Live

Cum explică un lider UDMR numărul mare de voturi obținute în localități fără comunități maghiare

Data publicării:

Datele de la ultimul recensământ, când s-au declarat maghiari în Suceava 183 de persoane „din cauza atmosferei otrăvite care îi împiedică pe unii să își recunoască etnia” este una, iar situația când oamenii ajung la vot este alta, spune liderul UDMR Suceava despre numărul mare de voturi ale Uniunii.

Liderul UDMR Suceava, Adriana Hapenciuc, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că a descoperit că în județul Suceava sunt foarte mulți maghiari veniți din motive economice și care trăiesc aici.

„Am obținut la alegerile europarlamentare 1.485 de voturi pentru lista de candidați a UDMR. Datele de la recensământul din 2011, când s-au declarat maghiari în județ 183 de persoane din cauza atmosferei otrăvite care îi împiedică pe unii să își recunoască etnia este una, iar situația când oamenii ajung la vot este alta. Eu am descoperit că în județul Suceava sunt foarte mulți maghiari veniți din motive economice și trăiesc aici. Aici au fost cinci sate secuiești, iar în 1941 o parte din locuitori au plecat, dar altă mare a rămas și au avut și urmași care își aduc aminte de etnia lor. De asemenea, au fost și voturi pe care UDMR le-a primit și din partea minorităților ucrainiene și armene. Apoi, singura formațiune care îi poate reprezenta pe ceilalți minoritari în Parlament este UDMR. Deci rezultatul obținut la europarlamentare de UDMR este absolut normal”, a spus Hapenciuc.

Potrivit acesteia, rezultatele înregistrate de UDMR în alte județe din Moldova și Muntenia, care nu fac parte din bazinul electoral tradițional al Uniunii, au explicații simple.

„În județul Gorj au fost mulți mineri secui care au rămas acolo, în Iași este o comunitate maghiară creată de studenții care au venit din Harghita și Covasna să învețe aici, iar în județul Constanța avem un deputat ales, cunoscut de lumea din zonă. De ce nu ar fi putut fi votat de oameni din simpatie pentru el?”, a explicat liderul UDMR Suceava.

Un alt județ din Moldova unde UDMR a înregistrat multe voturi – 1304, este Vaslui, la un număr de 52 de maghiari înregistrați la recensământul din 2011.

Adriana Hapenciuc s-a născut în Brașov și a absolvit Facultatea de Medicină Generală la a UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca în anul 1984, desfășurându-și în prezent activitatea ca medic de familie. Este membru fondator al UDMR Suceava, membru fondator și cenzor la Asociația Etnoculturală ”Hadik Andras” din Bucovina, dar și membru al Consiliului Consultativ al UDMR.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri prezidențiale 2024: Cine este Kelemen Hunor, candidat pentru a patra oară consecutiv la președinția României

Care dintre partide propun cei mai mulți traseiști la alegerile parlamentare din 2024 (Raport Expert Forum)

Liderul UDMR Kelemen Hunor spune că are „o relație colegială” cu premierul ungar Viktor Orban

Kelemen Hunor: „În anul 2024 nu au fost reforme, au fost improvizații”

Partenerii noștri