Live

Dan Barna: Corupția este marginală, porcării. Miza e să generăm proiecte ca banii europeni să poată fi cheltuiți

Data actualizării: Data publicării:
Dan Barna susține că problema României este atragerea fondurilor europene prin proiecte "închegate" și nu "corupția, porcării". Foto: gov.ro

Vicepremierul Dan Barna a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe privind rolul investițiilor în relansarea economiei, că România nu va avea o problemă în următorii ani cu finanțarea din fonduri europene, având la dispoziție Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). El spune însă că miza este capacitatea de a genera proiecte de investiții pe fiecare sector care să fie "suficient de consistente și de închegate ca acești bani să poată fi cheltuiți". "Nu vorbesc de corupție, de porcării. Alea au rolul lor, sunt marginale în realitate. Nu e o problemă", a mai spus vicepremierul.

"România în următorul an și următorii ani nu o să aibă o problemă de finanțare, pentru că Uniunea Europeană, pentru că PNRR și pentru că există, prin contextul în care ne aflăm noi acum, ca stabilitate și pentru că ne-am descurcat decent în pandemie, o disponibilitate de resursă financiară și din mediul privat și fondurile europene la dispoziția noastră.

Provocarea reală pe care noi o avem este să creăm proiecte care să atragă acești bani. Asta e de fapt miza, ăsta e pariul pe care eu și colegii din guvern suntem obligați să-l câștigăm.

Nu o să mai putem să spunem că s-ar face dar nu sunt bani. Chiar sunt bani, la propriu și în sistemul bancar, și în piața privată și resurse dintre acestea, să le zic sistemice la nivel european.

Miza și provocarea este capacitatea noastră pe fiecare bucată de sector să generăm proiecte suficient de consistente și de închegate ca acești bani să poată fi cheltuiți. Nu vorbesc de corupție, de porcării. Alea au rolul lor, sunt marginale în realitate. Nu e o problemă. Problema este să poți să absorbi acești bani", a declarat liderul USR, Dan Barna.

România va primi pentru Planul Național de Redresare și Reziliență 29,2 miliarde de euro. Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, 11% din acești bani vor merge pentru educație, 9% pentru Sănătate și 28% pentru transport feroviar, rutier și metrou. Ministrul susține că suma inițială de 30,5 miliarde de euro a fost redusă la 29,2 miliarde „în urma recalculării Produsului Intern Brut în 2020 comparație cu media europeană”.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avea 20 de milioane de euro ascunși în pereți. Fostul șef al poliției antifraudă din Madrid a fost reținut pentru corupție

Nelu Tătaru rămâne sub control judiciar. Plângerea depusă de fostul ministru al Sănătății a fost respinsă de instanţă ca nefondată

Netanyahu cere o nouă amânare în procesul de corupţie care îl priveşte invocând „incidente de securitate"

Criză de muncitori în construcții. Șantierul unde lucrează oameni din 4 județe, ca să ridice 100 de blocuri cu bani de la UE

Partenerii noștri