Live

Exclusiv Colegiul director al CNCD decide dacă se autosesizează în privința comportamentului deputatului Solomon în șaormeria din Centrul Vechi

Data actualizării: Data publicării:
Csaba Asztalos, președintele CNCD. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cei doi deputați PSD care au provocat scandalul de la șaormeria din centrul Bucureștiului ar putea fi sancționați cu până la 30 de mii de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Csaba Asztalos, președintele CNCD, a declarat marți seara la Digi24 că instituția pe care o conduce va discuta miercuri cazul celor doi, pentru a vedea dacă pot fi amendați pentru încălcarea demnității umane și rasism. 

Digi24.ro a intrat în posesia înregistrării video originale din șaormăria din Centrul Vechi, unde deputații PSD Adrian Solomon și Ionel Stativă au făcut luni noaptea scandal din cauză că li s-a cerut să poarte mască. Înregistrările au și sunet și se pot auzi dialogurile între deputatul Solomon și casierul localului și apoi între Solomon și polițiști. 

Adrian Solomon, fără mască și recalcitrant, intră în local și începe să se certe cu casierul. Vrea să comande trei șaorme medii de vită, iar casierul îi spune: „Puneți-vă, vă rog, masca”. Solomon se enervează și începe să țipe la casierul de etnie probabil turcă: „Băi, Mustafa! (...) Ești în România aicea (...) Alo, Mustafa! Arată-mi că ai voie să muncești aici!  (...) Băi, panaramă!”

Întrebat unde s-ar încadra acest comportament, din punctul de vedere al CNCD, președintele Csaba Asztalos a spus că n-ar dori să comenteze și să califice aceste afirmații în acest moment, pentru că ar risca să se antepronunțe. „Pot, însă, să vă spun că în prima ședință a Colegiului director vom discuta acest act și vom informa public asupra deciziei pe care noi urmează să o adoptăm”, a declarat, marți seară, la Digi24, Csaba Asztalos.

El a precizat că ședința Colegiului director va avea loc miercuri, 8 iulie. „Vom lua în discuție și Colegiul va decide dacă se impune autosesizarea sau nu”, a explicat președintele CNCD.

Astfel, CNCD s-ar putea autosesiza sub aspectul unei posibile încălcări în ceea ce privește atingerea demnității umane, pe criteriul de apartenență etnică națională, și sub aspectul unei forme de rasism, a spus Csaba Asztalos. „Vom analiza dacă în această speță s-a depășit limita libertății de exprimare”, a promis președintele CNCD. El a spus că amenda minimă este de 1.000 de lei, dar poate ajunge până la 30.000 de lei. 

Discurs public al urii vs cei șapte ani de acasă

„Eu pot să vă spun câte spețe am avut, dar nu aș vrea să calific România drept o țară rasistă și nici pe politicienii noștri. Din păcate, în rapoartele externe și raportat la spețele punctuale, avem foarte multe spețe în care constatăm discurs de ură și discurs rasist sau homofob sau pe alte criterii de gen provenit din partea clasei politice. Cei care avem funcții publice întotdeauna avem mult mai multe obligații decât cei care nu au aceste poziții. Trebuie să avem această obligație de rezervă și să ne abținem în a ne folosi poziția. Afectează pe toți cei care au funcții publice un astfel de comportament și desigur nu este un exemplu de urmat în societate”, a atenționat Csaba Asztalos. 

În plus, „trebuie să ne gândim că noi avem foarte mulți cetățeni în Europa care, dacă noi nu respectăm cetățenii în România, ce așteptări să avem de la alte state europene să trateze cetățenii noștri români cu respect și potrivit tuturor drepturilor pe care le are un cetățean în Uniunea Europeană?” -  a arătat președintele CNCD.

Asztalos a spus că CNCD nu a avut multe spețe vizând precis comunitatea turcă, dar percepția generală se referă la comunitatea musulmană, la persoane care sunt suspectate că nu ar lucra cu forme legale sau că nu locuiesc cu forme legale în România, după care percepția se îndreaptă către migrant în general și de aici „știți bine care este imaginea străinului în România și în Uniunea Europeană”, a explicat președintele CNCD. „Am avut discurs pe acest subiect, vă reamintesc de subiectul construcției unui posibil centru sau a unei moschei în București, când am avut un discurs destul de contondent”, a menționat Asztalos.

Deputatul Solomon este auzit în înregistrare adresându-se și polițiștilor, cărora le spune: „Ai trei luni de școală”, iar într-un punct de vedere transmis Hotnews deputatul spune că amenda pe care a primit-o este un abuz al unor polițiști care „au prea puțină școală”. Întrebat dacă acest discurs poate fi încadrat la discriminarea unei categorii profesionale, Csaba Asztalos a declarat că aici societatea trebuie să aibă o poziție și a notat în context și poziția pe care a adoptat-o PSD. „Din experiența mea de viață, cei șapte ani de acasă sunt importanți și studiile nu reflectă totdeauna în România și cei șapte ani de acasă”, a conchis președintele CNCD.

Editor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar, pentru a reduce discriminarea

Jennifer Lopez, Ricky Martin și Bad Bunny o susțin pe Kamala Harris, după mitingul cu remarci rasiste al lui Donald Trump

Real Madrid anchetează abuzul rasist la adresa atacantului Barcelonei Lamine Yamal

Din cauza acuzațiilor de rasism, fanii Barcelonei nu pot veni la următorul meci din Liga Campionilor. FC Barcelona, amendată cu 10.000€

Partenerii noștri