Controversatele modificări la Codul penal, adoptate. PSD şi ALDE au luat voturi de la grupul minorităților
Plenul Camerei Deputaților a adoptat modificările la Codul penal criticate de opoziție, reprezentanții magistraților și societatea civilă. Printre cele mai importante modificări sunt cele prin care se dezincriminează total neglijența în serviciu și parțial abuzul în serviciu. Proiectul de modificare a Codului penal a primit în plenul Camerei Deputaților, la doar o zi după votul din Senat, 167 voturi „pentru”, 97 voturi „împotrivă” și 19 abțineri.
ACTUALIZARE 14:00 Legea a fost adoptată cu 167 de voturi ”pentru”, 97 de voturi "împotrivă" şi 19 abţineri, în condiţiile în care erau necesare minimum 165 de voturi favorabile.
Şedinţa de vot final a fost condusă de Florin Iordache, iar în momentul în care a anunţat rezultatul votului, deputaţii PSD şi ALDE au aplaudat.
ACTUALIZARE 13.53. Liderii USR și PNL critică decizia majorității de adoptare a Codului penal.
Președintele PMP, Eugen Tomac, a anunțat că deputatul Adrian Mocanu, care a votat proiectul dorit de PSD-ALDE, este exclus din PMP.
ACTUALIZARE 13.48. În total, PSD-ALDE au 168 de deputați, dar miercuri au lipsit, potrivit unor surse, șase social-democrați și trei liberal-democrați. Prin urmare, majoritatea la putere a luat voturi de la minoritățile naționale, altele decât minoritatea maghiară, și de la opoziție.
Înainte de sesiunea de vot final, conducerea ședinței a fost preluată de Florin Iordache și a fost executat un vot de control, care a arătat că erau prezenți 228 de deputați. Ulterior, când deputații s-au pronunțat asupra altor proiecte de legi, numărul aleșilor prezenți a crescut.
Citește și: Corupții ies din pușcării, intră procurorii și jurnaliștii
ACTUALIZARE 12.05. Plenul Camerei Deputaților a terminat votul pe articole la proiectul de modificare a Codului penal. Președintele de ședință, Gabriel Vlase (PSD), a declarat ședința închisă. Deputații se reunesc în plen la ora 13.00, când majoritatea PSD-ALDE a programat votul final asupra controversatelor modificări la Codul penal.
ACTUALIZARE 11.43. Plenul Camerei Deputaților a aprobat articolul privind abuzul în serviciu în forma decisă de Comisia specială condusă de Florin Iordache. Articolul a primit 118 voturi „pentru” și doar 90 de voturi „contra”.
Înainte de votul pe articol, au fost respinse formele propuse de UDMR, PNL și, respectiv, USR pentru abuzul în serviciu.
PNL l-a acuzat pe președintele de ședință, Gabriel Vlase (PSD), de conducere abuzivă a dezbaterilor și a solicitat o pauză de consultări de 5 minute. „Pauză de consultări de un minut”, a fost răspunsul lui Vlase.
UPDATE 11:00 Florin Iordache, președintele Comisiei speciale, a promis, în plenul Parlamentului, că modificările la Codurile Penale vor fi promulgate în maximum două săptămâni. „Suntem cumva la capăt de drum, un drum pe care ni l-am asumat. A exista multă manipulare și dezinformare. Astăzi, CCR va respinge ultima sesizare”, s-a arătat convins Florin Iordache.
UPDATE 10:30 Deși votul fusese programat pentru joi, la propunerea deputatului PSD Daniel Suciu, votul final pe modificările Codurilor Penale va fi dat astăzi.
Şedinţa în plen a Camerei Deputaţilor este programată de la ora 10.00, iar primul punct de pe ordinea de zi este proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
După dezbaterile de miercuri, legea ar urma să intre joi la votul final în procedură de urgenţă, iar apoi să meargă la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Marţi, proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat de plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 74 de voturi "pentru", 28 de voturi "împotrivă” şi nouă abţineri, după o şedinţă tensionată, în care opoziţia a încercat să lase puterea fără cvorum, însă acest lucru nu a fost posibil deoarece senatorii UDMR au venit în sală pentru ca şedinţa să poată continua.
Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat, în timpul dezbaterilor, că aceste modificări nu reprezintă decât "ambiţia absurdă a unui singur om", iar senatorul USR Nicu Fălcoi a afirmat că "PSD a inventat un nou mod de a fura". De asemenea, senatorul UDMR Attila Cseke a criticat faptul că deciziile CCR au fost transpuse abia acum în legislaţia penală şi a spus că UDMR nu este de acord cu abrogarea articolului privind la neglijenţa în serviciu şi nici cu unele modificări aduse articolului privind abuzul în serviciu. Senatorul PSD Şerban Nicolae, unul dintre iniţiatorii modificării Codului, a susţinut că majoritatea amendamentelor adoptate provin de la CSM şi asociaţiile profesionale, afirmând că nu crede că judecătorii au vreo vină în faptul că “Parlamentul a întârziat nepermis de mult elaborarea acestor norme”.
Citiți și: Corupții ies din pușcării, intră procurorii și jurnaliștii
După votul din Senat, Comisia specială pentru legile Justiţiei condusă de deputatul PSD Florin Iordache s-a întrunit din nou şi a dat raport de admitere la modificările aduse Codului penal, necesar înainte de dezbaterea legii în Camera Deputaţilor. Legea nu a suferit modificări majore faţă de forma adoptată de Senat, fiind respinse amendamentele PNL şi USR, dar şi un amendament propus de UDMR pentru redefinirea infracţiunii de abuz în serviciu.
O nouă manifestaţie anunţată pentru miercuri seară în Piaţa Victoriei: Ziua Decisivă pentru Romania! Protest, nu plimbare!
Un nou protest faţă de modificările Codului penal este anunţat mircuri în Piaţa Victoriei din Capitală de la ora 19:00, sub sloganul „Ziua Decisivă pentru Romania! Protest, nu plimbare!”.
„Mâine, 4 iulie, este ziua decisivă! Mâine, se votează în Camera Deputaţilor Codul Penal! Camera Deputaţilor este for decizional, deci după acest vot, merge la promulgare la Preşedinte! Nu putem să mai protestăm cu luminiţe, copilaşi, flori, etc, deoarece: Corupţia Ucide din nou! Ieri noapte (2-3 iulie), tânărul Călin Farcaş, care a strâns 200.000 euro pentru operaţie, a murit din cauza acestui sistem corupt; Codul Penal şi Codul de Procedura Penală au trecut/trec de Parlament şi merg la preşedinte spre promulgare; Datorită Guvernului României (PSD-ALDE), Roşia Montană a fost scoasă de pe lista de patrimoniu UNESCO”, este anunţul de pe pagina de Facebook a evenimentului.
Marţi seară, în Piaţa Victoriei au protestat câteva sute de persoane.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News