Video&Foto Congres decisiv la USR PLUS: 1.200 de delegaţi aleg conducerea. Cioloș: Dacă nu câștigăm alegerile din 2024, devenim partid-balama
Dacian Cioloș este noul președinte ales al USR-PLUS. Asta nu îi garantează însă controlul asupra partidului. Deciziile nu îi vor aparține lui, ci liderilor din Biroul Național. Aceștia vor fi aleși azi, la Congresul partidului.
ACTUALIZARE 11:50 Preşedintele ales al USR PLUS, Dacian Cioloş, a afirmat sâmbătă că formaţiunea pe care o conduce îşi propune să câştige în 2024 alegerile prezidenţiale şi parlamentare, şi nu să devină „un partid-balama”.
„Pentru 2024 trebuie să ne propunem să câştigăm prezidenţialele şi parlamentarele. Vedeţi ce se întâmplă astăzi şi cum e totul paralizat pentru că depindem de forţe politice incapabile să îşi depăşească propriul interes de partid.
Vedeţi cum PSD se pregăteşte să acapareze întreaga putere, speculând incapacitatea politică a PNL. Şi vedeţi cum reprezentanţii extremei drepte sunt pregătiţi să arunce totul în aer.
Nu avem altă soluţie decât să alegem între a câştiga toate alegerile sau a deveni un partid-balama, ceea ce nu ne dorim şi nu ăsta e scopul pentru care am intrat în politică. Astăzi decidem dacă începem construcţia unui partid mare, puternic şi capabil să învingă toate celelalte forţe politice”, a spus Cioloş, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, USR PLUS este dator să ofere majorităţii românilor încrederea că vor scăpa de „sărăcie şi haos”.
„Suntem datori să apărăm guvernarea de tentaţia hoţiei care a marcat ultimii 30 de ani. Suntem datori să oferim majorităţii românilor încrederea că vom scăpa din sărăcie şi haos, iar noi, USR PLUS, ne înţelegem această misiune. Dar pentru asta trebuie să fim în stare să câştigăm viitoarele alegeri. Ştiu cât de grele au fost ultimele patru rânduri de alegeri şi că speram ca, odată ele încheiate, să intrăm într-o normalitate”, a menţionat Cioloş.
Preşedintele ales al USR PLUS a atras atenţia că „timpurile pe care le trăim au o încărcătură dramatică pentru anii care vin” şi „căderea în extremism este o tentaţie la care rezistă foarte puţini”. „Şi vedem cât de toxică este la toate celelalte partide din România”, a susţinut el.
Dan Barna: România are o guvernare capturată de o persoană pentru care pălăria de premier este prea mare
ACTUALIZARE 10.20 În prezent România are o guvernare "capturată de o persoană pentru care pălăria de premier este prea mare", a declarat, sâmbătă, Dan Barna, care a pierdut alegerile pentru funcţia de preşedinte al USR PLUS după cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor interne.
"Din păcate, în momentul de faţă, România are o guvernare capturată de o persoană pentru care pălăria de premier este prea mare şi sper, şi sunt încrezător, că lucrul acesta se va încheia şi vom putea să încheiem o criză de care România nu avea nevoie. Vom putea să încheiem o criză inutilă şi absurdă care a fost creată de un singur om pentru o ambiţie personală ridicolă şi sper să revenim cât mai repede, de marţi încolo, în logica aceasta de guvern responsabil pentru România şi nu pentru mizele personale ale unui cetăţean", a spus Barna la congresul USR PLUS.
El a adăugat că, în cele opt luni de prezenţă la guvernare, USR PLUS a arătat "că ştie, poate şi vrea să facă reforme".
