CSAT a analizat Planul de înzestrare a Armatei României 2025 – 2034. Implementarea Pactului Civil privind Apărarea, aprobată
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a analizat, în ședința de joi convocată de președintele Klaus Iohannis, Planul de înzestrare a Armatei României 2025 – 2034. De asemenea, CSAT a aprobat Planul Național de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC), după adoptarea noului Pact Civil al PSAC de către UE.
ACTUALIZARE 16.10 O primă temă discutată a fost cea referitoare la evoluțiile recente privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv ultimele escaladări, care constituie noi încălcări flagrante ale dreptului internațional de către Federația Rusă, arată comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.
- A fost analizat impactul evoluțiilor privind războiul dus de Rusia în Ucraina asupra securității regionale la Marea Neagră și discutate măsuri suplimentare de descurajare și combatere a amenințărilor de securitate, care să fie implementate la nivel național, precum și cu sprijinul NATO.
- CSAT a analizat opțiunile pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova, iar la discuții au fost subliniate oportunitățile majore care ar decurge din aderarea Moldovei la UE.
- Obiectivul principal de politică externă al țării noastre în raport cu Republica Moldova este susținerea și asigurarea ireversibilității parcursului european, prin sprijinirea implementării reformelor și a politicilor publice necesare, pe baza Parteneriatului Strategic bilateral, consolidat.
- CSAT a analizat și aprobat Planul Național de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC), ca urmare a adoptării unui nou Pact Civil al PSAC de către UE. Documentul va facilita implicarea mai eficientă a României la misiunile civile PSAC și valorificarea experienței dobândite de specialiștii noștri.
- Membrii CSAT au analizat și Planul de înzestrare a Armatei României 2025 – 2034, un „document de referință pentru planificarea armamentelor, prin care se realizează corelarea dintre nevoile operaționale de tehnică și echipamente militare pentru dotarea structurii de forțe și resursele financiare preconizate a fi alocate pentru înzestrare, urmând ca discuțiile pe acest subiect să fie continuate”.
- Astfel, România este direct interesată ca pe teritoriul național să existe capacități industriale care să poată asigura atât producerea de tehnică militară modernă pentru dotarea structurii de forțe pe timp de pace și menținerea în stare operațională a echipamentelor achiziționate, cât și fabricarea și dezvoltarea de noi echipamente care să contribuie la multiplicarea capabilităților militare în situații de criză sau război.
Știrea inițială
Pe ordinea de zi sunt incluse subiecte referitoare la stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina în urma incaziei Rusiei şi implicaţiile pentru România, dar şi la oportunităţile oferite de noul context geopolitic pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
În acest sens, este evocată „asigurarea ireversibilităţii parcursului european” al ţării vecine.
Membrii CSAT vor discuta şi despre Planul Naţional de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună, dar şi de Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2025 - 2034.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News