Live

CTP, despre demisia lui Cioloș: Procesul de autodistrugere al USR a fost riguros realizat de propriii săi membri

Data publicării:
Cristian Tudor Popescu.

Cristian Tudor Popescu a comentat anunțul demisiei lui Dacian Cioloș din USR și formarea de către fostul prim-ministru a unui nou partid politic. Gazetarul spune că Cioloș pleacă din partid pentru că „nu a reușit să-și facă propriul cerc restrâns” și pentru că „a văzut că dispare politic”. Partidul „se îndreaptă spre dispariția politică sau irelevanță politică”, a concluzionat Cristian Tudor Popescu.

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat anunțul lui Dacian Cioloș care a spus că fondează un nou partid după ieșirea din USR, formațiune care va purta numele REPER:

„Nu era o nevoie imperioasă de așa ceva? Nu simțeați că e nevoie de încă un partid? Vine să împlinească o cerință națională, în momentul de față, domnul Cioloș.

Gazetarul a spus, de asemenea, că Dacian Cioloș a luat hotărârea să părăsească partidul pentru că nu a reușit să-și facă „propriul cerc restrâns”.

„Eu i-am votat pe oamenii ăștia în 2019, la alegerile europarlamentare – USR se numeau atunci. Chiar am crezut, atunci, pentru scurtă vreme, au avut grijă să mă liniștească, să mă dezamăgească rapid. Dar pentru scurtă vreme am crezut că ar putea să fie o soluție.

De altfel, am spus atunci că îi votez pentru că nu știu ce-o să facă. În ce-i privește pe PSD și pe PNL, am zis că pe-ăștia îi știu. USR mi-au demonstrat acum ce știu să facă.

Domnul Cioloș a spus, acum, plecând, «Vedem un cerc restrâns de membri care-și consolidează puterea internă prin mijloace politice neconforme cu valorile electoratului reformist al USR».

Păi cercul ăsta restrâns are un singur mare defect – că în el n-a reușit să intre domnul Cioloș. Adică domnul Cioloș nu a reușit să-și facă propriul lui cerc restrâns în partid și au reușit domnii imediat invocați de un alt membru USR, domnii Barna, Ghinea și Drulă.

Ei trei sunt considerați triumviratul care conduce acolo. Asta e problema domnului Cioloș, care spune mai departe că «nici dorința, nici maturitatea de accepta greșelile trecutului nu se vede». Ba da! Se vede, după părerea mea.

Iată, de pildă, la un membru marcant al USR PLUS, și binecunoscut, de altfel, domnului Cioloș, domnul Vlad Voiculescu, care s-a maturizat remarcabil. Când domnul Cioloș și-a luat catrafusele și a plecat, împreună cu alți cinci sau patru europarlamentari, deci oameni cu funcție și bănuț zdravăn de la Bruxelles, domnul Vlad Voiculescu, care a fost pus ministru de două ori de Dacian Cioloș, i-a spus cu maturitate «Adio, că nu rămân cu tine, Dacian!».

Rămâne în USR și-l înțeleg de ce. Rămâne pentru că acești domni care au plecat cu domnul Cioloș au funcții. Au funcții, au lefuri mari la Bruxelles. Vlad Voiculescu nu are decât funcția de la Capitală, unde este șef USR pe București. Dacă pleacă de acolo rămâne liber cugetător.

E o hotărâre cu adevărat matură a domnului Voiculescu”.

Întrebat dacă crede că noua construcție politică a lui Cioloș are vreo șansă, gazetarul a spus:

„Nu! Eu am spus lucrul ăsta din momentul în care Dacian Cioloș a dat bir cu fugiții de acolo. De ce a dat bir cu fugiții? Domnul Cioloș o spune: este obsesia unor membri de acolo legată de dispariția politică. Le e frică să nu dispară politic și de aceea s-au făcut greșeli, se produc fracturi, pentru că le e frică să nu dispară politic.

Da, e corect ce spune Dacian Cioloș, dar trebuie să înceapă cu sine. Dânsul a câștigat alegerile, a devenit președintele USR PLUS și după aceea, într-un gest care n-a fost egalat decât de Emil Constantinescu în istoria politică a României, pur și simplu a plecat de acolo după trei luni.

Nici măcar n-a încercat să facă ceva după ce a fost votat de oamenii ăia în mod democratic. Cum să pleci după trei luni?  Sigur că e greu să reformezi așa cum vezi tu partidul ș.a.m.d., dar nu pleci după trei luni.

A plecat pentru că a văzut că dispare politic. Că nu reușește să-și impună oamenii. Nu reușește să-și facă el cercul intern restrâns. Acum auzim de la diverși membri USR PLUS ce spun unii despre alții.

Domnul Drulă: «Este de neînțeles politic acest gest. România nu are nevoie de proiecte pe persoană fizică, de orgolii și de vanități». Apoi vine domnul Dragoș Pîslaru care a plecat cu Dacian Cioloș, și spune: «Nu poți construi temelia unui partid cu ranga», vizavi de domnul Drulă.

Apoi, vine domnul Emanuel Ungureanu, care se referă și el la domnul Cioloș: «politician fără cauză, a lăudat pe oricine i-a dat o pâine albă de mâncat și un scaun înalt sub fund».

Iată ce oferă, în acest moment, votanților acest partid. Acest partid care a ajuns la 9 procente. Procesul de autodistrugere al USR a fost riguros realizat de propriii săi membri. Se îndreaptă spre dispariția politică sau irelevanță politică, tocmai despre care vorbea Dacian Cioloș.

Ăsta e lucrul cel mai grav pentru că se leagă de comportamentul coaliției de guvernare”, a spus gazetarul la emisiunea Cap Limpede de la Digi24.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: De ce are nevoie România de un guvern stabil? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Răspunsul Elenei Lasconi întrebată dacă l-ar vota pentru funcția de premier pe Marcel Ciolacu

Theodor Stolojan acuză USR de lipsă de profesionalism. „Pune pe masă o hartie cu 8 cerințe și apoi pleacă. Nu e o metodă de negociere”

Elena Lasconi, la Digi 24, despre negocierile fără USR: Noi ne dorim la guvernare, ei nu ne doresc

Partenerii noștri