedinţia Comisiei economice din Senat, aceasta fiind preluată de senatorul PNL Florin Cîţu.

La scurt timp, Zamfir a lansat un atac la adresa liderulu PNL, Ludovic Orban, acuzându-l că vrea să îl înlăture de la şefia Comisiei economice din Senat. Acesta a afirmat că liderul liberalilor a sunat „în disperare” ca Raluca Turcan să fie realeasă lider de grup şi a spus că PNL „are mare nevoie de un preşedinte cu demnitate şi puţintel curaj”.

În decembrie 2017, Liderul PNL, Ludovic Orban, l-a avertizat pe senatorul Daniel Zamfir, care a semnat o iniţiativă legislativă de plafonare a dobânzilor la creditele bancare, că dacă va mai avea propuneri legislative care nu sunt sustinute de partid, ci „de consilierul premierului Tudose”, va fi exclus din PNL. Senatorul Zamfir a reacţionat pe Facebook, spunând că nu ştie vreo decizie a PNL care „să susţină necondiţionat practicile IFN-urilor şi băncilor” şi că altul ar fi motivul avertismentului de excludere pe care l-a primit.

„Poziţia PNL este clară. Suntem susţinătorii economiei libere de piaţă. Practic, contractul este legea părţilor. Suntem împotriva oricărei reglementări care să afecteze libertatea economică, care să afecteze libertatea de a realiza contracte. Nu există niciun conflict, vă explic poziţia PNL. Dacă este un parlamentar care are alt punct de vedere, este punctul său de vedere individual”, a declarat Ludovic Orban, despre iniţiativa senatorului liberal Daniel Zamfir, care a propus stabilirea unui plafon maxim al dobânzilor la creditele bancare.

El a spus că nu poate cenzura fiecare iniţiativă legislativă, dar că i-a transmis lui Zamfir un avertisment.

„Mărturisesc că mă deranjează că este susţinut de consilierul premierului Tudose şi nu cred că voi accepta mult timp acest lucru, cum nu accept ca alţi colegi să fie jigniţi de domnul senator. Cu siguranţă e un avertisment. Am discutat despre asta, i-am exprimat opiniile mele, iar în materie de aceste iniţiative pe care le susţine împreună cu consilierul guvernului PSDragnea, mă deranjează profund şi iese din linia PNL”, a afirmat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

La finele lunii trecute, Senatul a adoptat propunerea legislativă de modificare a Ordonanţei Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, stabilind ca dobânda pentru creditele ipotecare să nu depăşească de 2,5 ori dobânda de referinţă a BNR. Senatorul PNL, Daniel Zamfir, iniţiator al proiectului, a susţinut amendamentele din raportul comisiilor de buget şi economică, menţionând că dobânzile la depozite sunt la nivelul cel mai scăzut, în schimb creditele pe care le iau românii au cele mai scumpe preţuri. Senatul este primă Cameră sesizată cu acest proiect, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

50 de profesori de economie, specialişti şi antreprenori au semnat o scrisoare deschisă către Parlament, împotriva acestui proiect de lege. Concluziile lor sunt clare, legea va avea efecte total opuse scopului promovat şi îi va afecta tocmai pe cei cu venituri mici şi medii, va reduce creditarea şi, culmea, ar putea încuraja cămătăria. Costul creditului trebuie decis de piaţă, şi nu de pixul unui politician, spun ei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ludovic Orban: Democrația în România aproape nu mai există. Decizia CCR calcă în picioare voința exprimată de cetățenii români

Ludovic Orban vrea ca judecătorii CCR să fie anchetați penal de Parchetul de pe lângă ÎCCJ: Decizia de azi e o lovitură de stat

„Fraudele” reclamate de Terheș la CCR sunt de fapt erori corectate în procesele-verbale, recunoscute inclusiv de reprezentanții PNCR

Ludovic Orban spune că „CCR a dat o lovitură gravă democrației”: „Ăștia vor să dea foc la țară, n-au niciun pic de limită”

Partenerii noștri