"La Comitetul Politic v-am prezentat o sinteză a angajamentelor din programul de guvernare şi a stadiului lor şi aţi văzut acolo foarte mulţi paşi făcuţi de colegii mei, miniştri în guvern la momentul acela. Eu cred că, dacă este să vorbim de reforme în România, aceasta nu se poate face decât împreună cu USR PLUS, pentru că dacă este să vorbim despre infrastructură în această ţară, după 30 de ani de proiecte desenate de hărţi prin birouri, asta nu se poate face fără Cătălin Drulă. Dacă este să vorbim de fonduri europene în această ţară avem nevoie de Cristian Ghinea şi dacă este să vorbim de reforma adevărată în sănătate avem nevoie de Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă. (...) Miniştri USR PLUS sunt cei care au muncit şi cei care au arătat că se poate face reformă în România. Pe mai departe, fie că vom fi în opoziţie, fie că ne întoarcem la guvernare, USR PLUS va continua să reprezinte ceea ce înseamnă în România speranţă şi reformă reală", a menţionat Dan Barna.
Dacian Cioloş: Suntem mai puternici prin fuziune, dar şi mai singuri
ACTUALIZARE 10.10 Dacian Cioloş, ales preşedinte al USR PLUS, a declarat sâmbătă, în debutul Congresului formaţiunii, că în urma fuziunii, partidul devine mai puternic, dar că este importantă cooperarea dintre cele două categorii de membri ai acestuia. Cioloş a spus că în USR PLUS există membri care sunt "la un click distanţă", dar şi alţii, pentru care "clickul este încă la distanţă".
"Suntem mai puternici prin această fuziune, dar trebuie să ştim că suntem în acelaşi timp şi mai singuri. Trebuie însă să răzbim şi să învăţăm să lucrăm unii cu alţii chiar dacă aparent suntem diferiţi. Avem în partid, în mare, două profile de membri. Cei la un click distanţă şi cei pentru care clickul este încă la distanţă, deşi primii se spune că nu există, că sunt virtuali, că nu sunt reali - deşi au fost mereu acolo, au susţinut moral, politic şi financiar acest proiect, chiar dacă nu au ieşit în stradă la campanii, totdeauna şi cu toţii. Ceilalţi, din diferite motive, nu sunt încă familiarizaţi sau obişnuiţi să trăiască on-line. Sunt la fel de reali şi parte a lumii şi motivaţiei noastre. Ne aduc aproape de realităţile cotidiene ale societăţii noastre, iar perspectiva şi aşteptările lor sunt o bună busolă pentru lucrurile pe care trebuie să le facem. E timpul deci să aducem aceşti doi membri împreună în partidul nostru, să încetăm negarea sau dezbinarea lor, pentru că - extrapolând la realitatea externă a partidului - asta e datoria noastră faţă de toţi românii, să îi unim şi să îi aducem împreună", a afirmat Cioloş.
Liderul USR PLUS s-a declarat convins că "în afara" USR PLUS, "nu mai există niciun partid care să creadă atât de mult în modernizarea ţării", cu la fel de multă putere şi convingere.
"Acest congres are în el potenţialul de a schimba istoria acestei ţări. De astăzi putem spune fără nicio urmă de îndoială că România are un partid reformist, proeuropean, profund marcat de liberalismul democratic. Faptul că astăzi se duce la bun sfârşit un proces de fuziune necesar ne arată că toţi cei care cred în reformă şi în democraţie şi-au găsit în cele din urmă un loc din care să poată munci şi lupta pentru o Românie mai bună", a mai precizat Cioloş.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Un număr de 1.200 de delegaţi din întreaga ţară vor fi prezenţi sâmbătă, la Bucureşti, pentru Congresul USR PLUS, în cadrul căruia va fi stabilită componenţa noului Birou Naţional şi va fi validat noul preşedinte al formaţiunii - Dacian Cioloş.
Evenimentul se va desfăşura la Romexpo, dar având în vedere contextul pandemic, în sală se vor afla maximum 150 de persoane simultan.
Delegaţii care îşi vor exprima opţiunea privind componenţa noului Birou Naţional au fost împărţiţi pe fluxuri orare, pentru a-şi exercita votul.
La congres este permisă doar prezenţa persoanelor vaccinate. Întregul eveniment va fi transmis live pe Facebook şi Youtube.
Pentru Biroul Naţional şi-au depus candidatura 93 de membri USR PLUS, grupaţi în trei liste, dar şi trei candidaţi independenţi.
