Live

Analiză Coaliție PSD-PNL-USR în 2024? Sebastian Lăzăroiu: AUR are șanse să câștige prezidențialele în al doilea tur

Cristian Șuțu Data publicării:
Patru analiști politici au explicat pentru Digi24.ro mizele anului electoral 2024. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Dacă vi se pare că în ultima vreme s-au înmulțit opiniile tot mai diferite ale liderilor celor două partide aflate la guvernare, nu vă înșelați. Doar că nu vă așteptați prea curând la un divorț politic. Toți comentatorii politici cu care am stat de vorbă sunt convinși că șansele pentru ruperea coaliției PSD-PNL tind către zero. În ciuda tuturor divergențelor prezente sau viitoare. PSD și PNL sunt condamnate să guverneze împreună - spun analiștii politici Andrei Țăranu, Sebastian Lăzăroiu, Alina Mungiu Pippidi și Adi Zăbavă. 

Andrei Țăranu, profesor universitar doctor și prodecan al facultății de științe politice, este de părere că “cel mai probabil PSD și PNL vor rămâne împreună, cel puțin până în primăvara anului viitor sau până pe 9 iunie, după alegerile europarlamentare”.

Profesorul Țăranu crede că voința președintelui Klaus Iohannis este pentru păstrarea coaliției de guvernare și că în perioada următoare vor fi consemnate mult mai multe diferende între liderii celor două partide din guvern.

Sigur că există voci, mai ales în interiorul PNL, care reprezintă diverse interese și care ar vrea să iasă mai repede de la guvernare, doar că nu prea au timing-ul potrivit. Foarte mulți primari sau președinți de Consilii Județene nu-și doresc ieșirea de la guvernare pentru că ar însemna ieșirea de la suportul financiar. Așa că, cel mai probabil, măcar de formă, vor fi în competiție unii cu alții. După cum vedeți, acum, unii de la PNL încearcă să își maximalizeze șansele în raport cu PSD, fiind mai degrabă activi în critica guvernului. Alții, din contră, sunt pentru coaliția de guvernare și împotriva USR, care este competitorul direct al PNL. O lămurire a lucrurilor se va produce, cel mai probabil, în septembrie, după proxima întâlnire a liderilor PNL, atunci când vom știi care este harta politică în momentul ăsta în PNL. La PSD este liniște și pace. Nu va avea nici un fel de emoții sau încercări de ieșire din coaliție, deși au început să piardă destul de semnificativ în sondaje”, afirmă Andrei Țăranu. 

El nu crede că este posibil ca PNL și PSD să candideze împreună pe liste în 2024.

Sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidențial în administrația Băsescu, susține și el că “e greu de crezut că se vor despărți până la primul scrutin de anul viitor. Stabilitatea politică în regiune e încă puternic încurajată de SUA și Uniunea Europeană”.

Cu toate acestea, spune Lăzăroiu, situația bugetară a României stimulează forțele centrifuge din ambele partide, care vor suferi, inevitabil, pierderi electorale. “Nefiind o altă majoritate, aritmetic vorbind, PSD și PNL sunt condamnate să guverneze împreună, în acest context dificil, sau să meargă la anticipate, un scenariu nu doar greu de realizat, dar și destabilizator pentru câteva luni (instabilitatea politică poate agrava criza bugetară actuală). Cred, deci, că PSD și PNL își vor asuma costurile și toate planurile vor viza intervalul post-electoral”, afirmă Sebastian Lăzăroiu.

Variantele posibile ale PNL și PSD pentru anul electoral 2024 sunt, în opinia sa, doar două: 1. Participare separată în alegerile locale și parlamentare, urmată de coaliție la guvernare post-alegeri. 2. Participare în alianță electorală/politică la locale și parlamentare, cu împărțirea prealabilă a celor două funcții executive (președinte, premier). Explică Sebastian Lăzăroiu: “În prima formulă, PNL nu poate visa mai mult decât rolul de partener minor la configurația de putere. La fel, în prima formulă, nu este garantată câstigarea funcției de președinte de PSD. Dacă nu apar candidaturi surprize, AUR are șanse să câștige prezidențialele în al doilea tur. A doua formulă este greu de pus în aplicare dacă PSD și PNL vot fi despărțite de mai mult de 3-5 puncte procentuale la alegerile europarlamentare (alegeri test), pentru că partidul "major" nu poate oferi, prin negociere, nicio funcție executivă, din cele două menționate, unui partid mult mai slab electoral”. 

