Comisiile juridice ale Parlamentului i-au avizat pe toți candidații propuși pentru CCR, inclusiv pe procurorul Bogdan Licu
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, miercuri, toate cele trei candidaturi pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale: Bogdan Licu, Cristi Danileţ şi Ioan Sabău-Pop. Concomitent, Comisia juridică a Senatului a aprobat toate cele trei candidaturi pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale - Iulia Scântei, Peter Ecksterin-Kovacs şi Radu Ghidău.
Candidații propuși de deputați sunt prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu (propus de PSD), judecătorul Cristi Danileţ (susţinut de USR) şi Ioan Sabău-Pop (propunerea AUR).
Bogdan Licu a afirmat, în cadrul audierilor, că a renunţat la titlul ştiinţific de doctor pentru că a considerat că lucrarea sa de doctorat „nu a întrunit cele mai înalte exigenţe ştiinţifice”. Licu a mai spus că acuzaţiile potrivit cărora ar fi plagiat nu sunt adevărate, informează Agerpres.
Licu a susţinut la audierile din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor că este pregătit pentru postul de judecător la CCR, menţionând că a evoluat în 15 ani.
USR: audierile din Parlament pentru posturile de judecători la CCE au fost un „simulacru”
Preşedintele Comisiei juridice, Laura Vicol Ciorbă, a precizat că votul a fost dat din perspectiva îndeplinirii condiţiilor profesionale pentru a candida la această funcţie, plenul Camerei fiind suveran şi va decide, prin vot, în ședința programată pe 3 mai, asupra persoanei care va fi numită la CCR.
USR a calificat audierile din Parlament pentru posturile de judecători la Curtea Constituţională drept un „simulacru” și a transmis că, prin candidaţii propuşi la CCR, Coaliţia PNL-PSD-UDMR a arătat că „meritocraţia, integritatea şi pregătirea academică sunt egale cu zero pentru ocuparea acestor funcţii importante într-o instituţie-cheie pentru apărarea statului de drept”.
La Senat, candidaţii pentru CCR au fost propuşi astfel: din partea PNL - Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice din Senat; USR - Peter Ecksterin-Kovacs, fost senator UDMR; AUR - Radu Ghidău, fost deputat PNŢCD.
Liderul grupului senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a precizat că votul acordat fiecăruia dintre cei trei candidaţi a fost în unanimitate, pentru că aceştia îndeplinesc condiţiile, plenul Senatului urmând să decidă, în şedinţele din 3 mai sau 4 mai, care dintre candidaţi va fi ales.
Conform Constituției României, din cei 9 judecători ai CCR, trei sunt numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de președintele României. CCR precizează că „judecătorii Curţii trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior”.
Editor : M.L.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News