Pe lista "USR PLUS la Guvernare 2024" figurează: Dan Barna, Octavian Berceanu, Vlad Botoş, Cosette Chichirău, Cristian Ghinea, Cătălin Drulă, Stelian Ion, Elena Lasconi, Liviu Mălureanu, Radu Mihail, Radu Mihaiu, Ionuţ Moşteanu, Claudiu Năsui, Cristina Prună, Cristian Seidler, Lucian Stanciu-Viziteu.
Lista "#Uniţi, reuşim!" este formată din: Dacian Cioloş, Alexandru Paul Dimitriu, Anca Dragu, Victor Giosan, Andrei Lupu, Ioana Mihăilă, Alin Mituţa, Dragoş Pîslaru, Alin Stoica, Ramona Strugariu, Ciprian Teleman, Oana Ţoiu, Dragoş Tudorache, Vlad Voiculescu.
Lista "#Împreună USR-PLUS. Curaj pentru România" îi include pe: Adrian Albu, Flavia Boghiu, Marius Cobianu, Alexandra Coliban, Allen Coliban, Andrei Corbu, Radu Molnar, Mihai Poliţeanu, Bogdan Stroe, Nicu Ştefănuţă, Cătălin Teniţă, Vlad Teohari.
Cei trei candidaţi independenţi sunt: Andrei Iulian Margarit, Lucian Ştefan Rădulescu, Alexandru Surcel.
Congresul va începe la ora 9.00 şi va include prezentarea unui raport al alegerilor pentru desemnarea preşedintelui, precum şi un discurs al noului preşedinte USR PLUS.
Vor fi prezentaţi candidaţii pentru Biroul Naţional, pentru Comisia Naţională de Arbitraj şi pentru Comisia Naţională de Cenzori.
La ora 13.00 va începe votul.
Sunt aşteptaţi să îşi exprime votul, în calitate de delegaţi, Dan Barna şi Dacian Cioloş, Ioana Mihăilă, Cătălin Drulă, Stelian Ion, Ciprian Teleman, Claudiu Năsui, Vlad Voiculescu. De asemenea, vor vota preşedintele Senatului, Anca Dragu, dar şi primarii Dominic Fritz, Allen Coliban, Elena Lasconi, Clotilde Armand, Radu Mihaiu, precum şi fostul prefect al Capitalei Alin Stoica.
Potrivit statutului, alegerile pentru Biroul Naţional au loc pe principiul proporţionalităţii. Candidaţii pot participa individual (listă cu un singur candidat) sau colectiv (vot preferenţial pe liste cu mai mulţi candidaţi). Locurile vor fi repartizate proporţional listelor, în funcţie de numărul de voturi obţinute de fiecare listă. Cei nouă vicepreşedinţi vor fi aleşi în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obţinute.
Membrii Biroului Naţional vor fi: preşedintele ales, vicepreşedinţii aleşi şi persoanele care au obţinut cele mai multe voturi, în ordine descrescătoare, pentru locurile rămase neocupate de preşedintele şi vicepreşedinţii aleşi.
În cea de a doua zi a congresului, duminică, dezbaterile privind modificarea Statutului USR PLUS vor avea loc într-o şedinţă exclusiv online.
Tot cu această ocazie va fi prezentat rezultatul alegerilor pentru Biroul Naţional.
Europarlamentarul Dacian Cioloş a fost ales în funcţia de preşedinte al USR PLUS, în urma celui de-al doilea tur al alegerilor interne. El a obţinut 19.603 voturi, iar contracandidatul său, Dan Barna, 18.908.
Rezultatul votului a fost anunţat vineri seara.
Biroul Naţional al USR PLUS va asigura conducerea executivă a partidului alături de preşedinte.
În luna mai a acestui an, USR şi PLUS au fuzionat după ce în ultimii ani cele două partide conduse de Dan Barna şi Dacian Cioloş au participat ca o alianţă la alegerile europarlamentare, prezidenţiale, locale şi parlamentare.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News