Live

Ciucă: SUA, cel mai apropiat aliat militar al României, iar NATO rămâne principalul garant al păcii şi securităţii

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Nicolae Ciucă. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că Statele Unite ale Americii rămân cel mai apropiat aliat militar al României, la fel cum NATO rămâne principalul garant al păcii şi securităţii pentru toţi membrii săi, adăugând că salută decizia SUA de a suplimenta prezenţa trupelor americane în România cu încă 5.000 de militari.

"Sărbătorim, astăzi, 246 de ani de la naşterea unei naţiuni care în timp i-a inspirat pe mulţi alţii să-şi urmeze calea spre autodeterminare, promovarea şi protecţia democraţiei şi a drepturilor omului. Asistăm, astăzi, nu departe de graniţele noastre, la lupta poporului ucrainean pentru propria libertate şi pentru alegerile sale de politică externă şi de securitate. Cu toţii speram că războaiele în Europa sunt de domeniul trecutului, că am ajuns într-o etapă în care am devenit capabili să ne rezolvăm neînţelegerile pe cale exclusiv paşnică, în cadrul forumurilor multinaţionale şi globale create în acest scop. Dar agresiunea neprovocată, ilegală şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei încearcă din nou să înlocuiască forţa legii cu legea forţei. Cel mai bun mod de a răspunde unei asemenea provocări este acţionând împreună, uniţi, ca o singură comunitate euro-atlantică de valori şi idealuri. România este şi va rămâne un susţinător ferm al unităţii transatlantice", a afirmat Ciucă la recepţia de Ziua Independenţei organizată de Ambasada SUA.

Premierul a menţionat că anul 2022 marchează 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic, care "a deschis calea pentru aprofundarea cooperării dintre România şi Statele Unite".

"Acest Parteneriat a jucat un rol important pentru aderarea României la NATO în anul 2004. Statele Unite ale Americii rămân cel mai apropiat aliat militar al nostru, la fel cum NATO rămâne principalul garant al păcii şi securităţii pentru toţi membrii săi. Salut cu această ocazie specială decizia SUA de a suplimenta prezenţa trupelor americane în România cu încă 5.000 de militari, dovadă concretă oferită la momentul potrivit privind soliditatea garanţiilor de care România beneficiază în cadrul Parteneriatului nostru strategic", a spus Nicolae Ciucă.

El a arătat că un alt pilon al Parteneriatului cu SUA este cooperarea economică.

"Anul trecut, comerţul bilateral a atins un nou maxim istoric. Companii precum Bitdefender şi UiPath, ambele fondate în România, şi-au pus deja amprenta în SUA şi sunt exemple ale potenţialului şi know-how-lui din România. Sperăm ca şi alte companii româneşti să le urmeze în curând exemplul", a mai spus Ciucă.

Premierul a transmis că Guvernul României este "profund conştient" că dezvoltarea relaţiilor comerciale şi creşterea investiţiilor depind de un cadru legal clar şi previzibil şi vor asigura condiţiile necesare pentru ca "întreprinzătorii să prospere".

"Faptul că în iunie Consiliul Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică a aprobat Foaia de parcurs pentru aderarea României la această organizaţie este, în opinia mea, o recunoaştere a progresului deja înregistrat în acest sens. Suntem recunoscători SUA pentru sprijinul constant şi avem încredere că procesul de aderare la OCDE va fi accelerat în conformitate cu nivelul de pregătire al României de a deveni membru cu drepturi depline al organizaţiei, care prin membrii săi oferă 90 la sută din investiţiile străine la nivel global", a subliniat Ciucă.

Prim-ministrul s-a referit şi la proiectele comune în domeniul energetic şi a salutat decizia anunţată de SUA pe 27 iunie privind oferirea a 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare în România.

"Ca parte a angajamentului ţării noastre şi al Statelor Unite de a coopera pentru consolidarea rezilienţei strategice transatlantice, Guvernul României va continua implementarea celor mai importante proiecte comune în domeniul energetic. Acest lucru va permite României nu doar să-şi atingă independenţa energetică - aspect devenit şi mai important în contextul geopolitic actual - dar ne va oferi şi posibilitatea de a contribui la securitatea energetică regională. Proiectul celor două noi reactoare care urmează a fi construite la Cernavodă oferă oportunităţi semnificative de integrare a lanţurilor de aprovizionare europene şi nord-americane. Un al doilea proiect important implementat în parteneriat cu SUA se referă la centrala cu reactoare modulare mici (SMR) care urmează să fie instalată la Doiceşti, lângă Târgovişte. Decizia României de a participa la acest proiect va deschide piaţa regională pentru SMR şi, cu sprijinul SUA, va consolida securitatea energetică la nivel regional şi european", a mai declarat Ciucă.

Premierul a menţionat şi că România şi SUA şi-au intensificat cooperarea în domenii care ţin de energia regenerabilă.

Ciucă: Aderarea la programul de scutire de viză, un obiectiv comun atât al României, cât şi al SUA

Potrivit şefului Guvernului, "o mobilitate sporită între România şi SUA va contribui în mare măsură la facilitarea relaţiilor dintre oameni, cu beneficii clare pentru parteneriatele comerciale şi de afaceri", arătând că programul de scutire de viză trebuie să devină posibil cât mai curând.

"Guvernul României va continua să lucreze împreună cu omologii americani pentru ca aderarea la programul de scutire de viză, care este un obiectiv comun atât al României, cât şi al SUA, să devină posibil cât mai curând", a adăugat Ciucă.

Premierul a mai spus că speră că progresele făcute în cooperarea dintre cele două state se vor multiplica în anii următori şi că "Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite va continua să aducă o contribuţie pozitivă semnificativă la nivel bilateral, regional şi nivel transatlantic". "Happy 4th of July! Happy Independence Day!", a transmis premierul.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Ministrul german al Apărării: „Dacă Putin atacă, trebuie să fim capabili să purtăm un război”

Declarație dură a unei delegații a Congresului SUA la NATO, despre interferența Rusiei în alegerile din România

Trump va cere statelor NATO să crească bugetele Apărării la 5%

Partenerii noștri