Live

Cum s-a ajuns la referendumul din 6-7 octombrie. Totul a început în 2015

Data publicării:
Foto: Agerpres

În luna octombrie 2015, s-a format Comitetul de iniţiativă pentru promovarea propunerii legislative a cetăţenilor privind revizuirea articolului 48, alineat 1, din Constituţia României. În forma actuală, amintitul articol prevede că: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”

Iniţiatorii propunerii legislative au urmărit să definească fără niciun echivoc căsătoria, astfel încât la articolul 48, alineatul 1 să citim: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.” Altfel spus, potrivit proiectului de revizuire, căsătoria ar trebui definită de Constituţie ca fiind uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, potrivit Agerpres.

Comitetul de iniţiativă a fost format din 16 membri, de diferite confesiuni: ortodocşi, catolici, greco-catolici, baptişti şi penticostali. Numele membrilor sunt: Nadia Tătaru, Georgeta Stoian, Alina Tomi, Mariana-Liliana Georgescu, Tudor Sişu, Vlad Miriţă, Mihaela Manuceanu, Sorin Lavric, Mihai Gheorghiu, Călin Diaconu, Pavel Chirilă, Cornel Bratu, Liviu Axinte, Constantin Necula, Paul Negruţ, Mircea Tudor. Mihai Gheorghiu este preşedinte al Comitetului de iniţiativă.

Comitetul de iniţiativă s-a constituit prin declaraţie autentificată la un notar public în ziua de 21 octombrie 2015.

Iniţiativa de revizuire s-a bucurat, de la început, de sprijinul cultelor din care membrii Comitetului de iniţiativă fac parte şi este promovată de „Coaliţia pentru Familie", o mişcare civică fără personalitate juridică, independentă de orice partid politic şi neafiliată confesional, „deschisă celor care împărtăşesc valorile familiei", potrivit unui comunicat de presă din 30 decembrie 2015, semnat de Coaliţia pentru Familie.

Proiectul de lege, expunerea de motive şi avizul Consiliului Legislativ au fost publicate în Monitorul Oficial, în data de 25 noiembrie 2015.

La 24 aprilie 2016, s-a încheiat colectarea a minim 500.000 de semnături valide, de la cetăţeni cu drept de vot, din minim jumătate din judeţele ţării, cel puţin 20.000 de semnături în fiecare judeţ.

În ziua de 23 mai 2016, Coaliţia pentru Familie a depus la Senat propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei, alături de circa 3 milioane de semnături de susţinere, colectate de pe întreg teritoriul ţării. A fost pentru prima dată în istoria României când un număr atât de mare de cetăţeni au aderat la o iniţiativă în vederea organizării unui referendum pentru modificarea Constituţiei.

După ce a fost înregistrată la Senat, propunerea legislativă a fost prezentată, la 7 iunie 2016, în Biroul permanent şi transmisă la CCR pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale.

În data de 20 iulie 2016, Curtea Constituţională a României a constatat că propunerea legislativă cetăţenească de revizuire a Constituţiei, referitoare la faptul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, îndeplineşte condiţiile privind exercitarea iniţiativei. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi de către judecătorii CCR. Preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, a precizat că CCR nu s-a pronunţat asupra oportunităţii acestei modificări a Constituţiei, adăugând că drepturile cetăţenilor nu sunt suprimate prin această iniţiativă.

La 27 martie 2017, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe articole propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei. În luna mai, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, cu 232 de voturi "pentru", 22 "împotrivă" şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească pentru revizuirea Constituţiei cu privire la redefinirea familiei.

În data de 11 septembrie 2018, propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei a fost votată în plenul Senatului, prin vot nominal. Un număr de 107 senatori au fost "pentru" şi 13 "contra".

CCR a înregistrat, a doua zi, propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, iar la 17 septembrie 2018, a decis că aceasta respectă dispoziţiile Legii fundamentale privitoare la revizuire. Potrivit articolului 23 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, în termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire a Constituţiei, Instanţa constituţională se pronunţă, din oficiu, asupra acesteia, prevederile art. 20 şi 21 aplicându-se în mod corespunzător.

Guvernul a aprobat în şedinţa extraordinară din 18 septembrie 2018 actele normative necesare pentru organizarea şi desfăşurarea scrutinului popular privind redefinirea familiei, hotărând ca acesta să aibă loc la 6 şi 7 octombrie, între orele 7.00 şi 21.00. Întrebarea care le va fi adresată cetăţenilor şi la care aceştia trebuie să răspundă cu 'da' sau cu 'nu' va fi: "Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?".

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum se va vota duminică la referendumul lui Nicușor Dan. Aproape 1,8 milioane de bucureşteni sunt aşteptaţi la urne

Nicușor Dan spune că a decis cu cine votează la prezidențiale: „Eu tot timpul am votat util”

Nicuşor Dan: Modul în care se va desfăşura acest al doilea mandat depinde de votul bucureştenilor la referendum

Nicușor Dan, despre posibila respingere a referendumului pentru București: „Nu poate fi mai rău decât mandatul pe care l-am avut deja”

Partenerii noștri