În opinia fostului consilier prezidențial, partidul cu cea mai importantă variabilă în ecuația politică a alegerilor de anul viitor este AUR. “În funcție de perfomanțele AUR și USR la alegerile parlamentare de anul viitor, nu poate fi astăzi exclusă o coaliție PSD-PNL-USR, care să izoleze AUR în opoziție, incepând din 2025. Dacă AUR reușeste să ajungă la 30% și USR să ia între 15-20%, atunci, după 2024, PSD și PNL nu vor putea face împreună o majoritate nici măcar cu UDMR, deci rămâne doar varianta cu USR”.

Alina Mungiu Pippidi:  Această coaliție de guvernare va exista pentru că nu există o alternativă la ea

În România, coalițiile au fost întotdeauna foarte instabile . Dar, având în vedere momentul internațional și situația din sondaje, cred că actuala coaliție nu are altă posibilitate mai bună decât să rămână împreună. În orice caz, din punctul de vedere al PNL nu există la ora asta o altă alternativă. Sunt două variante posibile: dacă coaliția de guvernare va mai exista și, doi, dacă va exista o coaliție electorală. Părerea mea e că alianța de guvernare va exista. Cu obișnuitele episoade din România, în care fiecare partener va încerca să-și ia cât mai mult din covrig și să atribuie cât mai mult din vină celorlați. Dar eu cred că această coaliție de guvernare va exista pentru că nu există o alternativă la ea”, este de părere Alina Mungiu Pippidi, politolog și profesor la Universitatea din București, SNSP și la Hertie School of Governance din Berlin. 

În opinia sa, clasa politică din România este ceva mai disciplinată în ultimii ani. La drept vorbind, gradul de conflict care este acum este cu totul inferior gradelor de conflict pe care le-am văzut la coaliții precedente. Inclusiv la coaliții care erau mult mai apropiate ideologic, cum ar fi PNL-PD. Nici nu se compară. Coaliția actuală e foarte rațională și este parte din noua paradigmă a politicii românești. Adică conține mai ales oameni politici care, indiferent căror grupuri de interese servesc, sunt toți verificați de serviciile secrete. Deci situația este foarte schimbată față de coalițiile din trecut. Și ca atare există un factor comun în planul acestor coaliții, și anume că toată lumea este verificată și ca atare, toată lumea servește interesului național. Deci nu e chiar așa o indisciplină fabuloasă cum era pe vremuri”.

Mungiu Pippidi dă ca exemplu grupul Pandele-Firea, mai independent și mai autonom în opinia sa, care “a fost făcut praf, arătând ce se poate întâmpla dacă nu respecți disciplina și linia interesului comun în zilele astea”. 

Deci politica românescă nu mai e politică așa de mult. Au apărut elemente care sunt deosebite față de ceea ce am văzut în anii precedenți. Deci, mă aștept la mai multă disciplină și nu la atât de multă brambureală ca pe vremuri. Sigur, fiecare își urmărește interesul personal și așa e normal în politică, dar hamurile sunt mai solide decât pe vremuri”, mai spune Alina Mungiu Pippidi. 

Și analistul politic Adi Zăbavă crede că “un guvern PSD - PNL e prima variantă luată în calcul inclusiv de cele două partide și pentru după 2024”. Cu toate acestea, susține Zăbavă,  au apărut elemente care pun soarta coaliției PSD – PNL sub semnul întrebării. “Acestea țin în principal de problemele economice din ce în ce mai acute și de frustările sociale care se acumulează pe un fond de nemulțumire crescut față de pe actuala guvernare. Pe de o parte Marcel Ciolacu a girat colaborarea cu PNL și a vorbit de prea multe ori despre momentul rotativei pentru a mai putea refuza funcția de premier. Însă în planurile sale electorale, poate chiar prezidențiale, mandatul de premier era calculat în a-l ajuta, nu în a-l îngropa. Așa că întru salvarea electorală, Ciolacu poate forța ieșirea de la guvernare dacă aceasta devine o piatră de moară”, este de părere Adi Zăbavă.

De partea cealaltă, la PNL, apropierea de 15% în sondajele de opinie, lipsa de perspective pentru alegerile prezidențiale și statutul evident de jucător minor al guvernării pun și PNL,  sau cel puțin pe unii dintre membrii săi, să se gândească serios la ruperea coaliției, crede Zăbavă, care conchide: “Problema opoziției interne din PNL, mai dornică de ruperea alianței, e însă că nu poate oferi o perspectivă partidului pentru 2024 și nici după. Așa că actuala coaliție PSD – PNL, deși din ce în ce mai aproape de rupere, are șanse mari să se reîntregească după alegerile din 2024”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Blocaj în negocierile pentru Guvern, înainte de consultările cu Iohannis. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: De ce are nevoie România de un guvern stabil? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Firma plătită de PNL pentru campania care l-ar fi ajutat pe Georgescu face plângere penală pentru „atacare cu boți sau clonare”

Partenerii noștri