Ciucă: Austria s-a schimbat în câteva zile la 180 de grade, relațiile bilaterale scad la nivelul însărcinatului cu afaceri externe
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că relațiile bilaterale dintre România și Austria vor scădea la nivelul însărcinatului cu afaceri externe.
Ciucă, despre retragerea lui Orban din cursa pentru Cotroceni: Mie îmi pare foarte rău
Surse: PNL vrea să-l pună premier pe Ilie Bolojan după alegerile prezidențiale
Noi proteste ale pensionarilor vor avea loc astăzi la Palatul Victoria
Gigi Becali spune că PNL și AUR au o înțelegere pentru turul doi al prezidențialelor
Turcan: „Cei mai interesați pentru a ajunge Ciucă în turul 2 ar trebui să fie primarii”
Guvernul nu exclude creșterea taxelor pentru reducerea deficitului bugetar
Ciucă nu e de acord cu întrebarea propusă de Ciolacu la referendumul edilului general
Ciolacu vrea o a treia întrebare la referendumul lui Nicușor Dan
Minerii protestează la Palatul Victoria, nemuțumiți de legea pensiilor
"Trebuie subliniat relația bilaterală istorică cu Austria care până acum câteva zile decurgea cât se poate de bine și, dintr-o dată, s-a întors la 180 de grade.
Prin MAE a fost chemat ambasadorul nostru la Viena pentru consultrăi, și în atare condiții, nivelul relațiilor diplomatice va scădea la nivelul însărcinatului cu afaceri al ambasadei noastre la Viena.
În continuare, vom continua toate demersurile pentr aderarea la Schengeă n, avem această decizie politică unitară, e nevoie să continuăm acest demers din respect pentru români și pentru partenerii noștri europeni. Se discută cu instituțiile europene și cu președinția cehă pentru a se identifica soluțiile imediate care pot fi luate, și cu partea suedeză urmează să preia președinția de la Cehia și să analizăm oportunitatea repunerii pe agenda Cnsiliului a deciziei", a declarat Nicolae Ciucă.
Ministerul Afacerilor Externe l-a chemat de urgență în țară pe ambasadorul în Austria, Emil Hurezeanu. Chemarea are legătură cu votul negativ pe care Austria l-a dat României în privința aderării la spațiul Schengen. MAE anunță: "Este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat".
Preşedintele Austriei Alexander Van der Bellen spune că regretă decizia guvernului său, care a blocat aderarea la Schengen a României, și care acum a dus la situația în care economia austriacă este amenințată de contramăsuri românești.
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a spus, în prima declarație după ce a votat împotriva intrării României și Bulgariei în Schengen, că este "supărat" că "s-a trezit cu documentele juridice" ale extinderii spațiului de liberă circulație pe masă. El a susținut în continuare teza celor 100.000 de migranți ilegali care au intrat pe teritoriul Austriei, deși a admis că cei mai mulți dintre aceștia pleacă mai departe în alte țări UE, potrivit publicației Der Standard.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News