Live

Ciucă, despre votul din Parlamentul Olandei împotriva accederii României în Spaţiul Schengen: „Nu ne îngrijorează deloc”

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Nicolae Ciucă. Foto: Facebook/ Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi că nu este îngrijorat de rezoluția adoptată de parlamentul olandez, care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen. Prim-ministrul a spus că ţara noastră a făcut tot ceea ce era necesar pentru a îndeplini cerinţele tehnice pentru aderare și este dispusă să colaboreze în continuare pentru a lămuri neclaritățile Olandei.

„Nu ne îngrijorează deloc (rezoluția adoptată joi - n.r.), pentru că țara noastră a făcut tot ceea ce era necesar astfel încât să îndeplinească toate cerințele tehnice pentru accedere în Spațiul Schengen, lucru care s-a dovedit și prin rezultatele verificărilor făcute de către comisia nominalizată în acest sens - a fost o comisie internațională care a verificat tot ceea ce era de verificat conform acquis-ului Schengen și mai mult decât atât. Noi ne-am oferit disponibilitatea inclusiv în relația bilaterală cu Olanda, astfel încât acolo unde consideră că sunt probleme și doresc să vină să verifice la fața locului, suntem în măsură să acceptăm această colaborare, pentru ca dumnealor să verifice și să vadă că suntem pregătiți pentru accedere la Spațiul Schengen.

Sigur, sunt și celelalte aspecte - respectarea condițiilor legate de ceea ce înseamnă aspectele de stat de drept, aspectele legate de corupție, aspectele legate de crimă organizată. Vă pot spune că, pe stat de drept, am făcut în așa fel încât la nivelul guvernului și la nivelul întregii coaliții să luăm măsurile care se impun, în directă colaborare cu repezentanții Comisiei, să avem un pachet de legi ale justiției, care într-adevăr să fie în deplină aliniere cu justiție din Uniunea Europeană și să ducă la acel proces de modernizare a justiției din România.

Pe partea de crimă organizată avem instituțiile statului, care sunt foarte bine consolidate și sunt convins că-și fac datoria așa cum și-au făcut-o și până acum”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, întrebat de rezoluția parlamentului olandez.

Parlamentul olandez a adoptat joi o rezoluţie care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, a anunţat joi eurodeputata olandeză Sophia in'T Veld, coordonatoarea grupului Renew în Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European.

„Spre marele meu regret, tocmai am aflat în urmă cu câteva minute că parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care afirmă că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. Regret profund acest lucru. Partidul meu (Democraţii 66, n.red.) a votat împotriva acestei rezoluţii, noi vrem ca România şi Bulgaria să adere imediat la spaţiul Schengen, aţi îndeplinit criteriile necesare. Mă tem că prim-ministrul Olandei face foarte puţin pentru a convinge parlamentul olandez sau pentru a-şi asuma responsabilitatea şi a spune că, în interesul Europei, va fi de acord în Consiliu (cu aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, n.red.). Trebuie să înţelegeţi că nu toată lumea în Olanda este împotrivă. Partidul meu vrea ca Bulgaria şi România să adere imediat la Schengen, dar majoritatea partidelor din guvern nu doresc” acest lucru, a declarat Sophia in'T Veld pentru Agerpres.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Uniunea Europeană va împrumuta Ucraina cu 18 miliarde de euro în 2025. În ce sectoare vor merge banii

Partenerii noștri